Logo De Belofte

NIJMEGEN - Bewoners van het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg hebben vrijdag een kijkje genomen in de toekomst. Ze zagen hoe een complete brug uit een 3D-printer rolt. Het gevaarte komt deze zomer in hun wijk te liggen.

door Karel de Jong

Ze kijken hun ogen uit in een grote hal in Eindhoven, waar een soort reuze slagroomspuit de laagjes beton op elkaar stapelt. 'Fantastisch hoe dat zo gaat', vindt Hans van Gennip. Samen met een groep bewoners is hij vrijdagochtend per bus afgereisd voor een rondleiding.

'Stap vooruit voor duurzaamheid'

Bij 3D print techniek hoeven de verschillende vormen niet - zoals gebruikelijk - volledig volgestort te worden met beton. En dat vindt de Nijmeegse wethouder Harriet Tiemens een groot voordeel: 'Ja, er is minder materiaalgebruik, dus op het gebied van duurzaamheid is dat absoluut een grote stap vooruit.'

Wim Bouwmans uit Dukenburg komt zelf uit de constructiebeton. 'Dit is helemaal nieuw voor mij. Ik heb mij erover verbaasd waar de wapening blijft. Maar Bouwmans ziet tot zijn tevredenheid dat er met iedere nieuwe laag beton gelijk een staaldraad mee wordt gelegd, zodat er een oersterke constructie ontstaat.

De tekst gaat verder onder de video

Minder handjes nodig

Nelly Kalfs is hoofdingenieur bij Rijkswaterstaat en erg gecharmeerd van het feit dat deze techniek minder handjes vraagt, zeker in een tijd dat het vinden van personeel toch al zo moeilijk is.

Deze brug is de grootste brug die volledig uit de 3D printer komt. Nelly Kalfs: 'Het is zeker pionieren, vandaar dat we ook eerst beginnen met een fietsbrug om ervaring op te doen.'

Drie vrachtwagens op elkaar 

Maar volgens ontwerper Michiel van der Kley betekent dat geenszins dat deze brug niet sterk genoeg zou zijn. 'Nee, dat ding is getest en uitgerekend. Je kunt er met drie vrachtwagens overheen rijden en dan nog gebeurt er niets. Zo goed is de brug gemaakt.'

De brug in Zwanenveld moet nog voor de zomer gereed zijn.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Veel bedenkingen, maar Nijmegen gaat voor wietproef

  12 juni 2019
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen mag zijn stad gaan aanprijzen voor een wietproef. Daarover zijn raadsleden het woensdagavond eens geworden. Volgende week is Bruls in Den Haag. Toch zijn er nog steeds veel twijfels over het experiment met gereguleerde wietteelt.
 • Nijmegen neemt oude diesels op de korrel

  06 juni 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen onderzoekt de mogelijkheid om oude diesels te weren uit de hele stad. Funest voor ondernemers, stelt onder meer MKB Nederland. Het grote merendeel van die oude diesels is namelijk in handen van bedrijven.
 • Weggestemd: Gebroeders Van Limburgplein blijft Gebroeders Van Limburgplein

  06 juni 2019
  NIJMEGEN - 'Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?' Die woorden sprak SP-raadslid Hans van Hooft nadat de gemeenteraad van Nijmegen woensdagavond massaal het voorstel om de naam van het Gebroeders Van Limburgplein te wijzigen in het Gebroeders Van Lymborchplein naar de prullenbak stemde.
 • Wordt het Gebroeders Van Limburgplein nu Gebroeders Van Lymborchplein?

  05 juni 2019
  NIJMEGEN - Gedoe over de naam van een plein in hartje Nijmegen. De gemeenteraad van Nijmegen moet deze woensdagavond een knoop doorhakken. Blijft het plein, vernoemd naar beroemde middeleeuwse schilders uit Nijmegen, het Gebroeders Van Limburgplein heten of verandert de spelling in Gebroeders Van Lymborchplein?
 • Hondenbelasting: prima zo of weg ermee? Vul onze enquête in (gesloten)

  05 juni 2019
  NIJMEGEN - In Nijmegen betaal je het meest en in Elburg werd het afgeschaft: de hondenbelasting. Waar betaal je in Gelderland nog hondenbelasting en hoeveel? Dat lees je hier. Daarbij willen wij jou graag wat vragen stellen over die 'blaftax'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogleraar: 'Arnhem schuift miljoenentekort door naar de toekomst'

  16 juni 2019
  ARNHEM - De miljoenentekorten waar Arnhem mee kampt worden voor een deel doorgeschoven naar de toekomst, dat stelt hoogleraar economie van decentrale overheden Maarten Allers. 'De vraag is of dat nog kan.'
 • Rheden wil met praktijkondersteuners besparen op jeugdzorg

  15 juni 2019
  DE STEEG - De gemeente Rheden onderzoekt de inzet van 'praktijkondersteuners jeugd' bij huisartsen. Dat heeft de gemeenteraad deze week besloten. De gemeente hoopt dat dat doorverwijzingen voorkomt en leidt tot snellere hulpverlening en een halt op de alsmaar oplopende kosten voor jeugdzorg.
 • Zutphen moet langdurig op dieet: tot 2023 geen ruimte voor extra uitgaven

  14 juni 2019
  ZUTPHEN - Zutphen heeft tot 2023 geen enkele ruimte voor extra uitgaven. Dat blijkt uit de bespreking van de voorjaarsnota van de gemeente. De financiële tegenvallers van de gemeente stapelen zich op.
 • Raadslid Ellen Wijnsouw en GemeenteBelangen beëindigen samenwerking

  14 juni 2019
  EDE - Na 10 jaar scheiden de wegen voor Ellen Wijnsouw en GemeenteBelangen. De verschillen in opvattingen van koers en toekomstbeeld hebben het bestuur en fractie van GemeenteBelangen Ede doen besluiten om de samenwerking met het raadslid te beëindigen. Het besluit is donderdagavond genomen en aan haar medegedeeld.
 • Financiële strop voor bewoners vakantiepark Ewijk: 'Ik zie het niet meer zitten'

  14 juni 2019
  EWIJK - Bewoners van Vakantiepark de Groene Heuvels in Ewijk zijn ten einde raad. Binnen een half jaar moeten ze van het vakantiepark zijn vertrokken. De eerste brieven zijn binnen: vanaf begin december mag er niet meer in de huisjes worden gewoond. 'Als ik mijn pillen inneem heb ik mezelf aardig onder controle, maar ik zie het niet meer zitten', vertelt bewoner Natasja Verploegen emotioneel. Ze vreest voor een financiële strop.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend