Logo De Belofte

DE STEEG - Basisschoolleerlingen uit de gemeente Rheden hebben afgelopen week ideeën bedacht om de wereld een beetje schoner en mooier te maken. Ze gingen aan de slag om oplossingen te bedenken voor de 'kinder global goals'. De beste ideeën werden dinsdagavond aan de gemeenteraad gepresenteerd.

door Huibert Veth

De 'kinder global goals' gaan over thema's als gezondheid, schone energie, natuur en geld. Leerlingen van de 11 basisscholen van Scholengroep Veluwezoom mochten zelf een doel kiezen en hier oplossingen bij bedenken en waar mogelijk uitvoeren.

'Wij' komen samen verder

Het thema van de week was ik 'Ikjijwij maken de wereld beter!'. 'Ik' ben nieuwsgierig, 'jij' bent anders en 'wij' komen samen verder. Er werd gewerkt aan afvalscheiding en recycling. Leerlingen maakten kastelen van afval en deden planten in oude flessen. Afval op het schoolplein en in de buurten werd opgeruimd. Er is een kookboek gemaakt met gezonde en biologische voeding en uitgelegd hoe de zee met magneten schoongemaakt kan worden. Ook bedachten de kinderen hoe eenzaamheid onder ouderen kan worden verholpen.

Bekijk hier de reactie van de leerlingen. Tekst loopt door onder de video.

Happy prullenbak

De oplossingen van basisscholen 't Sterrenbos, De Wensvogel en de Dorpsschool Rozendaal kwamen als winnaars uit de bus en werden aan de raad gepresenteerd. De 'happy prullenbak' moet mensen blij maken om afval te scheiden. Elke maand gaan twee groepen van school een opruimactie in de buurt doen. Er moeten meer prullenbakken op school komen om afval gescheiden in te zamelen en op te laten halen.

Wethouder Dorus Klomberg was onder de indruk. 'Eigenlijk hebben jullie gekeken naar wat je zelf het beste kunt doen. Dat begint in je eigen omgeving. In de raad proberen we dit ook altijd te doen.' Hij laat weten dat ook de gemeente de 'global goals' omarmt.

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie