Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - Oost Gelre en Rompa Tanneries gaan alsnog in gesprek over het beteugelen van de geuroverlast van de leerlooierij in Lichtenvoorde. Dat is de uitkomst van de zaak bij Raad van State in Den Haag, waar Rompa bezwaar maakte tegen een dwangsom door de gemeente.

Ondertussen gaat de productie bij Rompa door en daarbij mag een giftige stof gebruikt worden die noodzakelijk is voor de bewerking van het leer.

Rompa moet wel met een onderzoeksrapport komen waarin wordt aangetoond dat het bedrijf voldoende maatregelen heeft genomen om ernstige ongelukken met de chemicaliën te voorkomen. 

'Stoffen veilig opgeslagen'

Rompa-directeur Twan de Bie ziet op dat vlak geen problemen. 'We hebben de stoffen al die jaren al veilig opgeslagen. Dat is verder ook niet relevant. Het belangrijkste is dat we gelukkig met de gemeente in gesprek gaan over het beteugelen van de geuroverlast voor de bewoners. Dat is de enige manier om tot een goede oplossing te komen.'

De verhouding tussen bedrijf en gemeente verslechterde toen Rompa een aanvraag voor een nieuwe vergunning introk, waarna Oost Gelre terugviel op de vergunning van 2002 en daarop besloot te gaan handhaven.

Bij een onderzoek werd 12.000 liter van de giftige stof H330 afgevoerd, want er mocht maximaal 350 liter opgeslagen mogen worden volgens die oude vergunning uit 2002.

Proces-verbaal

Tijdens de rechtszaak bij Raad van State bleek dat maximaal 485 liter H330 aanwezig mag zijn bij het bedrijf. Daarnaast trof de gemeente de stof H331 aan, die niet in de - verouderde -  vergunning staat vermeld.

'6.900 kilogram, de hoeveelheid die nodig is voor week productie', zegt wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre. 'Die stof mocht volgens de vergunning niet aanwezig zijn en daar is proces-verbaal van opgemaakt. Dat is verder aan het Openbaar Ministerie.'

Rompa vraagt nu opnieuw een vergunning aan en de dialoog met de gemeente wordt gezocht. 'We zullen zien hoe constructief het bedrijf is, we gaan er met open vizier in', zegt Porskamp. 'Wij houden de regie.'

Strengste norm

Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre wijst erop dat de gemeente met betrekking tot de geuroverlast uitgaat van de strengste norm, daar waar het bedrijf zich zou richten op een lagere norm.

Oost Gelre zou Rompa (voormalig Hulshof) het liefst zien verkassen van de kern van Lichtenvoorde naar bijvoorbeeld bedrijventerrein De Laarberg bij Groenlo.

Komt een verhuizing aan de orde in de gesprekken? 'Het bedrijf zit er nu eenmaal en het is wat dat betreft roeien met de riemen die je hebt', verklaart Porskamp. 'We willen een signaal naar de buurt afgeven door van de strengste norm uit te gaan wat betreft de geuroverlast.'  

'Complex spanningsveld'

Oost Gelre 'vecht' echter niet alleen met Rompa bij de rechter van Raad van State, maar ook met de buurt. Postkamp: 'Die uitspraak volgt nog. De buurt wil dat we aan de achterkant van het bedrijf een aarden wal aanleggen om de stank te beteugelen. Het is een complex spanningsveld.'    

Zie ook: Leerlooierij Rompa gaat juridisch gevecht aan met Oost Gelre

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie