Logo De Belofte

GROESBEEK - Het Groesbeekse bos mag er dan gehavend uitzien nadat er flink gekapt is, maar de natuur herstelt snel. Het valt allemaal wel wat mee, schrijft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal in antwoord op vragen van de lokale partij Sociaal Groesbeek.

Die partij verwoordde zorgen van inwoners van Groesbeek over de houtoogst in het bos in vragen aan het college. Burgemeester en wethouders erkennen dat het er wel wat rigoureus uitziet, die bomenkap. 'Wij kunnen ons dat gevoel voorstellen', schrijft het college. Boswachter Lydie van Santen liet in reactie op de vragen van de politieke partij al weten dat er heel zorgvuldig wordt gekeken naar wat er wel en niet omgehakt kan worden.

'Waanzinnige kaalslag'

Er wordt gemeten en er wordt rekening gehouden met de hoeveelheid bijgroei. Daarop wordt bijgestuurd waar nodig en eventueel nieuw groen geplant, verdedigde de boswachter de houtoogst in het Groesbeekse bos: 'Natuurlijk zal er wel iets van verstoring zijn, maar op een beperkte schaal.'

De politiek ervaart dat toch duidelijk anders. 'Inwoners spreken er schande van, zonde van ons mooie bos', stelde Sociaal Groesbeek eerder. In 2016 schreef de PvdA in Berg en Dal al eens een brief aan Staatsbosbeheer met daarin grote zorgen over 'kaalslag' die in de afgelopen jaren 'waanzinnig' is toegenomen.

Tandje minder mag wel

Het college antwoordt Sociaal Groesbeek nu dat vanaf 2018 de houtoogst door Staatsbosbeheer juist is gehalveerd ten opzichte van de voorgaande jaren. Wel vindt het college het percentage bos waar niet gekapt wordt aan de lage kant. Er zou wel wat meer 'natuurbos' naast het 'productiebos' mogen overblijven.

En het college zou ook liever zien dat niet alle gekapte bomen het bos uitgesleept worden. Burgemeester en wethouders menen dat het nadelig is voor de biodiversiteit en de bodem als al het hout wordt afgevoerd. 'De aanwezigheid van voldoende staand of liggend dood hout en van voldoende voedingstoffen in de bodem is namelijk erg belangrijk voor een gezond bos', schrijven ze in de antwoorden aan Sociaal Groesbeek.

Helemaal stoppen met houtoogst

Sociaal Groesbeek roept het college van burgemeester en wethouders op om met Staatsbosbeheer in gesprek te gaan om te kijken of er minder bomen omver kunnen of de houtoogst zelfs helemaal gestopt kan worden.

De gemeente Berg en Dal heeft driemaal per jaar structureel overleg met Staatsbosbeheer. Het college is bereid om in het overleg ook de houtoogst eens te bespreken.

Boswachter Lydie van Santen liet eerder weten dat er binnenkort een bezoek aan het bos gepland staat met de wethouders en de burgemeester.

Kijk hier naar een reportage over de houtoogst in het Groesbeekse bos in 2015:

Zie ook:

Door: Rob Haverkamp

Live nieuws

 • Duizend woningen in groen gebied, inwoners gruwelen ervan

  20 februari 2020
  MALDEN - Woningbouw zorgt voor ophef in Malden. Plannen om tot duizend woningen te realiseren zijn onderwerp van besluitvorming tijdens de raadsvergadering, donderdagavond. Veel inwoners maken zich grote zorgen dat de bouwdrift ten koste gaat van een groen gebied ten zuiden van Malden.
 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
 • Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden

  19 februari 2020
  DE STEEG - De tekorten op de lopende begroting lopen nu al op in Rheden. Hoeveel precies, kan de gemeente nog niet zeggen. Toch kondigt het college per direct nieuwe maatregelen aan.
 • Europees geld moet 300 Arnhemse huishoudens helpen te verduurzamen

  19 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem wil 300 huishoudens die in 'energiearmoede' leven helpen. Daarvoor is een aanvraag gedaan voor twee projecten bij de Europese Unie (EU). Als deze worden goedgekeurd ontvangt de gemeente 595.000 subsidie van de EU. Zelf zal de Rijnstad 305.000 moeten bijdragen en er wordt 30.000 euro van de provincie verwacht.
 • Veel weerstand tegen strenge afvalcontroles

  18 februari 2020
  GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.
 • Bomenbond wil biomassaketels voorkomen, maar gemeente heeft geen mogelijkheden

  18 februari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse Bomenbond wil dat de gemeente voorkomt dat er twee biomassaketels worden geplaatst op landgoed Klingelbeek. Maar volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft het gesprek waar de actiegroep om vraagt al plaatsgevonden. En daarmee houden de juridische mogelijkheden op, zegt zij.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie