Logo De Belofte

WAGENINGEN - Sociaal beleid: hoe geef je dat vorm in Wageningen, gaat er genoeg aandacht uit naar mensen die hulp nodig hebben? En is de zorg beter geworden met Samen Wageningen?

Samen Wageningen is een project dat tot stand is gekomen in samenwerking met drieduizend Wageningers, om de zorg te optimaliseren en efficiënter te maken. Een nieuw ingeslagen weg dus.

Heeft het gewerkt?

Wageningse partijen blikken er op terug. Bart Rozemeijer (VVD) vindt dat het plan niet goed gewerkt heeft. De bijdragen vanuit het Rijk zijn onvoldoende, waardoor extra geld vanuit de gemeente moet komen. Daarbij zijn reserves aangebroken en dat moest niet, vindt Rozemeijer.

Verantwoordelijk wethouder en GroenLinks-lijsttrekker Lara de Brito is het hier zeer mee oneens. Reserves aanbreken was nodig om Samen Wageningen goed te laten starten. Ze is tevreden over het verloop van het project.

Het CDA, bij monde van Jan Dijkstra, beaamt dit. Hij vindt de extra kosten te verklaren en te verantwoorden, omdat het project nog in een opstartfase zit.

Strak kader

Peter de Haan van de ChristenUnie is afwachtend. 'De toekomst moet gaan uitwijzen hoe het loopt. We zijn pas net begonnen. Over de kosten zijn afspraken gemaakt, het gaat om ruim dertig miljoen. We kunnen er geen geld bijtoveren. Het is een strak kader. Hier doen we het mee.'

De ChristenUnie wil in de komende jaren meer werk maken van mensen met dementie en mensen die in de schulden zitten

Gudde (midden) en De Haan (rechts)

D66 is heel trots op het proces van Samen Wageningen. Dennis Gudde: 'Wat vragen onze Wageningers nou aan zorg? Dat hebben wij aan hen gevraagd.' Juist die vraag is volgens hem essentieel bij het uitvoeren van het plan en is ook het sterke punt aan Samen Wageningen. 'Maatwerk en kijken wat mensen nodig hebben, daar staat D66 in de komende jaren voor.'

Voorzieningen

Petra van Amersfoort van de PvdA, Anne Walther van de SP en Mark Reijerman van Connect Wageningen zijn ook bijgeschoven over het sociaal beleid van de gemeente Wageningen.

Het sluiten van voorzieningen voor ouderen gaat Van Amersfoort aan het hart. 'Als je ouderen hebt in een tehuis, dan moet je zorgen dat alle voorzieningen blijven. Walther is het daarmee eens; de SP trekt samen met de PvdA op in deze. 'Voor ouderen moet gewoon gezorgd worden.'

Reijerman is het daarmee eens, ook al richt zijn partij zich vooral op jongeren. 'We zien dat de groep ouderen in onze stad groeit. We moeten daarom ook inzetten op de zelfredzaamheid van ouderen, zodat zij meer in staat zijn voor zichzelf te zorgen.'

Potjes aanbreken

Reserves van de gemeente aanspreken om die ouderen te helpen, dat vinden de PvdA en de SP te verantwoorden. Connect Wageningen vindt dit echter niet: 'Die reserves zijn bedoeld voor een specifiek doel, bijvoorbeeld een renovatie.'

'Dan moet je dus afwegingen maken. Aan het einde van het jaar kun je met geld dat is overgebleven investeren in sociaal beleid. Maar niet op voorhand al de reserves aanbreken.' 

Iets terugdoen

Over het basisinkomen is Reijerman kort: 'We zijn hier al mee gestart, het is zonde dit nu al af te kappen zonder te kijken wat de resultaten zijn.' Als aanvulling op dit zogenoemde gratis geld, noemt hij een tegenprestatie voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen geen slecht plan, 'maar je moet hen ook niet overbelasten.'

De SP is daar in het geheel niet voor. 'Iedereen moet een goed leven kunnen hebben, dus ook met inkomen' vindt Walther. De PvdA wil maatwerk en kijken wie waartoe in staat is, zonder een verplichte bijdrage te vragen.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend