Logo De Belofte

DOORWERTH - Nieuwbouw voor basisscholen De Atlas en De Dorendal in Doorwerth moet er komen. Daar is de gemeenteraad van Renkum het over eens. Het budget waar wethouder Marinka Mulder om vroeg komt er niet. De plannen moeten soberder en doelmatig. Een nieuwe gymzaal is niet nodig. De buitenruimte kan kleiner. 'Doe wat je moet doen, maar geen overmaat.'

door Huibert Veth

Dat nieuwbouw voor de basisscholen en kinderopvang noodzakelijk is, zijn alle partijen het over eens. De lening van 7,5 miljoen euro waar Mulder om vroeg voor het realiseren van het project komt er echter niet.

'Extra budget zeker nodig'

De gemeenteraad wil het vastgestelde budget van 3,7 miljoen voor de schoolgebouwen vooralsnog niet verhogen. Eerst moet de wethouder met een concreet uitgewerkt plan komen. Daarna moet ze de raad opnieuw om toestemming vragen voor een aanvullend krediet. Volgens Mulder zal extra geld zeker nodig zijn. In het huidige budget is geen rekening gehouden met gestegen bouwkosten, duurzame normen en bouwen zonder aardgas.

Bekijk hier de reactie van wethouder Marinka Mulder en fractievoorzitter Pieter van Lent (CDA). Tekst loopt door onder de video.

In het plan van Mulder zat ruim één miljoen voor een nieuwe gymzaal. Ook dit vindt de raad niet nodig. De bestaande gymzaal in het Dorenweerd College en de te renoveren sporthal aan de Dalweg zouden voldoende ruimte bieden. Door de buitenruimte te verkleinen moet een half miljoen bespaard worden. De beslissing over het afsluiten van de Bachlaan wordt uitgesteld.

'Moet over kinderen gaan'

Het plan moet sober en doelmatig zijn, vinden VVD, GroenLinks en PvdA die het voorstel indienden. Raadslid Raymond den Burger (VVD): 'Doe wat je moet doen, maar geen overmaat.' Fractievoorzitter Daniëlle van Bentem (GemeenteBelangen) heeft moeite met het woord sober en wijst erop dat de discussie niet alleen moet gaan over vierkante meters maar over kinderen. Het voorstel werd unaniem aangenomen.

Zie ook: Ruim 4 miljoen extra voor schoolgebouwen en kinderopvang in Renkum

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Live nieuws

 • Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten

  22 augustus 2019
  DIDAM - Montferland onderzoekt samen met de gemeenten Zevenaar, Duiven en Westervoort de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. De gemeente herbergt op dit moment 2500 buitenlandse werkkrachten en merkt dat de huisvesting kan zorgen voor onveilige en ongezonde situaties, wat vraagt om een oplossing.
 • Oost Gelre wil nieuwe woningen realiseren

  22 augustus 2019
  LICHTENVOORDE - Een onderzoek naar de woningbouwbehoefte van Oost Gelre laat zien dat er meer vraag is dan aanbod in iedere kern van de gemeente. Het college wil daarom snel aan de slag om in totaal tweehonderd woningen te laten realiseren.
 • Honderden bewoners chaletpark leven mogelijk op vervuilde grond: 'Wij weten dit al jaren'

  22 augustus 2019
  OOSTERHOUT - De grond van chaletpark Tergouw in Oosterhout wordt onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Tot grote frustratie van bewoners komen plannen voor een nieuw energienet daardoor mogelijk stil te liggen.
 • Nunspeet aan Zee: Europarcs Veluwemeer en Gemeentebelang vinden elkaar

  22 augustus 2019
  NUNSPEET - Tijdens een werkbezoek van Gemeentebelang aan Europarcs Veluwemeer is uitgebreid gesproken over het onderwerp Nunspeet aan Zee. 'Wij zoeken met nadruk de binding met het dorp Nunspeet en we hebben huurders en campinggasten die willen genieten van alles wat Nunspeet te bieden heeft', zegt Giel Hendrikx, manager van het park. Het betreft dan zowel de faciliteiten in het dorp, de bossen en het kustgebied.
 • VVD stelt vragen over voormalig Parkhotel Hierden

  22 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
 • Omrijden geblazen: groot onderhoud aan drukke Rijksweg in Malden

  21 augustus 2019
  MALDEN - Automobilisten die gebruik maken van de Rijksweg N844 bij Malden moeten vanaf komende maand rekening houden met ernstige verkeershinder. De weg die dwars door het dorp Malden snijdt wordt tot in het voorjaar van 2020 afgesloten om groot onderhoud te kunnen uitvoeren.
 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Opnieuw zorgen over plannen met komst zorghotel Hierden

  21 augustus 2019
  HIERDEN - De VVD Harderwijk-Hierden heeft schriftelijke vragen ingediend over het terrein van het voormalig Parkhotel in Hierden. Volgens de VVD is er veel onrust onder de bewoners rondom de Molenweg.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie