Logo De Belofte

OVERASSELT - Bijna tweehonderd mensen waren donderdagavond aanwezig op een speciale bewonersavond van de gemeente Heumen. Duurzaamheid stond centraal, maar het ging eigenlijk maar om één ding: de windmolens langs de A73. De gemoederen liepen zo nu en dan hoog op.

'Een aanfluiting! Ik wil helemaal geen windmolens', zegt een van de aanwezige bewoners. 'We wennen er wel aan. Ze moeten er toch komen', zegt een ander.

De meningen in de gemeente Heumen zijn verdeeld en de eventuele komst van windmolens roept emoties op. Tijdens de bijeenkomst moest er dan ook meerdere keren worden ingegrepen door de voorzitter. De aanwezige wethouders en ambtenaren kregen vraag na vraag. 

Beluister de reportage over de bijeenkomst:

De gemeente Heumen kijkt sinds vorig jaar naar mogelijke plekken voor windmolens. Dat er meer duurzame energie moet worden opgewekt staat vast: 'Door het nationale klimaatakkoord moet iedere gemeente een plan maken. Wij lopen daarin voorop', aldus wethouder Leo Bosland die gaat over duurzaamheid.

'Langs A73 meest optimaal'

Inwoners van verschillende kernen konden tijdens het zogenoemde 'Energiecircus' input geven. Tijdens vier avonden gaven tientallen bewoners hun mening. De locatie langs de A73, tussen Malden en Nijmegen, kwam als beste optie uit de bus. 'Daar wonen weinig mensen en het is grotendeels landbouwgebied', zegt de wethouder. 'Maar we merken bij onze inwoners heel veel zorgen over wat er precies staat te gebeuren.'

Een deel van die inwoners voelt zich gepasseerd. Bewoners van het buitengebied klagen over het feit dat ze niet of slecht zijn geïnformeerd over de speciale avonden en de mogelijke komst van de windmolens om de hoek. 'Wij wonen aan de Parksesteeg, met zicht op de Vennen. We hebben net gezien hoe het kan gaan worden en ze komen overal bovenuit', aldus bewoner Wil Heijmans. 'Als we ons huis willen verkopen hebben we straks een probleem.'

240 meter hoog

Niet alleen inwoners van Overasselt, maar ook het Nijmeegse Weezenhof maken zich zorgen en zijn aanwezig tijdens de bewonersavond. De eigenaren van Blue Bear Energy verzekeren dat het meevalt. Het bedrijf wil met Windmolenpark A73 Heumen drie windmolens van 240 meter hoog realiseren. Dat zijn volgens het bedrijf de meest moderne windmolens en daardoor erg stil. 'Bij wet zijn omwonenden optimaal beschermd tegen slagschaduw', vertelt Brendan Williams. 'Met deze drie windturbines kunnen we het totale elektrische energieverbruik vergroenen voor alle huishoudens in Heumen.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder video)

Voorlopig gebeurt er nog even niks. Er is namelijk nog geen definitieve beslissing genomen. Pas in september neemt de gemeenteraad een besluit. Na instemming met de voorgenomen plannen wordt er pas gekeken naar mogelijke initiatieven van bedrijven en inwoners. Tot die tijd kunnen bewoners hun wensen en bedenkingen nog kenbaar maken. Tijdens de bewonersavond is uitgelegd hoe dat precies kan. 

Zie ook: 

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie