Logo De Belofte

KESTEREN - De gemeente Neder-Betuwe wil starten met een proef om 500 arbeidsmigranten te huisvesten op een chaletpark. Terwijl in heel Nederland gemeentes juist terug willen naar de oorspronkelijke bestemmingsplannen van zulke parken: de recreatiefunctie.

Het gaat om het chaletpark Rijk van Batouwe dat in 2008 nieuw is gebouwd als toevoeging aan camping Betuwe. Deze week maakte de gemeente bekend dat op het chaletpark nu al ongeveer 200 arbeidsmigranten wonen. Nu nog illegaal, maar wethouder Nees van Wolfswinkel wil er een korte termijn verblijf legaliseren. 

Op een aangrenzend stuk grond moeten de nieuwe chalets komen. Het bedrijf StaySolutions uit Barendrecht doet de investering. Zij regelde onder andere ook de veiligheid bij azc's. Volgens wethouder Nees van Wolfswinkel (SGP) kon de gemeente die kans niet laten lopen. 'Wij hebben het geluk dat er zo'n investeerder is, het is een oplossing voor de verkameringsproblemen. We willen dan ook nu handelen zodat de investeerder niet wegloopt.'

Bekijk hier de reportage. De tekst gaat verder na de video.

Camping of kamp?

'We zijn ernstig overdonderd,' vertelt omwonende Jan Diederik van den Berg. Ook het nieuws dat er al 200 arbeidsmigranten wonen overviel hem. 'Het is in strijd met het bestemmingsplan van de camping.' Van den Berg woont op 100 meter afstand en zag 20 jaar geleden de camping uitbreiden tot aan zijn grond. 'Ik vraag me af wie er nog op de camping wil komen als er zoveel arbeidsmigranten wonen. Is het dan nog wel een camping?'

De wethouder beseft dat het tegen de eigen regels ingaat moet naar eigen zeggen iets doen aan het woningtekort en de erbarmelijk woonomstandigheden van de arbeidsmigranten. Van Wolfswinkel: 'Nu zitten er al veel mensen wat total niet beheersbaar is. En ik hoor ook vanuit de buurt dat er veel vuil langs de weg ligt, mensen s'avonds in het donker rondlopen, en er veel verkeersbewegingen zij. Die dingen willen we aanpakken zodat mensen er zo min mogelijk last van hebben.'

Dat moet gebeuren met een Pools koppel dat de orde bewaard bij de chalets en een zogenaamd 'rode kaart systeem' waarmee bij overlast het park verlaten moet worden.

Brandbrief

Van den Berg stelde samen met de buren een brandbrief op aan de gemeente. Deze is naar zijn zeggen inmiddels ondertekend door 30 gezinnen. 'De gemeente neemt de meest korte methode, dit is geen democratisch proces.' Op maandag 8 april was er een voorlichtingsavond, daar lag volgens Van den Berg al een concreet plan. 'Het plan was al tot in detail ingevuld, er waren drie planmakers en een mevrouw die de discussie leidde. Terwijl er in de brief stond dat 'ze van plan waren een park te bouwen'. '

Dat de arbeidsmigranten ergens moeten wonen snappen de ondertekenaars van de brief. 'Een kleinschalig plan kunnen we nog wel achter staan. Als de 200 arbeidsmigranten die er nu wonen een beter onderkomen krijgen en hun persoonlijke omstandigheden beter geregeld worden.' Van den Berg is zelf agrariër en zou graag meeprofiteren. Zoals de plannen er nu uitzien kan dat volgens hem niet. 'Voor de bevolking lost het de problematiek niet op. Het is een oplossing voor grote bedrijven die met uitzendbureau's werken.'

Hun bewonerscomité hoopt in gesprek te kunnen met de verantwoordelijke wethouder. Volgens Van Wolfswinkel gaan er zeker gesprekken met de omwonenden komen.

Fruitteelt en logistiek

In de Neder-Betuwe werken zo'n 1100 mensen uit Oost-Europese landen in onder andere de fruitbomenteelt. In het hoogseizoen ligt dat aantal nog veel hoger. De gemeente wil de huisvesting beter regelen, ook al gaan ze daarbij tegen de eigen regels in voor wat betref bewoning van recreatieparken.

De plek waar het park komt ligt op de grens met de gemeente Buren. Het zijn vooral de omwonenden in die gemeente die zich zorgen maken. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Esther Hendriks

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie