Logo De Belofte

GROESBEEK - Het Groesbeekse bos mag er dan gehavend uitzien nadat er flink gekapt is, maar de natuur herstelt snel. Het valt allemaal wel wat mee, schrijft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal in antwoord op vragen van de lokale partij Sociaal Groesbeek.

Die partij verwoordde zorgen van inwoners van Groesbeek over de houtoogst in het bos in vragen aan het college. Burgemeester en wethouders erkennen dat het er wel wat rigoureus uitziet, die bomenkap. 'Wij kunnen ons dat gevoel voorstellen', schrijft het college. Boswachter Lydie van Santen liet in reactie op de vragen van de politieke partij al weten dat er heel zorgvuldig wordt gekeken naar wat er wel en niet omgehakt kan worden.

'Waanzinnige kaalslag'

Er wordt gemeten en er wordt rekening gehouden met de hoeveelheid bijgroei. Daarop wordt bijgestuurd waar nodig en eventueel nieuw groen geplant, verdedigde de boswachter de houtoogst in het Groesbeekse bos: 'Natuurlijk zal er wel iets van verstoring zijn, maar op een beperkte schaal.'

De politiek ervaart dat toch duidelijk anders. 'Inwoners spreken er schande van, zonde van ons mooie bos', stelde Sociaal Groesbeek eerder. In 2016 schreef de PvdA in Berg en Dal al eens een brief aan Staatsbosbeheer met daarin grote zorgen over 'kaalslag' die in de afgelopen jaren 'waanzinnig' is toegenomen.

Tandje minder mag wel

Het college antwoordt Sociaal Groesbeek nu dat vanaf 2018 de houtoogst door Staatsbosbeheer juist is gehalveerd ten opzichte van de voorgaande jaren. Wel vindt het college het percentage bos waar niet gekapt wordt aan de lage kant. Er zou wel wat meer 'natuurbos' naast het 'productiebos' mogen overblijven.

En het college zou ook liever zien dat niet alle gekapte bomen het bos uitgesleept worden. Burgemeester en wethouders menen dat het nadelig is voor de biodiversiteit en de bodem als al het hout wordt afgevoerd. 'De aanwezigheid van voldoende staand of liggend dood hout en van voldoende voedingstoffen in de bodem is namelijk erg belangrijk voor een gezond bos', schrijven ze in de antwoorden aan Sociaal Groesbeek.

Helemaal stoppen met houtoogst

Sociaal Groesbeek roept het college van burgemeester en wethouders op om met Staatsbosbeheer in gesprek te gaan om te kijken of er minder bomen omver kunnen of de houtoogst zelfs helemaal gestopt kan worden.

De gemeente Berg en Dal heeft driemaal per jaar structureel overleg met Staatsbosbeheer. Het college is bereid om in het overleg ook de houtoogst eens te bespreken.

Boswachter Lydie van Santen liet eerder weten dat er binnenkort een bezoek aan het bos gepland staat met de wethouders en de burgemeester.

Kijk hier naar een reportage over de houtoogst in het Groesbeekse bos in 2015:

Zie ook:

Door: Rob Haverkamp

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie