Logo De Belofte

BENNEKOM - De gemeente Ede neemt maatregelen tegen de hardrijders op de sluiproute in Bennenkom-Oost. Bewoners zien liever dat het verkeer helemaal uit de wijk verdwijnt. Ze spraken er dinsdagavond over met de gemeente.

door Ellen Kamphorst

Prachtige huizen, smalle straten die ogen als een rustig laantje, maar waar het in de avondspits heel druk is. In Bennekom-Oost, rondom de Selterskampweg is het rond 17.00 uur vaak filerijden. Uit eerder onderzoek blijkt dat 44 procent van de auto's niet in de wijk hoeft te zijn: sluipverkeer dus.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de gemiddelde snelheid geen 30, maar 44 kilometer per uur is. Erik van Leeuwen is voorzitter van de Werkgroep Bennekom-Oost, woont aan de sluiproute en trekt al 20 jaar aan de bel bij de gemeente over dit probleem: 'Mijn grootste probleem is de verkeersveiligheid, als vader van twee schoolgaande kinderen maak ik me erg druk over de hardrijders in deze 30-kilometerzone.' 

Geen gouden bergen

Wethouder Peter de Pater kent de problemen in de wijk, hij stelt voor om te beginnen met het aanpakken van de hardrijders. De gemeente deed dinsdagavond een aantal voorstellen. Het gaat dan om zogenaamde 'quick wins', maatregelen die snel resultaat moeten opleveren zoals trottoirs verhogen.

Het sluipverkeer heeft voor hem nu geen prioriteit, om meerdere redenen. Ten eerste is sluipverkeer in een groot deel van Ede en het dorp Bennekom een probleem, de gemeente wil kijken wat maatregelen in andere delen van het dorp voor invloed hebben. Daarnaast denkt hij dat de snelheidsbeperkende maatregelen, zoals nieuwe parkeerhavens, wellicht al sluipverkeer zal schelen. 

Ten derde heeft hij beperkt budget: 'We kunnen hier geen miljoen tegenaan gooien. ook Ede heeft enorme tekorten op het sociaal domein en we moeten dus op de uitgaven letten.'

Evalueren

De buurt vindt het fijn dat er nu iets gaat gebeuren aan hun wijk, al hadden ze graag gezien dat de gemeente grover geschut zou inzetten. Van Leeuwen: 'We willen graag dat deze maatregelen na de aanleg snel geëvalueerd worden, zodat we kunnen zien of ze resultaat hebben. Zo niet, dan gaan we weer om tafel.'

 

Live nieuws

 • Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten

  22 augustus 2019
  DIDAM - Montferland onderzoekt samen met de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. De gemeente herbergt op dit moment 2500 buitenlandse werkkrachten en merkt dat de huisvesting kan zorgen voor onveilige en ongezonde situaties, wat vraagt om een oplossing.
 • Oost Gelre wil nieuwe woningen realiseren

  22 augustus 2019
  LICHTENVOORDE - Een onderzoek naar de woningbouwbehoefte van Oost Gelre laat zien dat er meer vraag is dan aanbod in iedere kern van de gemeente. Het college wil daarom snel aan de slag om in totaal tweehonderd woningen te laten realiseren.
 • Nunspeet aan Zee: Europarcs Veluwemeer en Gemeentebelang vinden elkaar

  22 augustus 2019
  NUNSPEET - Tijdens een werkbezoek van Gemeentebelang aan Europarcs Veluwemeer is uitgebreid gesproken over het onderwerp Nunspeet aan Zee. 'Wij zoeken met nadruk de binding met het dorp Nunspeet en we hebben huurders en campinggasten die willen genieten van alles wat Nunspeet te bieden heeft', zegt Giel Hendrikx, manager van het park. Het betreft dan zowel de faciliteiten in het dorp, de bossen en het kustgebied.
 • VVD stelt vragen over voormalig Parkhotel Hierden

  22 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • Omrijden geblazen: groot onderhoud aan drukke Rijksweg in Malden

  21 augustus 2019
  MALDEN - Automobilisten die gebruik maken van de Rijksweg N844 bij Malden moeten vanaf komende maand rekening houden met ernstige verkeershinder. De weg die dwars door het dorp Malden snijdt wordt tot in het voorjaar van 2020 afgesloten om groot onderhoud te kunnen uitvoeren.
 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Opnieuw zorgen over plannen met komst zorghotel Hierden

  21 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • 'Wethouder luchtig over kritiek inspectie op zorgcentrum Maldenburch'

  20 augustus 2019
  MALDEN - De lokale partij Democraten Gemeente Heumen maakt zich zorgen over de kwaliteit van de geleverde zorg aan de bewoners van zorgcentrum Malderburch in Malden. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de partij stelt aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie