Logo De Belofte

MILLINGEN AAN DE RIJN - De man die begin april in Millingen gewond raakte toen hij uit zijn scootmobiel viel heeft op tijd medische zorg gehad. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal na het beluisteren van de opnames in de meldkamer. Raadslid Theo van der Velden (GJS) vroeg het college om opheldering.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe kan het dat je na een ongeval twee uur op straat moet liggen voordat medische hulp komt? Dat wilde het GJS-raadslid weten. Die medische hulp was er afdoende, meent het college. Alleen de komst van een taxi voor vervoer naar het ziekenhuis liet wel erg lang op zich wachten.

Raadslid Theo van de Velden over zijn vraag aan het college (tekst gaat verder onder de video):

Geen spoedindicatie

Alle gesprekken die bij de Meldkamer Ambulancezorg binnenkomen worden opgenomen. Uit de opname van 2 april blijkt dat na drie minuten het slachtoffer zelf sprak met de meldkamer. Conclusie: er is geen sprake van een spoedindicatie, geen bedreiging van vitale functies, of een vermoeden daarvan.

Tien minuten na de melding wordt een ambulance gestuurd, zonder spoedurgentie. Maar die ambulance moet van ver komen. Tegelijkertijd neemt de meldkamer contact op met de huisarts die daar vlakbij zit. Zij wordt gevraagd of ze alvast wil gaan kijken omdat de ambulance nog wel even op zich laat wachten. 

Geen enkele taxi beschikbaar

De huisarts geeft de man op straat een pijnstillende injectie en zegt de meldkamer dat de ambulance niet hoeft te komen. Die wordt daarop teruggeroepen. Uit informatie van de BOA blijkt dat de huisartsenpraktijk vervolgens een taxi voor hem probeert te regelen, maar geen enkel taxibedrijf heeft een auto beschikbaar.

Na ongeveer anderhalf uur proberen kan er toch een taxi ter plaatse komen en wordt de Millingenaar naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. In antwoord op de vragen van raadslid Van der Velden schrijft het college van B&W: 'Omdat het bereiken van een beschikbare taxi lang geduurd heeft en meneer hierdoor lang op straat gezeten heeft, is kennelijk het beeld ontstaan dat deskundige medische zorg op zich liet wachten.'

Is volgens de afspraken gegaan

Maar, zo stelt het college, de meldkamer heeft volgens de geldende afspraken een huisarts gebeld. Die kwam en heeft geoordeeld dat een ambulance niet nodig was en kon worden teruggeroepen. 'Wij zijn van mening dat het slachtoffer de deskundige medische verzorging in dit geval op tijd en volgens afspraken heeft gekregen', aldus het college, dat daar aan toevoegde dat het de prestaties van de ambulancedienst in de gaten blijft houden.

Raadslid Van der Velden neemt geen genoegen met het antwoord van het college. Hij vindt het nog steeds niet kunnen dat iemand twee uur op de grond moet wachten tot er vervoer naar het ziekenhuis is geregeld. 'Ik wil hebben dat dit soort dingen gewoon niet meer gebeuren. Dit lijkt toch nergens op', aldus Van der Velden.

Zie ook: Na een ongeval twee uur op straat liggen voordat medische hulp komt, hoe kan dat?

Live nieuws

 • Duizend woningen in groen gebied, inwoners gruwelen ervan

  20 februari 2020
  MALDEN - Woningbouw zorgt voor ophef in Malden. Plannen om tot duizend woningen te realiseren zijn onderwerp van besluitvorming tijdens de raadsvergadering, donderdagavond. Veel inwoners maken zich grote zorgen dat de bouwdrift ten koste gaat van een groen gebied ten zuiden van Malden.
 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
 • Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden

  19 februari 2020
  DE STEEG - De tekorten op de lopende begroting lopen nu al op in Rheden. Hoeveel precies, kan de gemeente nog niet zeggen. Toch kondigt het college per direct nieuwe maatregelen aan.
 • Europees geld moet 300 Arnhemse huishoudens helpen te verduurzamen

  19 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem wil 300 huishoudens die in 'energiearmoede' leven helpen. Daarvoor is een aanvraag gedaan voor twee projecten bij de Europese Unie (EU). Als deze worden goedgekeurd ontvangt de gemeente 595.000 subsidie van de EU. Zelf zal de Rijnstad 305.000 moeten bijdragen en er wordt 30.000 euro van de provincie verwacht.
 • Veel weerstand tegen strenge afvalcontroles

  18 februari 2020
  GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.
 • Bomenbond wil biomassaketels voorkomen, maar gemeente heeft geen mogelijkheden

  18 februari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse Bomenbond wil dat de gemeente voorkomt dat er twee biomassaketels worden geplaatst op landgoed Klingelbeek. Maar volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft het gesprek waar de actiegroep om vraagt al plaatsgevonden. En daarmee houden de juridische mogelijkheden op, zegt zij.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie