Logo De Belofte

MILLINGEN AAN DE RIJN - De man die begin april in Millingen gewond raakte toen hij uit zijn scootmobiel viel heeft op tijd medische zorg gehad. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal na het beluisteren van de opnames in de meldkamer. Raadslid Theo van der Velden (GJS) vroeg het college om opheldering.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe kan het dat je na een ongeval twee uur op straat moet liggen voordat medische hulp komt? Dat wilde het GJS-raadslid weten. Die medische hulp was er afdoende, meent het college. Alleen de komst van een taxi voor vervoer naar het ziekenhuis liet wel erg lang op zich wachten.

Raadslid Theo van de Velden over zijn vraag aan het college (tekst gaat verder onder de video):

Geen spoedindicatie

Alle gesprekken die bij de Meldkamer Ambulancezorg binnenkomen worden opgenomen. Uit de opname van 2 april blijkt dat na drie minuten het slachtoffer zelf sprak met de meldkamer. Conclusie: er is geen sprake van een spoedindicatie, geen bedreiging van vitale functies, of een vermoeden daarvan.

Tien minuten na de melding wordt een ambulance gestuurd, zonder spoedurgentie. Maar die ambulance moet van ver komen. Tegelijkertijd neemt de meldkamer contact op met de huisarts die daar vlakbij zit. Zij wordt gevraagd of ze alvast wil gaan kijken omdat de ambulance nog wel even op zich laat wachten. 

Geen enkele taxi beschikbaar

De huisarts geeft de man op straat een pijnstillende injectie en zegt de meldkamer dat de ambulance niet hoeft te komen. Die wordt daarop teruggeroepen. Uit informatie van de BOA blijkt dat de huisartsenpraktijk vervolgens een taxi voor hem probeert te regelen, maar geen enkel taxibedrijf heeft een auto beschikbaar.

Na ongeveer anderhalf uur proberen kan er toch een taxi ter plaatse komen en wordt de Millingenaar naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. In antwoord op de vragen van raadslid Van der Velden schrijft het college van B&W: 'Omdat het bereiken van een beschikbare taxi lang geduurd heeft en meneer hierdoor lang op straat gezeten heeft, is kennelijk het beeld ontstaan dat deskundige medische zorg op zich liet wachten.'

Is volgens de afspraken gegaan

Maar, zo stelt het college, de meldkamer heeft volgens de geldende afspraken een huisarts gebeld. Die kwam en heeft geoordeeld dat een ambulance niet nodig was en kon worden teruggeroepen. 'Wij zijn van mening dat het slachtoffer de deskundige medische verzorging in dit geval op tijd en volgens afspraken heeft gekregen', aldus het college, dat daar aan toevoegde dat het de prestaties van de ambulancedienst in de gaten blijft houden.

Raadslid Van der Velden neemt geen genoegen met het antwoord van het college. Hij vindt het nog steeds niet kunnen dat iemand twee uur op de grond moet wachten tot er vervoer naar het ziekenhuis is geregeld. 'Ik wil hebben dat dit soort dingen gewoon niet meer gebeuren. Dit lijkt toch nergens op', aldus Van der Velden.

Zie ook: Na een ongeval twee uur op straat liggen voordat medische hulp komt, hoe kan dat?

Live nieuws

 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Eind in zicht: nieuw gemeentehuis Overbetuwe bereikt hoogste punt

  17 september 2019
  ELST - Het hoogste punt van het nieuwe Overbetuwse gemeentehuis is bereikt: de constructie van het pand in Elst staat. De verwachting is dat burgers medio 2020 hun paspoorten en trouwaktes als vanouds kunnen ophalen nadat het is afgebouwd.
 • Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

  17 september 2019
  WIJCHEN - Plannen om het centrum van Wijchen 'mooier te maken', zijn door de gemeente aangepast nadat er ruim 650 kritische burgers in opstand kwamen tegen de ideeën. Nu ligt er een alternatief plan, maar dat is voor lang niet iedereen genoeg om de strijdbijl te begraven.
 • Gemeente Nijkerk trekt 20.000 euro uit voor zes camperplaatsen

  17 september 2019
  NIJKERK - Voor 6 euro per nacht kunnen kampeerders met een caravan straks in Nijkerk staat. De gemeente trekt 20.000 euro uit om zes camperplaatsen aan te leggen met basisvoorzieningen als stroom en water. De gemeente hoopt daarmee meer toeristen te trekken. De huidige camperplaatsen hebben die voorzieningen niet.
 • Gemeenten moeten verordening aanpassen vanwege ambtsgebed

  17 september 2019
  ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie