Logo De Belofte

- Omdat het dinsdag Woondag is bij Omroep Gelderland, kon u vragen insturen over de Gelderse woningmarkt. Deskundigen geven antwoord.

Vraag 1: waar naartoe?

Als zeventigplusser hoor ik van mijn leeftijdsgenoten heel vaak de volgende zin: ik wil mijn huis graag verkopen om op te schuiven voor de jeugd. Maar waar moet ik dan heen? Bejaardenhuis weg, verzorgingshuis weg... Te goedgelukkigvoor het verpleeghuis... Waar o waar?Truus Peppelman-Neijenhuis uit Rheden

Woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis: 'Veel ouderen zullen uw probleem herkennen. Het overheidsbeleid is erop gericht om oudere mensen langer zelfstandig te laten wonen, en veel mensen willen dat zelf ook. Velen stellen een verzorgingshuis graag zo lang mogelijk uit. Vaak kan dat met aanpassingen in het oude huis, door te verhuizen naar een (service)appartement of naar een woongroep zoals een hofje.

Woningen die geschikt zijn voor ouderen moeten er dan wel zijn, of worden gebouwd. Daar ligt een belangrijke taak voor de gemeente, die daarvoor een woonvisie maakt. Samen met bouwers, woningcorporaties, zorginstellingen, ouderenorganisaties en ontwikkelaars moeten die plannen meer geschikte woningen opleveren. Dus als er nu bij u in de omgeving geen geschikte woningen voor ouderen lijken te zijn, dan is het advies om zelf actief op zoek te gaan, uw klacht kenbaar te maken bij de lokale politiek en anders nog wat geduld te hebben.'

Vraag 2: nu of straks verhuizen?

Is het verstandig om nu te gaan verhuizen van koop naar koop of is het slimmer om over twee jaar pas te gaan?Gerwin Tammenga

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis: 'Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders en hangt sterk af van uw woonsituatie. Als u dringend op zoek bent naar meer ruimte en u kunt een groter huis vinden, kan het nu een goede tijd zijn. Het belangrijkste is dat u een huis koopt waar u vele jaren met plezier kunt wonen en waarvan u de maandlasten goed kunt betalen. Daarvoor zijn zaken als uw (gezamenlijke) inkomen, uw zekerheden en verplichtingen erg belangrijk. Een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur is een belangrijke eerste stap. Samen kunt u bekijken wat uw mogelijkheden zijn en of die passen bij uw woonwensen. Meer over verhuizen leest u op onze website.'

Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster, beantwoordde deze eerste twee vragen op Radio Gelderland:

Vraag 3: wat kan mijn dochter het beste doen?

Mijn dochter wordt volgende maand 27 jaar, is single en woont nog thuis. Ze zoekt een woning in Elst. Haar salaris is te hoog om recht te hebben op huurtoeslag en te laag voor een fatsoenlijke hypotheek. Te gek voor woorden. En zij is natuurlijk niet de enige. Kunt u mij vertellen waarom dit zo geregeld is? Komt hier de komende tijd nog verandering in?Helma

Hans André de la Porte: 'Uw dochter valt, net als vele anderen, tussen wal en schip en dat is een slechte zaak. In de vrijehuursector zijn prijzen hoog, net als in de koopsector. De lage hypotheekrente lijkt prettig, maar vooral eenverdieners zien dat zij met het geld dat ze kunnen lenen nauwelijks een huis kunnen kopen. Dan komen zij niet verder dan de wachtlijst van nieuwbouwprojecten of moeten ze concurreren met andere kopers voor betaalbare starterswoningen. Wat nog wel eens werkt is om te zoeken in andere gemeenten of woonwijken, met een wat rustiger woningmarkt. Er komt pas verandering als er veel nieuwe woningen worden opgeleverd en als de koopgekte iets afneemt. Vaak is het beste advies om zelf actief te blijven zoeken, je overal voor in te schrijven en om, hoe moeilijk ook, geduld te hebben. Tips voor starters vindt u op onze site.'

Vraag 4: wat kan een gemeente?

Kan een gemeentebestuur zelf tot woningbouw overgaan als de vrije markt verstek laat gaan?Theo Heijerman uit Eerbeek

Hans André de la Porte: 'Provincie en gemeenten maken plannen voor woningbouw. De provincie Gelderland wil dat er voor 2023 maar liefst 100.000 nieuwe woningen bijkomen. Of dat lukt is onzeker, want zelf kunnen provincie en gemeenten niet gaan bouwen. Het is niet hun taak om met gemeenschapsgeld te ondernemen alsof zij een bouwbedrijf zijn. Wat wel voorkomt is dat een gemeente bij nieuwbouwprojecten een van de partners is, samen met de bouwer en een projectontwikkelaar. Dat komt voor als de bouwgrond in handen is van de gemeente.

In de woonvisie en het bestemmingsplan legt de gemeente vast wat ze willen gaan bouwen en voor welke inwonersgroepen. Daarbij zullen ze rekening houden met de behoefte in de gemeente; soms zijn dat appartementen voor senioren, soms voor starters of juist woningen voor gezinnen (de doorstromers). Vaak wordt gekozen voor een mix van huur- en koopwoningen.'

Luister ook naar de antwoorden op deze vragen van Paul de Vries van het Kadaster:

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook:

Door: Maarten Dallinga

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie