Logo De Belofte

ELST - Een geschatte investering van 22 miljoen euro voor de herbouw van zwembad/sporthal De Helster in Elst? Dát vindt een meerderheid van de Overbetuwse raad toch echt te gortig. Partijen vrezen ook dat dit betekent dat er slechts ruimte is voor één zwembad in de gemeente. En dan zou zwembad Drie Essen in Zetten mogelijk aan het kortste eind trekken.

door Thomas Overdijk

De 'zwembadvisie' was dinsdagavond dan ook hét discussiepunt tijdens de raadsvergadering. ‘Het zwembad en de sporthal van De Helster kunnen gewoon écht niet meer’, zo legt wethouder Wijnte Hol aan Omroep Gelderland uit. ‘Renoveren is geen optie, dan moet het dicht. Het zwembad dateert uit 1974, de sporthal uit 1971. Er moet gewoon een nieuwe accommodatie komen en de 22 miljoen is daarvoor een reëel bedrag. Dat hebben we in 2018 al afgesproken.’

Zie ook: 22 miljoen voor nieuw zwembad met sporthal in Elst

‘Buiten proporties’

Met dat laatste punt is de raad het niet eens. ‘Ik vind het een enorm bedrag voor een zwembad, werkelijk buiten proporties’, zo vertelt fractievoorzitter van GroenLinks Hanno Krijgsman. GroenLinks en de PvdA stelden zelfs voor de investering van de kadernota te schrappen of het in ieder geval te verplaatsen naar volgend jaar. Krijgsman vindt het jammer dat het CDA, die wél samen met GroenLinks een motie indiende om meer duidelijkheid te vragen over het zwembad in Zetten, zijn verzoek om de investering te schrappen níét steunde.

‘Ik vind het ook geen reëel bedrag. Bij buurgemeenten kunnen ze het soms met tien of acht miljoen, waarom moeten wij er dan zo’n fors bedrag voor lostrekken? Maar het bedrag helemaal uit de meerjarenbegroting halen, dat vinden wij de kop in het zand steken’, aldus Dennis Janssen, fractievoorzitter van het CDA. 

Wethouder Hol, ook van het CDA, wil niet teveel ingaan op de zorgen dat het bedrag te hoog zou zijn: ‘Je moet kijken naar het geheel en wat het oplevert, je kan er eigenlijk geen andere voorbeelden bijhalen. Ik vind het ook een hoog bedrag, maar het is ook voor een zwembad én een sportaccommodatie.'

Raad wil twee zwembaden

GroenLinks diende samen met het CDA diende een motie in waarin wordt verzocht om in de ‘zwembadvisie’ van Overbetuwe uit te gaan van twee zwembaden in de gemeente. De motie werd ook gesteund door PvdA, D66, VVD en Gemeentebelangen Overbetuwe. ‘Het college lijkt aan te sturen op één zwembad, omdat in de Kadernota 2020 wel geld is vrijgemaakt voor een nieuw zwembad in Elst, maar niet voor het zwembad in Zetten’, zo schrijft GroenLinks over de ingediende motie. 

Daarnaast wilden de partijen een samenwerking met Neder-Betuwe, zodat die gemeente ook gaat meebetalen. Daar is geen zwembad, waardoor een derde van de 70.000 bezoekers bestaat uit Neder-Betuwenaren. 

Drie opties voor zwembad Zetten

Uiteindelijk zijn de fractievoorzitters van de partijen tevreden met het antwoord dat wethouder Hol dinsdagavond tijdens de raadsvergadering gaf: in oktober belooft hij met een voorstel te komen over beide zwembaden. ‘Met zes beslispunten en vier onderzoeken', vertelt hij aan Omroep Gelderland. 'Dan kan de raad haar keuze maken. Ik ben blij met hun motie. Ik zie het ook niet zozeer als kritiek, maar eerder een steun in de rug.'

Hij geeft aan dat er voor Zetten nu drie opties zijn: ‘Of we renoveren, of er komt een nieuw gebouw, óf we gaan voor een kleinere accommodatie. Daarvoor gaan we ook in gesprek met de eigenaar, de sportclubs en de gemeente Neder-Betuwe.’

Live nieuws

 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
 • Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden

  19 februari 2020
  DE STEEG - De tekorten op de lopende begroting lopen nu al op in Rheden. Hoeveel precies, kan de gemeente nog niet zeggen. Toch kondigt het college per direct nieuwe maatregelen aan.
 • Europees geld moet 300 Arnhemse huishoudens helpen te verduurzamen

  19 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem wil 300 huishoudens die in 'energiearmoede' leven helpen. Daarvoor is een aanvraag gedaan voor twee projecten bij de Europese Unie (EU). Als deze worden goedgekeurd ontvangt de gemeente 595.000 subsidie van de EU. Zelf zal de Rijnstad 305.000 moeten bijdragen en er wordt 30.000 euro van de provincie verwacht.
 • Veel weerstand tegen strenge afvalcontroles

  18 februari 2020
  GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.
 • Bomenbond wil biomassaketels voorkomen, maar gemeente heeft geen mogelijkheden

  18 februari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse Bomenbond wil dat de gemeente voorkomt dat er twee biomassaketels worden geplaatst op landgoed Klingelbeek. Maar volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft het gesprek waar de actiegroep om vraagt al plaatsgevonden. En daarmee houden de juridische mogelijkheden op, zegt zij.
 • Metamorfose oude Meisjesvakschool in Zutphen kan nog alle kanten op

  18 februari 2020
  ZUTPHEN - Dat de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein in Zutphen gaat veranderen staat vast. Maar of het gaat om sloop of verbouwing is nog niet duidelijk. Volgens wethouder Annelies de Jonge ziet het college er in ieder geval op toe dat dit eerste scenario alleen onder strikte voorwaarden wordt toegestaan. 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie