Logo De Belofte

GROESBEEK - Het Groesbeekse bos mag er dan gehavend uitzien nadat er flink gekapt is, maar de natuur herstelt snel. Het valt allemaal wel wat mee, schrijft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal in antwoord op vragen van de lokale partij Sociaal Groesbeek.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Die partij verwoordde zorgen van inwoners van Groesbeek over de houtoogst in het bos in vragen aan het college. Burgemeester en wethouders erkennen dat het er wel wat rigoureus uitziet, die bomenkap. 'Wij kunnen ons dat gevoel voorstellen', schrijft het college. Boswachter Lydie van Santen liet in reactie op de vragen van de politieke partij al weten dat er heel zorgvuldig wordt gekeken naar wat er wel en niet omgehakt kan worden.

'Waanzinnige kaalslag'

Er wordt gemeten en er wordt rekening gehouden met de hoeveelheid bijgroei. Daarop wordt bijgestuurd waar nodig en eventueel nieuw groen geplant, verdedigde de boswachter de houtoogst in het Groesbeekse bos: 'Natuurlijk zal er wel iets van verstoring zijn, maar op een beperkte schaal.'

De politiek ervaart dat toch duidelijk anders. 'Inwoners spreken er schande van, zonde van ons mooie bos', stelde Sociaal Groesbeek eerder. In 2016 schreef de PvdA in Berg en Dal al eens een brief aan Staatsbosbeheer met daarin grote zorgen over 'kaalslag' die in de afgelopen jaren 'waanzinnig' is toegenomen.

Tandje minder mag wel

Het college antwoordt Sociaal Groesbeek nu dat vanaf 2018 de houtoogst door Staatsbosbeheer juist is gehalveerd ten opzichte van de voorgaande jaren. Wel vindt het college het percentage bos waar niet gekapt wordt aan de lage kant. Er zou wel wat meer 'natuurbos' naast het 'productiebos' mogen overblijven.

En het college zou ook liever zien dat niet alle gekapte bomen het bos uitgesleept worden. Burgemeester en wethouders menen dat het nadelig is voor de biodiversiteit en de bodem als al het hout wordt afgevoerd. 'De aanwezigheid van voldoende staand of liggend dood hout en van voldoende voedingstoffen in de bodem is namelijk erg belangrijk voor een gezond bos', schrijven ze in de antwoorden aan Sociaal Groesbeek.

Helemaal stoppen met houtoogst

Sociaal Groesbeek roept het college van burgemeester en wethouders op om met Staatsbosbeheer in gesprek te gaan om te kijken of er minder bomen omver kunnen of de houtoogst zelfs helemaal gestopt kan worden.

De gemeente Berg en Dal heeft driemaal per jaar structureel overleg met Staatsbosbeheer. Het college is bereid om in het overleg ook de houtoogst eens te bespreken.

Boswachter Lydie van Santen liet eerder weten dat er binnenkort een bezoek aan het bos gepland staat met de wethouders en de burgemeester.

Kijk hier naar een reportage over de houtoogst in het Groesbeekse bos in 2015:

Zie ook:

Live nieuws

 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Eind in zicht: nieuw gemeentehuis Overbetuwe bereikt hoogste punt

  17 september 2019
  ELST - Het hoogste punt van het nieuwe Overbetuwse gemeentehuis is bereikt: de constructie van het pand in Elst staat. De verwachting is dat burgers medio 2020 hun paspoorten en trouwaktes als vanouds kunnen ophalen nadat het is afgebouwd.
 • Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

  17 september 2019
  WIJCHEN - Plannen om het centrum van Wijchen 'mooier te maken', zijn door de gemeente aangepast nadat er ruim 650 kritische burgers in opstand kwamen tegen de ideeën. Nu ligt er een alternatief plan, maar dat is voor lang niet iedereen genoeg om de strijdbijl te begraven.
 • Gemeente Nijkerk trekt 20.000 euro uit voor zes camperplaatsen

  17 september 2019
  NIJKERK - Voor 6 euro per nacht kunnen kampeerders met een caravan straks in Nijkerk staat. De gemeente trekt 20.000 euro uit om zes camperplaatsen aan te leggen met basisvoorzieningen als stroom en water. De gemeente hoopt daarmee meer toeristen te trekken. De huidige camperplaatsen hebben die voorzieningen niet.
 • Gemeenten moeten verordening aanpassen vanwege ambtsgebed

  17 september 2019
  ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie