Logo De Belofte

WAGENINGEN - Sociaal beleid: hoe geef je dat vorm in Wageningen, gaat er genoeg aandacht uit naar mensen die hulp nodig hebben? En is de zorg beter geworden met Samen Wageningen?

Samen Wageningen is een project dat tot stand is gekomen in samenwerking met drieduizend Wageningers, om de zorg te optimaliseren en efficiënter te maken. Een nieuw ingeslagen weg dus.

Heeft het gewerkt?

Wageningse partijen blikken er op terug. Bart Rozemeijer (VVD) vindt dat het plan niet goed gewerkt heeft. De bijdragen vanuit het Rijk zijn onvoldoende, waardoor extra geld vanuit de gemeente moet komen. Daarbij zijn reserves aangebroken en dat moest niet, vindt Rozemeijer.

Verantwoordelijk wethouder en GroenLinks-lijsttrekker Lara de Brito is het hier zeer mee oneens. Reserves aanbreken was nodig om Samen Wageningen goed te laten starten. Ze is tevreden over het verloop van het project.

Het CDA, bij monde van Jan Dijkstra, beaamt dit. Hij vindt de extra kosten te verklaren en te verantwoorden, omdat het project nog in een opstartfase zit.

Strak kader

Peter de Haan van de ChristenUnie is afwachtend. 'De toekomst moet gaan uitwijzen hoe het loopt. We zijn pas net begonnen. Over de kosten zijn afspraken gemaakt, het gaat om ruim dertig miljoen. We kunnen er geen geld bijtoveren. Het is een strak kader. Hier doen we het mee.'

De ChristenUnie wil in de komende jaren meer werk maken van mensen met dementie en mensen die in de schulden zitten

Gudde (midden) en De Haan (rechts)

D66 is heel trots op het proces van Samen Wageningen. Dennis Gudde: 'Wat vragen onze Wageningers nou aan zorg? Dat hebben wij aan hen gevraagd.' Juist die vraag is volgens hem essentieel bij het uitvoeren van het plan en is ook het sterke punt aan Samen Wageningen. 'Maatwerk en kijken wat mensen nodig hebben, daar staat D66 in de komende jaren voor.'

Voorzieningen

Petra van Amersfoort van de PvdA, Anne Walther van de SP en Mark Reijerman van Connect Wageningen zijn ook bijgeschoven over het sociaal beleid van de gemeente Wageningen.

Het sluiten van voorzieningen voor ouderen gaat Van Amersfoort aan het hart. 'Als je ouderen hebt in een tehuis, dan moet je zorgen dat alle voorzieningen blijven. Walther is het daarmee eens; de SP trekt samen met de PvdA op in deze. 'Voor ouderen moet gewoon gezorgd worden.'

Reijerman is het daarmee eens, ook al richt zijn partij zich vooral op jongeren. 'We zien dat de groep ouderen in onze stad groeit. We moeten daarom ook inzetten op de zelfredzaamheid van ouderen, zodat zij meer in staat zijn voor zichzelf te zorgen.'

Potjes aanbreken

Reserves van de gemeente aanspreken om die ouderen te helpen, dat vinden de PvdA en de SP te verantwoorden. Connect Wageningen vindt dit echter niet: 'Die reserves zijn bedoeld voor een specifiek doel, bijvoorbeeld een renovatie.'

'Dan moet je dus afwegingen maken. Aan het einde van het jaar kun je met geld dat is overgebleven investeren in sociaal beleid. Maar niet op voorhand al de reserves aanbreken.' 

Iets terugdoen

Over het basisinkomen is Reijerman kort: 'We zijn hier al mee gestart, het is zonde dit nu al af te kappen zonder te kijken wat de resultaten zijn.' Als aanvulling op dit zogenoemde gratis geld, noemt hij een tegenprestatie voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen geen slecht plan, 'maar je moet hen ook niet overbelasten.'

De SP is daar in het geheel niet voor. 'Iedereen moet een goed leven kunnen hebben, dus ook met inkomen' vindt Walther. De PvdA wil maatwerk en kijken wie waartoe in staat is, zonder een verplichte bijdrage te vragen.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiƫle uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geĆÆnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend