Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - De gemeente Oost Gelre heeft ingegrepen bij leerlooierij Rompa in Lichtenvoorde, waar de gevaarlijke stof H330 in veel te grote hoeveelheden werd aangetroffen. De stof is verwijderd omdat volgens wethouder Bart Porskamp bij een brand voor de buurtbewoners een 'levensbedreigende situatie' zou kunnen ontstaan.

De leerlooierij was eerder al een last onder dwangsom in het vooruitzicht gesteld en Rompa heeft twee weken de tijd om zich daar tegen te verweren. Het bedrijf stapte naar de Raad van State gestapt omdat het de stof H330 onder dwang moest verwijderen. Want daardoor was het productieproces deels stilgevallen.

Zie ook: Buurt in Lichtenvoorde al jarenlang in de stank door leerlooierij

Het bedrijf vraagt de rechter de maatregelen ongedaan te maken en stelt de gemeente Oost Gelre aansprakelijk voor de geleden schade.

Belang buurt

Oost Gelre zegt het belang van de buurt op de eerste plaats te zetten. Rompa, dat het voormalige Hulshof overnam in 2013, ligt tegen het centrum van Lichtenvoorde aan. De buurtbewoners klagen daar al jaren over stankoverlast. Ook in de tijd van Hulshof was dat al het geval.

De gemeente wil dat Rompa maatregelen neemt tegen de geuroverlast. Het bedrijf wil van Oost Gelre eerst de garantie dat het op de huidige plek kan blijven.

Veel te veel H330 

De patstelling tussen beide partijen kreeg op 11 januari van dit jaar een beslissende wending. Toen zag Rompa af van een nieuwe vergunningsaanvraag. Daarop viel de gemeente terug op de vergunning van 2001-2002 en paste het de handhaving aan op die voorwaarden.

Zo mag Rompa volgens die vergunning 350 liter H330 hebben, maar lag er volgens wethouder Porskamp 12.000 liter in het bedrijf opgeslagen. 

Strafrechtelijk vervolgd?

De gemeente liet afgelopen vrijdag de controle uitvoeren door de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA), de brandweer en het Waterschap Rijn en IJssel. Aangezien er sprake was van een dusdanig gevaarlijke stof als H330 is het de vraag of Rompa ook strafrechtelijk kan worden vervolgd. Wethouder Porskamp: 'Dat is een ander spoor, daar gaan wij als gemeente niet over. Er is wel een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) mee geweest.'

Rompa-directeur Twan de Bie was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar en verklaarde eerder dat de gemeente weigerde met het bedrijf in overleg te willen. Daarom zou de vergunningsaanvraag ook zijn ingetrokken. 

'Te opstandig'

Oud-eigenaar en oud-directeur Jan-Maarten Rompa laat op persoonlijke titel weten dat Rompa sinds de overname in 2013 bezig is met vermindering van de geuroverlast. '100 procent zal misschien nooit lukken, maar waar een wil is is een weg', schrijft hij in een mail aan Omroep Gelderland.

'Bepaalde buurtbewoners zijn waarschijnlijk ook te opstandig bezig, hoewel een enkeling daar is komen te wonen terwijl hij wist van een leerlooierij direct in zijn buurt.'

'Gemeente aan zet'

Buurtbewoner Ruud Geurkink vindt dat laatste argument 'niet relevant', want 'ieder bedrijf moet aan de wet voldoen'. Hij vervolgt: 'Dit bedrijf is op deze plek niet te vergunnen, de buurt heeft er elke dag last van. Dat er zo'n gevaarlijke stof is aangetroffen zegt genoeg. Het bedrijf wil vertragen en geen miljoenen uitgeven aan een verplaatsing, maar de gemeente bepaalt de grenzen. Puur wetmatig ligt de bal bij de gemeente.'  

Oud-eigenaar Rompa roept het college van de gemeente en het management van het bedrijf op 'een gezamenlijke oplossing te vinden'. 

Live nieuws

 • Informateur wast Burense politiek de oren: lokaal bestuur ernstig ontspoord

  11 november 2019
  MAURIK - Op advies van informateur Wouter de Jong gaat Buren een nieuwe coalitie onderzoeken van Gemeentebelangen Buren, PCG en CDA. Daarbij moet het gemeentebestuur in Buren hard werken aan een verziekte bestuurscultuur, concludeert De Jong.
 • Ondanks protesten verhoogt Hattem de toeristenbelasting

  11 november 2019
  HATTEM - Hattem verhoogt de toeristenbelasting in 2020 van 1,32 euro naar 1,50 euro per persoon per nacht. Bezwaren van recreatieondernemers en de Jachthaven, en amendementen van oppositiepartijen VVD en D66 kregen wat dat betreft geen gevolg: de voorgestelde plannen van het college zijn maandagavond door de raad ingestemd.
 • Actiegroepen vergroenen Arnhemse Blauwe Golven zelf met 'Cathelijne Bouwkamp Bosje'

  11 november 2019
  ARNHEM - Verschillende actiegroepen hebben maandag een actie op touw gezet bij de Blauwe Golven om bomen te planten op braakliggende stukken grond. Er moeten twee bosjes en een klein plantsoen komen. De bosjes worden onder meer vernoemd naar politici die verbonden zijn aan de discussie rondom het bomenbeleid in Arnhem. 'Er wordt te lang gesteggeld, zonder enig resultaat.'
 • Wethouder teruggefloten om 'papieren werkelijkheid' met zorgmiljoenen

  10 november 2019
  ARNHEM - Bijna 8 miljoen euro voor zorg boekte wethouder Financiën Ronald Paping extra in zijn begroting om deze rond te krijgen. Dat geld is alleen nog niet toegezegd. Het Rijk staat deze 'boekhoudtruc' toe. De provincie is er niet blij mee en de Arnhemse gemeenteraad steekt er nu een stokje voor.
 • Arnhemse bouwafspraken voor sociale huurwoningen 'onzinnig'

  09 november 2019
  ARNHEM - Het lijmpistool van de Arnhemse coalitie is nog niet opgeborgen of de partijen lijken al te worden ingehaald door de realiteit, menen verschillende partijen. Er werd onder meer afgesproken dat er over de te realiseren nieuwbouwprojecten minimaal 30 procent sociale huurwoningen gerealiseerd moeten worden, een wens van PvdA en GroenLinks. Maar daar is in de regio Arnhem veel minder behoefte aan, blijkt uit onderzoek. De nood blijkt het grootst voor (sociale) koopwoningen.
 • Tiel bezuinigt op mantelzorg: 'Een heel verkeerd signaal'

  09 november 2019
  TIEL - Het is de week van de mantelzorg. Ook in Tiel worden inwoners die voor een naaste zorgen deze week extra in de watten gelegd. Zo kunnen zij het mantelzorgcompliment aanvragen; een extraatje van 90 euro. Maar of dit met de voorgestelde bezuinigingen volgend jaar nog kan, is de vraag.
 • Arnhem opent strijd tegen eenzaamheid

  08 november 2019
  ARNHEM - Liefst 37 procent van de Arnhemmers voelt zich eenzaam, blijkt uit onderzoek. Daar wil de gemeente iets aan doen. Het stadsbestuur komt met een plan om eenzaamheid aan te pakken. Etentjes voor ouderen, ontmoetingsplekken en een eenzaamheidsloket moeten oplossingen bieden.
 • Cashen met groene stroom? Wijchen wil heft in eigen handen nemen

  08 november 2019
  WIJCHEN - Een recreatieplas volbouwen met zonnepanelen? Als het aan de raad van Wijchen ligt, is dat nog niet zo'n slecht idee. Op verzoek van verschillende partijen onderzoekt de gemeente mogelijkheden om wat extra's te verdienen met het opwekken van groene energie.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie