Logo De Belofte

KESTEREN - De gemeente Neder-Betuwe wil starten met een proef om 500 arbeidsmigranten te huisvesten op een chaletpark. Terwijl in heel Nederland gemeentes juist terug willen naar de oorspronkelijke bestemmingsplannen van zulke parken: de recreatiefunctie.

door Esther Hendriks

Het gaat om het chaletpark Rijk van Batouwe dat in 2008 nieuw is gebouwd als toevoeging aan camping Betuwe. Deze week maakte de gemeente bekend dat op het chaletpark nu al ongeveer 200 arbeidsmigranten wonen. Nu nog illegaal, maar wethouder Nees van Wolfswinkel wil er een korte termijn verblijf legaliseren. 

Op een aangrenzend stuk grond moeten de nieuwe chalets komen. Het bedrijf StaySolutions uit Barendrecht doet de investering. Zij regelde onder andere ook de veiligheid bij azc's. Volgens wethouder Nees van Wolfswinkel (SGP) kon de gemeente die kans niet laten lopen. 'Wij hebben het geluk dat er zo'n investeerder is, het is een oplossing voor de verkameringsproblemen. We willen dan ook nu handelen zodat de investeerder niet wegloopt.'

Bekijk hier de reportage. De tekst gaat verder na de video.

Camping of kamp?

'We zijn ernstig overdonderd,' vertelt omwonende Jan Diederik van den Berg. Ook het nieuws dat er al 200 arbeidsmigranten wonen overviel hem. 'Het is in strijd met het bestemmingsplan van de camping.' Van den Berg woont op 100 meter afstand en zag 20 jaar geleden de camping uitbreiden tot aan zijn grond. 'Ik vraag me af wie er nog op de camping wil komen als er zoveel arbeidsmigranten wonen. Is het dan nog wel een camping?'

De wethouder beseft dat het tegen de eigen regels ingaat moet naar eigen zeggen iets doen aan het woningtekort en de erbarmelijk woonomstandigheden van de arbeidsmigranten. Van Wolfswinkel: 'Nu zitten er al veel mensen wat total niet beheersbaar is. En ik hoor ook vanuit de buurt dat er veel vuil langs de weg ligt, mensen s'avonds in het donker rondlopen, en er veel verkeersbewegingen zij. Die dingen willen we aanpakken zodat mensen er zo min mogelijk last van hebben.'

Dat moet gebeuren met een Pools koppel dat de orde bewaard bij de chalets en een zogenaamd 'rode kaart systeem' waarmee bij overlast het park verlaten moet worden.

Brandbrief

Van den Berg stelde samen met de buren een brandbrief op aan de gemeente. Deze is naar zijn zeggen inmiddels ondertekend door 30 gezinnen. 'De gemeente neemt de meest korte methode, dit is geen democratisch proces.' Op maandag 8 april was er een voorlichtingsavond, daar lag volgens Van den Berg al een concreet plan. 'Het plan was al tot in detail ingevuld, er waren drie planmakers en een mevrouw die de discussie leidde. Terwijl er in de brief stond dat 'ze van plan waren een park te bouwen'. '

Dat de arbeidsmigranten ergens moeten wonen snappen de ondertekenaars van de brief. 'Een kleinschalig plan kunnen we nog wel achter staan. Als de 200 arbeidsmigranten die er nu wonen een beter onderkomen krijgen en hun persoonlijke omstandigheden beter geregeld worden.' Van den Berg is zelf agrariër en zou graag meeprofiteren. Zoals de plannen er nu uitzien kan dat volgens hem niet. 'Voor de bevolking lost het de problematiek niet op. Het is een oplossing voor grote bedrijven die met uitzendbureau's werken.'

Hun bewonerscomité hoopt in gesprek te kunnen met de verantwoordelijke wethouder. Volgens Van Wolfswinkel gaan er zeker gesprekken met de omwonenden komen.

Fruitteelt en logistiek

In de Neder-Betuwe werken zo'n 1100 mensen uit Oost-Europese landen in onder andere de fruitbomenteelt. In het hoogseizoen ligt dat aantal nog veel hoger. De gemeente wil de huisvesting beter regelen, ook al gaan ze daarbij tegen de eigen regels in voor wat betref bewoning van recreatieparken.

De plek waar het park komt ligt op de grens met de gemeente Buren. Het zijn vooral de omwonenden in die gemeente die zich zorgen maken. 

Live nieuws

 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Eind in zicht: nieuw gemeentehuis Overbetuwe bereikt hoogste punt

  17 september 2019
  ELST - Het hoogste punt van het nieuwe Overbetuwse gemeentehuis is bereikt: de constructie van het pand in Elst staat. De verwachting is dat burgers medio 2020 hun paspoorten en trouwaktes als vanouds kunnen ophalen nadat het is afgebouwd.
 • Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

  17 september 2019
  WIJCHEN - Plannen om het centrum van Wijchen 'mooier te maken', zijn door de gemeente aangepast nadat er ruim 650 kritische burgers in opstand kwamen tegen de ideeën. Nu ligt er een alternatief plan, maar dat is voor lang niet iedereen genoeg om de strijdbijl te begraven.
 • Gemeente Nijkerk trekt 20.000 euro uit voor zes camperplaatsen

  17 september 2019
  NIJKERK - Voor 6 euro per nacht kunnen kampeerders met een caravan straks in Nijkerk staat. De gemeente trekt 20.000 euro uit om zes camperplaatsen aan te leggen met basisvoorzieningen als stroom en water. De gemeente hoopt daarmee meer toeristen te trekken. De huidige camperplaatsen hebben die voorzieningen niet.
 • Gemeenten moeten verordening aanpassen vanwege ambtsgebed

  17 september 2019
  ELBURG - Verschillende Gelderse gemeenten moeten hun algemene organisatieverordening aanpassen. Minister Ollongren heeft een brief naar alle gemeenten gestuurd, waaruit blijkt dat in die verordening duidelijk vermeld moet worden dat raadsleden niet verplicht aanwezig hoeven te zijn bij een eventueel ambtsgebed.
 • D66 Nijmegen maakt zich zorgen om toename daklozen

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.
 • Burgemeesters luiden noodklok: criminelen aan de winnende hand

  16 september 2019
  NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie