Logo De Belofte

KESTEREN - De gemeente Neder-Betuwe wil starten met een proef om 500 arbeidsmigranten te huisvesten op een chaletpark. Terwijl in heel Nederland gemeentes juist terug willen naar de oorspronkelijke bestemmingsplannen van zulke parken: de recreatiefunctie.

Het gaat om het chaletpark Rijk van Batouwe dat in 2008 nieuw is gebouwd als toevoeging aan camping Betuwe. Deze week maakte de gemeente bekend dat op het chaletpark nu al ongeveer 200 arbeidsmigranten wonen. Nu nog illegaal, maar wethouder Nees van Wolfswinkel wil er een korte termijn verblijf legaliseren. 

Op een aangrenzend stuk grond moeten de nieuwe chalets komen. Het bedrijf StaySolutions uit Barendrecht doet de investering. Zij regelde onder andere ook de veiligheid bij azc's. Volgens wethouder Nees van Wolfswinkel (SGP) kon de gemeente die kans niet laten lopen. 'Wij hebben het geluk dat er zo'n investeerder is, het is een oplossing voor de verkameringsproblemen. We willen dan ook nu handelen zodat de investeerder niet wegloopt.'

Bekijk hier de reportage. De tekst gaat verder na de video.

Camping of kamp?

'We zijn ernstig overdonderd,' vertelt omwonende Jan Diederik van den Berg. Ook het nieuws dat er al 200 arbeidsmigranten wonen overviel hem. 'Het is in strijd met het bestemmingsplan van de camping.' Van den Berg woont op 100 meter afstand en zag 20 jaar geleden de camping uitbreiden tot aan zijn grond. 'Ik vraag me af wie er nog op de camping wil komen als er zoveel arbeidsmigranten wonen. Is het dan nog wel een camping?'

De wethouder beseft dat het tegen de eigen regels ingaat moet naar eigen zeggen iets doen aan het woningtekort en de erbarmelijk woonomstandigheden van de arbeidsmigranten. Van Wolfswinkel: 'Nu zitten er al veel mensen wat total niet beheersbaar is. En ik hoor ook vanuit de buurt dat er veel vuil langs de weg ligt, mensen s'avonds in het donker rondlopen, en er veel verkeersbewegingen zij. Die dingen willen we aanpakken zodat mensen er zo min mogelijk last van hebben.'

Dat moet gebeuren met een Pools koppel dat de orde bewaard bij de chalets en een zogenaamd 'rode kaart systeem' waarmee bij overlast het park verlaten moet worden.

Brandbrief

Van den Berg stelde samen met de buren een brandbrief op aan de gemeente. Deze is naar zijn zeggen inmiddels ondertekend door 30 gezinnen. 'De gemeente neemt de meest korte methode, dit is geen democratisch proces.' Op maandag 8 april was er een voorlichtingsavond, daar lag volgens Van den Berg al een concreet plan. 'Het plan was al tot in detail ingevuld, er waren drie planmakers en een mevrouw die de discussie leidde. Terwijl er in de brief stond dat 'ze van plan waren een park te bouwen'. '

Dat de arbeidsmigranten ergens moeten wonen snappen de ondertekenaars van de brief. 'Een kleinschalig plan kunnen we nog wel achter staan. Als de 200 arbeidsmigranten die er nu wonen een beter onderkomen krijgen en hun persoonlijke omstandigheden beter geregeld worden.' Van den Berg is zelf agrariër en zou graag meeprofiteren. Zoals de plannen er nu uitzien kan dat volgens hem niet. 'Voor de bevolking lost het de problematiek niet op. Het is een oplossing voor grote bedrijven die met uitzendbureau's werken.'

Hun bewonerscomité hoopt in gesprek te kunnen met de verantwoordelijke wethouder. Volgens Van Wolfswinkel gaan er zeker gesprekken met de omwonenden komen.

Fruitteelt en logistiek

In de Neder-Betuwe werken zo'n 1100 mensen uit Oost-Europese landen in onder andere de fruitbomenteelt. In het hoogseizoen ligt dat aantal nog veel hoger. De gemeente wil de huisvesting beter regelen, ook al gaan ze daarbij tegen de eigen regels in voor wat betref bewoning van recreatieparken.

De plek waar het park komt ligt op de grens met de gemeente Buren. Het zijn vooral de omwonenden in die gemeente die zich zorgen maken. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Esther Hendriks

Live nieuws

 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
 • Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden

  19 februari 2020
  DE STEEG - De tekorten op de lopende begroting lopen nu al op in Rheden. Hoeveel precies, kan de gemeente nog niet zeggen. Toch kondigt het college per direct nieuwe maatregelen aan.
 • Europees geld moet 300 Arnhemse huishoudens helpen te verduurzamen

  19 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem wil 300 huishoudens die in 'energiearmoede' leven helpen. Daarvoor is een aanvraag gedaan voor twee projecten bij de Europese Unie (EU). Als deze worden goedgekeurd ontvangt de gemeente 595.000 subsidie van de EU. Zelf zal de Rijnstad 305.000 moeten bijdragen en er wordt 30.000 euro van de provincie verwacht.
 • Veel weerstand tegen strenge afvalcontroles

  18 februari 2020
  GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.
 • Bomenbond wil biomassaketels voorkomen, maar gemeente heeft geen mogelijkheden

  18 februari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse Bomenbond wil dat de gemeente voorkomt dat er twee biomassaketels worden geplaatst op landgoed Klingelbeek. Maar volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft het gesprek waar de actiegroep om vraagt al plaatsgevonden. En daarmee houden de juridische mogelijkheden op, zegt zij.
 • Metamorfose oude Meisjesvakschool in Zutphen kan nog alle kanten op

  18 februari 2020
  ZUTPHEN - Dat de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein in Zutphen gaat veranderen staat vast. Maar of het gaat om sloop of verbouwing is nog niet duidelijk. Volgens wethouder Annelies de Jonge ziet het college er in ieder geval op toe dat dit eerste scenario alleen onder strikte voorwaarden wordt toegestaan. 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie