Logo De Belofte

BEMMEL - De gemeenteraad van Lingewaard buigt zich donderdagavond over de uitgave van miljoenen aan de herbouw van het verwoeste gemeentehuis in Bemmel. Op 22 augustus vorig jaar reed een verwarde inwoner van Lingewaard zijn auto vol gasflessen dwars door de gevel naar binnen.

In de brand die ontstond kwam de man om het leven. Het drama is, nu het gebouw deels herbouwd moet worden, aanleiding om extra naar de veiligheid van de 375 medewerkers van de gemeente Lingewaard te kijken. Het publieke deel en het deel voor medewerkers worden strikt van elkaar gescheiden.

Tekst gaat verder onder de video.

Naar de wc en koffie halen door de regen

De ambtenaren werken nu in tijdelijke kantoorruimten op het terrein rond kasteel de Kinkelenburg. Voor de één betekent dat dat je eerst naar buiten moet als je naar de wc wilt. Voor de ander is de o zo belangrijke koffieautomaat ineens in een ander gebouw. Dat betekent een afweging maken als het bijvoorbeeld hard regent.

De herbouw wordt aangegrepen om het pand anders in te richten en aan de achterzijde wordt een stuk aangebouwd dat kan dienen als raadszaal. Nu vergadert de gemeente Lingewaard in een feestzaal in Huissen. In de nieuwe zaal zou techniek kunnen worden aangebracht waardoor burgers de openbare vergaderingen ook live via internet kunnen volgen. In veel andere gemeenten kan dat al.

Goedkoopste gemeentehuis

Wat het allemaal kost is nog geheim omdat de gemeente nog in onderhandeling is met de verzekeraar en de aanbesteding van de herbouw ook nog loopt. Het gebouw was bij de oplevering in 2010 met 9,8 miljoen het goedkoopte gemeentehuis van Nederland.

Als het aan burgemeester Marianne Schuurmans ligt wordt er nu zo sober en doelmatig herbouwd dat het pand in Bemmel het goedkoopste gemeentehuis van Nederland blijft. Naar verwachting kan het in juni 2020 worden opengesteld voor werknemers en burgers.

Zie ook:

Door: Rob Haverkamp

Live nieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie