Logo De Belofte

NIFTRIK - Ruim twintig honden die tegelijk los in de natuur lopen. Dat zorgde voor veel klachten van jagers en natuurliefhebbers. De rust werd danig verstoord voor de dieren en recreanten in Loonse Waard en de uiterwaarden bij Balgoij. Daarom stelt de gemeente Wijchen nu een losloopverbod in.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In het buitengebied mogen honden op openbaar toegankelijke plaatsen loslopen. Na de oplevering van de ontzanding in de Loonse Waard kwam een flink gebied beschikbaar waar honden onaangelijnd uitgelaten mochten worden. In de loop der jaren werd dat meer en meer bekend. Dagelijks komen er enkele hondenuitlaatcentrales en ook hondenbezitters uit de wijde omgeving naartoe. Dan liepen er zomaar tientallen honden tegelijk los.

Fouten bij besluitvorming

Naast recreatief gebruik heeft het gebied ook nadrukkelijk een natuurdoelstelling. Om het loslopen van honden te beëindigen, zijn in augustus 2018 borden geplaatst waar op staat dat voor het hele gebied een aanlijnplicht geldt. Dat zorgde voor commotie en bij de besluitvormingsprocedure bleken fouten te zijn gemaakt. De aanlijnplicht is toen weer ingetrokken. De besluitvorming ervoor moest opnieuw, en dan zonder fouten.

In het gebied komen diverse diersoorten voor waarvan een groot deel is beschermd door de Wet natuurbescherming. Dat zijn zowel algemener voorkomende soorten als kwetsbare rode-lijst-soorten. De dieren worden verstoord door loslopende honden en dat staat de wet niet toe.

Handhaving

Er vervalt nu een groot gebied waar hondenbezitters hun honden los mogen laten lopen. Wie zijn hond toch zonder riem en halsband wil uitlaten, kan dat voortaan doen ten oosten en westen van de jachthavens. De gemeente verwacht dat het effect van het beperken van de losloopruimte zal zijn dat het in de overblijvende gebieden drukker wordt met honden. Het is daar niet te voorkomen dat er een keer een hond bij een recreant of visser komt snuffelen. In de rest van de uiterwaarden moet de hond voortaan aan de lijn worden uitgelaten.

Informatieborden moeten bezoekers van de uiterwaarden gaan wijzen op de aangepaste regels. Er gaat ook scherper gelet worden op het achterlaten van afval en het stoken van vuurtjes. Wanneer de borden er staan, zullen toezichthouders gaan controleren of de regels worden nageleefd en zo nodig boetes uitdelen.

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie