Logo De Belofte

DOORWERTH - Nieuwbouw voor basisscholen De Atlas en De Dorendal in Doorwerth moet er komen. Daar is de gemeenteraad van Renkum het over eens. Het budget waar wethouder Marinka Mulder om vroeg komt er niet. De plannen moeten soberder en doelmatig. Een nieuwe gymzaal is niet nodig. De buitenruimte kan kleiner. 'Doe wat je moet doen, maar geen overmaat.'

door Huibert Veth

Dat nieuwbouw voor de basisscholen en kinderopvang noodzakelijk is, zijn alle partijen het over eens. De lening van 7,5 miljoen euro waar Mulder om vroeg voor het realiseren van het project komt er echter niet.

'Extra budget zeker nodig'

De gemeenteraad wil het vastgestelde budget van 3,7 miljoen voor de schoolgebouwen vooralsnog niet verhogen. Eerst moet de wethouder met een concreet uitgewerkt plan komen. Daarna moet ze de raad opnieuw om toestemming vragen voor een aanvullend krediet. Volgens Mulder zal extra geld zeker nodig zijn. In het huidige budget is geen rekening gehouden met gestegen bouwkosten, duurzame normen en bouwen zonder aardgas.

Bekijk hier de reactie van wethouder Marinka Mulder en fractievoorzitter Pieter van Lent (CDA). Tekst loopt door onder de video.

In het plan van Mulder zat ruim één miljoen voor een nieuwe gymzaal. Ook dit vindt de raad niet nodig. De bestaande gymzaal in het Dorenweerd College en de te renoveren sporthal aan de Dalweg zouden voldoende ruimte bieden. Door de buitenruimte te verkleinen moet een half miljoen bespaard worden. De beslissing over het afsluiten van de Bachlaan wordt uitgesteld.

'Moet over kinderen gaan'

Het plan moet sober en doelmatig zijn, vinden VVD, GroenLinks en PvdA die het voorstel indienden. Raadslid Raymond den Burger (VVD): 'Doe wat je moet doen, maar geen overmaat.' Fractievoorzitter Daniëlle van Bentem (GemeenteBelangen) heeft moeite met het woord sober en wijst erop dat de discussie niet alleen moet gaan over vierkante meters maar over kinderen. Het voorstel werd unaniem aangenomen.

Zie ook: Ruim 4 miljoen extra voor schoolgebouwen en kinderopvang in Renkum

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Live nieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Permanent verhuren vakantiehuisjes Ede wordt verboden

  17 januari 2020
  - Het verhuren van vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Politieke partijen hebben geen kritiek op dat plan, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
 • Parkeerplaatsen 'onveilig ver weg' bij station Ede-Wageningen

  17 januari 2020
  EDE - De gemeente Ede moet nog eens goed kijken naar de parkeermogelijkheden bij het nieuwe station Ede-Wageningen. Veel parkeerplekken staan nog onveilig ver weg. Dat stellen lokale politici donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering waar de nieuwste ontwerpen werden besproken.
 • Wethouder Arnhem na misstanden: 'Inkoop zorg voldeed niet'

  16 januari 2020
  ARNHEM - Zorgonderneming Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bij de gemeente bekend waren. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Volgens wethouder Roeland van der Zee heeft de gemeente de zorg wel onder controle.
 • Arnhemse wijk Malburgen vreest voor meer sociale huur

  16 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wijk Malburgen vreest voor de gevolgen en 'aanverwante problematiek' als er nog meer sociale huur wordt gerealiseerd. 'Er is al zoveel sociale huur in onze wijk', zegt Frans van den Berg namens de wijkbeheergroep Malburgen Oost Zuid woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie