Logo De Belofte

ELST - Een geschatte investering van 22 miljoen euro voor de herbouw van zwembad/sporthal De Helster in Elst? Dát vindt een meerderheid van de Overbetuwse raad toch echt te gortig. Partijen vrezen ook dat dit betekent dat er slechts ruimte is voor één zwembad in de gemeente. En dan zou zwembad Drie Essen in Zetten mogelijk aan het kortste eind trekken.

door Thomas Overdijk

De 'zwembadvisie' was dinsdagavond dan ook hét discussiepunt tijdens de raadsvergadering. ‘Het zwembad en de sporthal van De Helster kunnen gewoon écht niet meer’, zo legt wethouder Wijnte Hol aan Omroep Gelderland uit. ‘Renoveren is geen optie, dan moet het dicht. Het zwembad dateert uit 1974, de sporthal uit 1971. Er moet gewoon een nieuwe accommodatie komen en de 22 miljoen is daarvoor een reëel bedrag. Dat hebben we in 2018 al afgesproken.’

Zie ook: 22 miljoen voor nieuw zwembad met sporthal in Elst

‘Buiten proporties’

Met dat laatste punt is de raad het niet eens. ‘Ik vind het een enorm bedrag voor een zwembad, werkelijk buiten proporties’, zo vertelt fractievoorzitter van GroenLinks Hanno Krijgsman. GroenLinks en de PvdA stelden zelfs voor de investering van de kadernota te schrappen of het in ieder geval te verplaatsen naar volgend jaar. Krijgsman vindt het jammer dat het CDA, die wél samen met GroenLinks een motie indiende om meer duidelijkheid te vragen over het zwembad in Zetten, zijn verzoek om de investering te schrappen níét steunde.

‘Ik vind het ook geen reëel bedrag. Bij buurgemeenten kunnen ze het soms met tien of acht miljoen, waarom moeten wij er dan zo’n fors bedrag voor lostrekken? Maar het bedrag helemaal uit de meerjarenbegroting halen, dat vinden wij de kop in het zand steken’, aldus Dennis Janssen, fractievoorzitter van het CDA. 

Wethouder Hol, ook van het CDA, wil niet teveel ingaan op de zorgen dat het bedrag te hoog zou zijn: ‘Je moet kijken naar het geheel en wat het oplevert, je kan er eigenlijk geen andere voorbeelden bijhalen. Ik vind het ook een hoog bedrag, maar het is ook voor een zwembad én een sportaccommodatie.'

Raad wil twee zwembaden

GroenLinks diende samen met het CDA diende een motie in waarin wordt verzocht om in de ‘zwembadvisie’ van Overbetuwe uit te gaan van twee zwembaden in de gemeente. De motie werd ook gesteund door PvdA, D66, VVD en Gemeentebelangen Overbetuwe. ‘Het college lijkt aan te sturen op één zwembad, omdat in de Kadernota 2020 wel geld is vrijgemaakt voor een nieuw zwembad in Elst, maar niet voor het zwembad in Zetten’, zo schrijft GroenLinks over de ingediende motie. 

Daarnaast wilden de partijen een samenwerking met Neder-Betuwe, zodat die gemeente ook gaat meebetalen. Daar is geen zwembad, waardoor een derde van de 70.000 bezoekers bestaat uit Neder-Betuwenaren. 

Drie opties voor zwembad Zetten

Uiteindelijk zijn de fractievoorzitters van de partijen tevreden met het antwoord dat wethouder Hol dinsdagavond tijdens de raadsvergadering gaf: in oktober belooft hij met een voorstel te komen over beide zwembaden. ‘Met zes beslispunten en vier onderzoeken', vertelt hij aan Omroep Gelderland. 'Dan kan de raad haar keuze maken. Ik ben blij met hun motie. Ik zie het ook niet zozeer als kritiek, maar eerder een steun in de rug.'

Hij geeft aan dat er voor Zetten nu drie opties zijn: ‘Of we renoveren, of er komt een nieuw gebouw, óf we gaan voor een kleinere accommodatie. Daarvoor gaan we ook in gesprek met de eigenaar, de sportclubs en de gemeente Neder-Betuwe.’

Live nieuws

 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Eind in zicht: nieuw gemeentehuis Overbetuwe bereikt hoogste punt

  17 september 2019
  ELST - Het hoogste punt van het nieuwe Overbetuwse gemeentehuis is bereikt: de constructie van het pand in Elst staat. De verwachting is dat burgers medio 2020 hun paspoorten en trouwaktes als vanouds kunnen ophalen nadat het is afgebouwd.
 • Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

  17 september 2019
  WIJCHEN - Plannen om het centrum van Wijchen 'mooier te maken', zijn door de gemeente aangepast nadat er ruim 650 kritische burgers in opstand kwamen tegen de ideeën. Nu ligt er een alternatief plan, maar dat is voor lang niet iedereen genoeg om de strijdbijl te begraven.
 • Gemeente Nijkerk trekt 20.000 euro uit voor zes camperplaatsen

  17 september 2019
  NIJKERK - Voor 6 euro per nacht kunnen kampeerders met een caravan straks in Nijkerk staat. De gemeente trekt 20.000 euro uit om zes camperplaatsen aan te leggen met basisvoorzieningen als stroom en water. De gemeente hoopt daarmee meer toeristen te trekken. De huidige camperplaatsen hebben die voorzieningen niet.
 • Gemeenten moeten verordening aanpassen vanwege ambtsgebed

  17 september 2019
  ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie