Logo De Belofte

BENNEKOM - De gemeente Ede neemt maatregelen tegen de hardrijders op de sluiproute in Bennenkom-Oost. Bewoners zien liever dat het verkeer helemaal uit de wijk verdwijnt. Ze spraken er dinsdagavond over met de gemeente.

door Ellen Kamphorst

Prachtige huizen, smalle straten die ogen als een rustig laantje, maar waar het in de avondspits heel druk is. In Bennekom-Oost, rondom de Selterskampweg is het rond 17.00 uur vaak filerijden. Uit eerder onderzoek blijkt dat 44 procent van de auto's niet in de wijk hoeft te zijn: sluipverkeer dus.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de gemiddelde snelheid geen 30, maar 44 kilometer per uur is. Erik van Leeuwen is voorzitter van de Werkgroep Bennekom-Oost, woont aan de sluiproute en trekt al 20 jaar aan de bel bij de gemeente over dit probleem: 'Mijn grootste probleem is de verkeersveiligheid, als vader van twee schoolgaande kinderen maak ik me erg druk over de hardrijders in deze 30-kilometerzone.' 

Geen gouden bergen

Wethouder Peter de Pater kent de problemen in de wijk, hij stelt voor om te beginnen met het aanpakken van de hardrijders. De gemeente deed dinsdagavond een aantal voorstellen. Het gaat dan om zogenaamde 'quick wins', maatregelen die snel resultaat moeten opleveren zoals trottoirs verhogen.

Het sluipverkeer heeft voor hem nu geen prioriteit, om meerdere redenen. Ten eerste is sluipverkeer in een groot deel van Ede en het dorp Bennekom een probleem, de gemeente wil kijken wat maatregelen in andere delen van het dorp voor invloed hebben. Daarnaast denkt hij dat de snelheidsbeperkende maatregelen, zoals nieuwe parkeerhavens, wellicht al sluipverkeer zal schelen. 

Ten derde heeft hij beperkt budget: 'We kunnen hier geen miljoen tegenaan gooien. ook Ede heeft enorme tekorten op het sociaal domein en we moeten dus op de uitgaven letten.'

Evalueren

De buurt vindt het fijn dat er nu iets gaat gebeuren aan hun wijk, al hadden ze graag gezien dat de gemeente grover geschut zou inzetten. Van Leeuwen: 'We willen graag dat deze maatregelen na de aanleg snel geëvalueerd worden, zodat we kunnen zien of ze resultaat hebben. Zo niet, dan gaan we weer om tafel.'

 

Live nieuws

 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet ten goede komen aan de parkeerdruk in die buurt.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
 • Nieuw plekje voor ouderen in Wijchen: 'Ze krijgen de kans om in hun wijk te blijven wonen'

  26 mei 2020
  WIJCHEN - De Wijchense wijk Valendries krijgt een opknapbeurt. Woningcorporatie Talis renoveert er 400 woningen en bouwt binnen twee tot drie jaar 27 nieuwe sociale-huurappartementen voor ouderen.
 • Provincie overrulet mogelijk gemeente voor snelfietsroute door Velp

  26 mei 2020
  VELP - De beoogde snelfietsroute Arnhem-Dieren wordt mogelijk toch doorgetrokken door Velp. Ondanks dat de gemeente Rheden dit na bewonersoverleg niet lijkt te willen. De regie overnemen en de volledige snelfietsroute alsnog realiseren is nu één van de opties, laat gedeputeerde Christianne van der Wal weten.
 • Docent Bestuurskunde wordt wethouder in Ede

  26 mei 2020
  EDE - CDA Ede schuift Jan Pieter van der Schans naar voren als nieuwe wethouder van de gemeente Ede. Hij volgt Willemien Vreugdenhil op die moest vertrekken vanwege een relatie met een gemeenteambtenaar.
 • Boeren bezorgd om energieplannen: 'Koeien kunnen niet over zonnepanelen lopen'

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Boeren maken zich zorgen over de plannen die Wageningen heeft voor het buitengebied. Zij zijn bang dat landbouwgrond moet wijken voor energieparken. 'Je kunt koeien niet over zonnepanelen laten wandelen', zegt melkveehouder Wouter Schimmel.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie