Logo De Belofte

OVERASSELT - Bijna tweehonderd mensen waren donderdagavond aanwezig op een speciale bewonersavond van de gemeente Heumen. Duurzaamheid stond centraal, maar het ging eigenlijk maar om één ding: de windmolens langs de A73. De gemoederen liepen zo nu en dan hoog op.

'Een aanfluiting! Ik wil helemaal geen windmolens', zegt een van de aanwezige bewoners. 'We wennen er wel aan. Ze moeten er toch komen', zegt een ander.

De meningen in de gemeente Heumen zijn verdeeld en de eventuele komst van windmolens roept emoties op. Tijdens de bijeenkomst moest er dan ook meerdere keren worden ingegrepen door de voorzitter. De aanwezige wethouders en ambtenaren kregen vraag na vraag. 

Beluister de reportage over de bijeenkomst:

De gemeente Heumen kijkt sinds vorig jaar naar mogelijke plekken voor windmolens. Dat er meer duurzame energie moet worden opgewekt staat vast: 'Door het nationale klimaatakkoord moet iedere gemeente een plan maken. Wij lopen daarin voorop', aldus wethouder Leo Bosland die gaat over duurzaamheid.

'Langs A73 meest optimaal'

Inwoners van verschillende kernen konden tijdens het zogenoemde 'Energiecircus' input geven. Tijdens vier avonden gaven tientallen bewoners hun mening. De locatie langs de A73, tussen Malden en Nijmegen, kwam als beste optie uit de bus. 'Daar wonen weinig mensen en het is grotendeels landbouwgebied', zegt de wethouder. 'Maar we merken bij onze inwoners heel veel zorgen over wat er precies staat te gebeuren.'

Een deel van die inwoners voelt zich gepasseerd. Bewoners van het buitengebied klagen over het feit dat ze niet of slecht zijn geïnformeerd over de speciale avonden en de mogelijke komst van de windmolens om de hoek. 'Wij wonen aan de Parksesteeg, met zicht op de Vennen. We hebben net gezien hoe het kan gaan worden en ze komen overal bovenuit', aldus bewoner Wil Heijmans. 'Als we ons huis willen verkopen hebben we straks een probleem.'

240 meter hoog

Niet alleen inwoners van Overasselt, maar ook het Nijmeegse Weezenhof maken zich zorgen en zijn aanwezig tijdens de bewonersavond. De eigenaren van Blue Bear Energy verzekeren dat het meevalt. Het bedrijf wil met Windmolenpark A73 Heumen drie windmolens van 240 meter hoog realiseren. Dat zijn volgens het bedrijf de meest moderne windmolens en daardoor erg stil. 'Bij wet zijn omwonenden optimaal beschermd tegen slagschaduw', vertelt Brendan Williams. 'Met deze drie windturbines kunnen we het totale elektrische energieverbruik vergroenen voor alle huishoudens in Heumen.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder video)

Voorlopig gebeurt er nog even niks. Er is namelijk nog geen definitieve beslissing genomen. Pas in september neemt de gemeenteraad een besluit. Na instemming met de voorgenomen plannen wordt er pas gekeken naar mogelijke initiatieven van bedrijven en inwoners. Tot die tijd kunnen bewoners hun wensen en bedenkingen nog kenbaar maken. Tijdens de bewonersavond is uitgelegd hoe dat precies kan. 

Zie ook: 

Live nieuws

 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie