Logo De Belofte

NIJMEGEN - Omwonenden van een studentenhuis in het centrum van Nijmegen richten zich in een uiterste wanhoopsdaad rechtstreeks tot burgemeester Bruls. Zij willen weten waarom zij afgelopen vrijdag zo in de steek zijn gelaten tijdens de overlast van een feest. Terwijl vooraf vanuit de gemeente was gezegd dat ze er bovenop zouden zitten.

door Karel de Jong

'Ze hebben ons laten zitten', aldus Ralf Nieuwenhuijsen van platform Kamerbreed over de gemeente en de politie. Deze maandag heeft hij namens de omwonenden een brief geschreven aan burgemeester Bruls. 

Excuses voor eventuele overlast

Op woensdag 15 mei werd er bij omwonenden van een pand op de Sint Annastraat een briefje in de bus gedaan met de vooraankondiging van een feest op vrijdag 17 mei. Een van de bewoners zou haar verjaardag vieren en tot 01.00 uur 'buiten herrie maken' zo schrijft Ralf Nieuwenhuijsen in de brief aan burgemeester Bruls. 'Daarvoor werd op voorhand begrip gevraagd.'

Maar bij de omwonenden was er geen begrip om meerdere redenen. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet het om 22.00 uur al stil zijn, het betreffende pand is volgens hen een notoir overlastpand waardoor de omwonenden 'dit jaar al regelmatig uit hun slaap gehouden zijn.' En toegeven zou volgens hen ook een precedent scheppen.

Iemand stand-by vanuit de gemeente

De omwonenden namen direct contact op met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), Buro Handhaving, de politie en het wijkmanagement. Nieuwenhuijsen: 'Vanuit het wijkmanagement hebben wij donderdag jl. een toezegging gekregen dat er overleg geweest was met handhaving en dat er ''iemand' stand-by zou staan om hierop toe te zien.' Vanuit politie kwam een soortgelijke toezegging maar van handhaving en de ODRN kwam er geen reactie.

Nieuwenhuijsen schrijft aan de burgemeester: 'Gezekerd zou je denken. Was dit maar waar, immers na negen meldingen vanaf het tijdstip 22.30 tot 02.00 uur bij de ODRN en politie was het pas om 03.00 uur stil.'

Geluidsfragment dat bewoners tijdens het feest om 00.30 uur hebben opgenomen:  

'Politie reageerde geïrriteerd'

Volgens Nieuwenhuijsen werd er bij de politie na negen meldingen geïrriteerd gereageerd. Hij schrijft burgemeester Bruls dat omwonenden 'op z’n zachtst gezegd zwaar teleurgesteld zijn.'

Wat de bewoners vooral zo steekt is dat wethouder Tiemens eerder heeft aangekondigd om de uitwassen van het kamerverhuurbeleid alleen gefaseerd te kunnen aanpakken wegens capaciteitsgebrek bij de ODRN. Daarom zouden eerst de zogenoemde 'hotspots' aangepakt worden. Maar dit pand ligt nu juist binnen deze hotspots. Nieuwenhuijsen noemt daarom eerdere toezeggingen 'een farce.'

'Loze beloften'

Hij wil namens Kamerbreed van Bruls onder meer weten hoe het kan dat gedane toezeggingen loze beloften blijken te zijn en hoe het de komende periode moet. 'Immers de zomerperiode welke veelal garant staat voor veel overlast is aanstaande.'

Omdat de brief maandagmiddag laat binnenkwam, was nog niemand bij de gemeente in de gelegenheid om een reactie te geven op de brief.

 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Belasting voor je hond: dit vinden Gelderlanders ervan

  21 juni 2019
  - 'Hef een belasting op paarden! En dan ook gelijk één voor katten!' Het zijn veelgehoorde reacties in ons onderzoek naar hondenbelasting. We werden overspoeld met de antwoorden van duizenden Gelderlanders en inventariseerden: 'Heeft u last van poep op straat?'. En wat vindt u eigenlijk van die blaftaks?'
 • Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

  19 juni 2019
  NIJMEGEN - Een tekort voor dit jaar dat is opgelopen van 6 naar 12 miljoen. En de daarop volgende jaren een tekort dat structureel oploopt naar 10 miljoen. Bezorgde raadsleden van de gemeente Nijmegen kregen woensdagavond uitleg over de financiële ellende. De verantwoordelijke wethouder kondigde aan dat Nijmegen met andere gemeenten Den Haag om hulp gaat vragen.
 • Nijmegen krijgt 13 asowoningen: 'Gemeente heeft schijt aan de bevolking'

  18 juni 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zet door: er komen 13 Skaeve Huse in de stad, in de volksmond ook wel asowoningen genoemd. Acht van die woningen komen aan de Stadbroekseweg in Dukenburg en vijf aan de Stationsstraat in Nijmegen-Noord. Bewoners van Noord waren eerder kritisch en zijn dat nog steeds.
 • Veel bedenkingen, maar Nijmegen gaat voor wietproef

  12 juni 2019
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen mag zijn stad gaan aanprijzen voor een wietproef. Daarover zijn raadsleden het woensdagavond eens geworden. Volgende week is Bruls in Den Haag. Toch zijn er nog steeds veel twijfels over het experiment met gereguleerde wietteelt.
 • Nijmegen neemt oude diesels op de korrel

  06 juni 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen onderzoekt de mogelijkheid om oude diesels te weren uit de hele stad. Funest voor ondernemers, stelt onder meer MKB Nederland. Het grote merendeel van die oude diesels is namelijk in handen van bedrijven.

Overig verkiezingsnieuws

 • Chaos op de weg: gemeente trekt stekker uit verkeersproef 's-Heerenberg

  24 juni 2019
  ULFT - Chaotische taferelen in 's-Heerenberg: de verkeersproef die de gemeente Montferland daar was gestart op de Emmerikseweg, is na anderhalve week afgebroken. De maatregelen die genomen werden, zorgden ervoor dat er op drukke dagen een verkeerschaos ontstond. 
 • GroenLinks: 'Partijen meer uit op frustreren van processen dan besturen van de stad'

  24 juni 2019
  ARNHEM - 'Partijen zijn meer uit op het frustreren van processen dan het leiden van de stad.' Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders over het werkelijke klappen van de coalitie in Arnhem. 'Het heeft geen zin om dat te ontkennen. De Arnhemse politiek zit in zware tijden.'
 • Klappen Arnhemse coalitie 'totaal onnodig'

  23 juni 2019
  ARNHEM - In het voorstel van VVD en D66 waarop de Arnhemse coalitie stuk liep, zitten geen extra bezuinigingen op de zorg. 'Dat zijn we ook nooit van plan geweest', zegt Mattijs Loor (D66). Geld voor goede zorg werd door GroenLinks en PvdA wel als belangrijkste reden aangevoerd om de coalitie te laten klappen.
 • Zeven nieuwe mestfabrieken en nog komt Gelderland om in de mest

  23 juni 2019
  ARNHEM - De mesthoop in Gelderland is gigantisch. Na Noord-Brabant en Limburg heeft Gelderland het grootste mestoverschot van Nederland. Plannen om grote mestvergistingsinstallaties te bouwen en het probleem zo op te lossen stuiten op weerstand.
 • 'Wespennest' in stadhuis Arnhem eist opnieuw politieke slachtoffers

  22 juni 2019
  ARNHEM - Voor de zoveelste keer is het hommeles in de Arnhemse politiek. Het politieke kerkhof van gesneuvelde wethouders en gevallen coalities ligt inmiddels vol. De opgelopen zorgtekorten waren de directe aanleiding voor GroenLinks en PvdA om met de coalitie te breken. Maar ook de verstoorde verhoudingen spelen weer een belangrijke rol.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend