Logo De Belofte

ELST - De milieustraat in Elst is al een tijd punt van discussie. Na een onderzoek vorig jaar bleek dat een en ander mis is met de straat. De oplossing voor deze problemen liet volgens partijen in de gemeenteraad te lang op zich wachten. Na een debat over het vraagstuk lijkt de rust wedergekeerd.

door Thomas Overdijk

Het onderzoek van de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) zorgde voor veel verontwaardiging binnen de gemeente Overbetuwe. Zaken zoals de verwerking van asbest en chemisch afval zouden bijvoorbeeld niet goed geregeld zijn.

'Geen gevaar voor veiligheid' 

Van veiligheidsrisico’s zou volgens wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder, degene die het voortouw neemt in de oplossing van de kritiekpunten, geen sprake zijn geweest.

‘De ODRA heeft een rapport geschreven en daar zijn verbeterpunten uitgekomen. De straat is veilig, maar er moeten zeker nog een aantal stappen worden genomen naar aanleiding van het onderzoek’, vertelt de wethouder aan Omroep Gelderland.

Burgerbelangen Overbetuwe, PvdA, D66 en GroenLinks, de oppositiepartijen in de gemeenteraad, vroegen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een debat over de kwestie aan. 

Milieustraat wordt aangepakt

Tijdens het debat erkende wethouder Horsthuis: 'Bestuurlijk hadden we ervoor moeten kiezen om het inrichten van de milieustraat onder begeleiding van specialistische externen te laten uitvoeren. Dat is niet gebeurd en daar voel ik mij bestuurlijk verantwoordelijk voor.'

Daarnaast vertelde hij dat de punten die van de ODRA direct moesten worden aangepakt, meteen zijn aangepakt. Resterende issues worden nu behandeld in een plan van aanpak.

Horsthuis: ‘Binnen twee tot drie maanden komt ik met dit plan van aanpak naar de raad.' Het plan richt zich volgens de wethouder op het herstel van de huidige milieustraat. Daarnaast wordt ook gekeken of een eventuele verhuizing naar een andere locatie een oplossing is.

Oppositie heeft vertrouwen

De raad heeft unaniem aangegeven dat er veel interesse is om het rapport in te zien. Rik van den Dam van GroenLinks: ‘Hij (de wethouder, red.) gaf aan met een plan van aanpak te komen en dat zullen we op de voet volgen.'

'De situatie met de milieustraat bleek uiteindelijk erger dan we met z’n allen dachten, maar ik ben van mening dat de wethouder in staat is om het op te lossen.' Er zou volgens de GroenLinkser nog altijd vertrouwen zijn in het functioneren van wethouder Horsthuis. 

'Niet volgens de wet'

Een reden waarom de oppositie het debat in het leven riep is omdat er verontwaardiging was over het grote aantal problemen in de milieustraat. De verwachting was dat de problemen eerder dit jaar al zouden zijn opgelost. 

Dat de situatie nooit onveilig is geweest, daar is Van den Dam het mee eens. ‘We hebben niet conform de wettelijke richtlijnen asbest en chemisch afval opgeslagen, maar er is nooit sprake geweest van gezondheidsrisico's die een onveilige situatie hebben gecreëerd.'

Onbekend is of deze problemen inmiddels al zijn opgelost; dat zal het plan van aanpak uitwijzen.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie