Logo De Belofte

DE STEEG - Om tekorten op de zorg terug te draaien trekt Rheden de touwtjes steviger aan. Zorgaanbieders krijgen straks een maximum budget en als dat op is, dan is het ook echt op. Zo moet worden voorkomen dat er teveel zorg wordt verleend voor te lange tijd en dus te veel geld. De gemeente gaat ook actief kijken naar hoe effectief re-integratietrajecten zijn en schrapt die waar dit kan. Behandelingen voor dyslexie komen mogelijk op de schopstoel.

door Huibert Veth

De samenleving moet meer zelf gaan organiseren, vindt het Rhedens college. Volgens dat college is de zorgvraag sterk toegenomen en starten zorgaanbieders behandelingen zonder toestemming. Het gemeentebestuur zegt nauwelijks zicht te hebben op de effectiviteit van de zorgverlening en wil dat veranderen. Er moet meer controle en regie vanuit de gemeente komen. 

Zakelijker en met maatschappelijk rendement

De gemeente wil dat de samenleving zelf voor oplossingen gaat zorgen en biedt daarbij een vangnet. De begroting wordt verder op orde gebracht door een limiet te stellen aan het aantal behandelingen volgens het 'op=op-principe', met uitzondering van noodgevallen. Zorgaanbieders krijgen hiervoor een maximum budget.

Bekijk hier de reactie van wethouder Gea Hofstede en fractievoorzitter Jorine Dirks (SP). Tekst gaat verder na de video.

Fractievoorzitter Tim Endeveld van GroenLinks vraagt zich af of de rek niet uit de zelfredzaamheid is. 'Er wordt al heel veel gevraagd van mensen. Kunnen ze dat nog aan?' Wethouder Gea Hofstede geeft aan dat als zaken niet in de samenleving georganiseerd zijn inwoners zich bij de gemeente kunnen melden om samen naar een oplossing te zoeken.

Financiële positie in gevaar 

Gemeentes zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet. In Rheden leidt dit net als in andere gemeenten tot stevige overschrijdingen van het budget.

In 2018 was dit 5 miljoen euro. De financiële positie kan zo in gevaar komen. Terwijl het doel van de maatregel om de zorg bij gemeenten te leggen was dat dit zou leiden tot minder betaalde zorg, minder individuele behandelingen en meer zorg aan huis. Dat moest juist geld opleveren. 

En dat is onvoldoende gebeurd, blijkt uit gemeentestukken. De interne organisatie van de gemeente is bovendien kwetsbaar en te weinig zakelijk en gestroomlijnd, zegt het college. 

Saneren en beperken 

Het stadsbestuur overweegt producten als de dyslexie-toets en behandeling te saneren of beperken. Minder effectieve re-integratietrajecten worden gesaneerd. Voor 1 juni zullen er concrete korte termijn maatregelen voor de jeugdzorg komen.

Later deze maand zal de gemeenteraad beslissen over het collegevoorstel. Hoe deze stemming uitvalt is nog de vraag. Alle partijen hielden de kaarten tegen de borst. Ze willen een nadere toelichting van de wethouder waarna de standpunten binnen de fracties besproken zullen worden.

Zie ook:

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie