Logo De Belofte

WINTERSWIJK MEDDO - Het doet een treurig en misschien ook wel een beetje spookachtig aan. Bedrijventerrein Dennenoord, net buiten Winterswijk. Grote touringcars staan opgestapeld, het geluid van metaal klinkt en de geur van verbranding ruik je direct. Er staan nog enkele woningen, maar op andere plekken staat het onkruid meters hoog. Voor de gezelligheid komt je hier niet direct. Hoe anders was dat tientallen jaren geleden?

'We woonden hier met zestig tot zeventig gezinnen', zegt Bernard Verhaegh. Met weemoed in zijn ogen denkt hij terug aan de tijd dat hij hier als zesjarige jongen naar toe kwam. 'We woonden in Doetinchem en verhuisden naar Winterswijk'.

Kijk hier naar een video over sloper Dennenoord:

In de jaren '60 besloot de overheid namelijk dat er grote, regionale woonwagencentra moesten komen en één daarvan kwam in Winterswijk. Een paar kilometer van de kern, bij Meddo, kwam ruimte beschikbaar en op 1 mei 1970 werd kamp Dennenoord geopend. 

Het was wonen, werken en leven op Dennenoord', zegt Jan Verhaegh, zoon van Bernard. 'We gingen hier naar school, hadden een voetbalvereniging, speelden hier en mijn vader had hier zijn werk. Toen noemden we het sloop en nu heet het recycling', lacht Jan. Iedereen, ook kinderen, waren bezig met het slopersvak: 'Alles waarin geld te verdienen was, werd gesloopt. Auto's, metaal noem maar op'.

Foto's: 'Uit Leven, wonen en werken op Dennenoord, door Vereniging Het Museum'

Van woonwagencentrum naar bedrijventerrein

In de jaren '80 vond Nederland de grote woonwagenkampen niet overzichtelijk meer. Woonwagenbewoners integreerden niet en er was her en der wat gedoe. 'Hier was niet zo veel gedoe. Niet anders dan in een andere woonwijk in Nederland'. Maar de consequentie was dat er weer kleine kampen moesten komen.

Voor de bewoners van het kamp betekende dit dat een deel van hun inkomsten wegviel. Iedereen verdiende namelijk geld op de sloperij. De gemeente kwam de bewoners tegemoet. Iedereen die op Dennenoord wilde werken, moest een officieel bedrijf oprichten. 'Ondanks dat we allemaal graag naar een bedrijventerrein wilden, moesten we ons van de gemeente hier vestigen. Ze dachten op het gemeentehuis dat we het toch niet zouden redden. Het was een uitsterfbeleid', vertelt Jan zijn gedachten. In totaal werden 12 bedrijven opgericht, allemaal gericht op recycling.

Foto: 'Uit Leven, wonen en werken op Dennenoord, door Vereniging Het Museum'

Ook Bernard richtte een bedrijf op samen met zijn zoon Jan. 'We hebben grond gekocht. Eigenlijk wilden ook wij naar een bedrijventerrein, maar de gemeente vond dat we hier ook konden zitten en dus zijn we hier met een artikel 19 procedure gekomen', legt Jan uit. Dat betekent dat het bedrijf qua bestemming niet past, maar dat de gemeente het wel toe laat. 

Foto: 'Uit Leven, wonen en werken op Dennenoord, door Vereniging Het Museum'

De bedrijven op Dennenoord hielden zich allemaal bezig met recycling. De één was meer gericht op de handel, de ander was echt bezig met het demonteren van producten. 'Wij importeren en exporteren complete voertuigen zoals grote bussen, trucs en landbouwmachines. Daarnaast demonteren we die. We kunnen hier onderdelen van verkopen. Maar we exporteren bijvoorbeeld ook complete bussen', vertelt Jan. Daarnaast doet het bedrijf aan metaalrecycling en verwerken ze autowrakken. 'We zitten overal. Afrika, het Midden-Oosten, Azië, Zuid-Amerika en natuurlijk Europa. We handelen overal.' 

'Gemeente schrikt zich rot'

Het ging goed met de zaken. 'Het bedrijf ging als een raket! We wilden meer. We wilden graag een hal bouwen. Zo konden we droog staan als we aan het demonteren zijn en ook konden we dan onderdelen droog opslaan', legt Jan uit. 'En toen hadden we de poppen aan het dansen'. De familie diende een bouwaanvraag in. 'De gemeente is zich toen rot geschrokken. Toen pas zagen ze wat hier allemaal gebeurde'. 

Foto: 'Uit Leven, wonen en werken op Dennenoord, door Vereniging Het Museum'

Winterswijk kwam toen met een voorstel: totale sanering. Voorwaarde was wel: iedereen of niemand. Iedereen wilde vertrekken en de provincie en een projectontwikkelaar werden benaderd. 'Het was eigenlijk bijna allemaal rond. Tot de financiële crisis uitbrak', aldus Bernard. Nu, tien jaar later is een aantal bedrijven vertrokken, met geld van de overheid. Wat rest zijn nog drie bedrijven. Verhaegh Trading B.V. is veruit de grootste.

Overlast in buurt

In die tijd heeft ook de buurt zich gemeld. Ze ervaren overlast. Lawaai, stank, veel verkeersbewegingen. En als je de omgeving bekijkt dan snap je de overlast. De bedrijven liggen tegenover een recreatieplas ('t Hilgelo) en daaromheen zou je rust en ruimte verwachten. 'Wij produceren ook veel lawaai', zegt Jan. 'Maar dat moeten we ook, omdat dit ons werk is, dat kan niet anders'.

Hij is daarom ook niet helemaal tevreden met de plannen die nu op tafel liggen. De gemeente Winterswijk maakte vorige week bekend dat de best mogelijk oplossing voor Dennenoord herverkaveling van het terrein is. De drie bedrijven worden dan naar voren geplaatst. De buurt heeft er dan minder last van.

'Herverkavelen vind ik op zich prima', zegt Jan. 'Maar de bestemming die erop zit, dat moet anders. Wij zijn zware industrie en hebben een bestemming 5.1 nodig. Daar hebben we ook een vergunning voor. Maar zo lang die bestemming er niet op zit, kunnen wij ons werk hier gewoon niet doen'. Het bedrijf heeft recent een schrootschaar gekocht waarin ijzer verpulverd wordt. Die mag alleen maar gebruikt worden bij zware industrie. De familie is al 15 jaar bezig en wil dat er nu een oplossing komt. 

Donderdagavond praat de commissie van de gemeente Winterswijk over het onderwerp en aan het eind van deze maand wordt een definitief besluit genomen. 'Definitief? Als de raad hiermee akkoord gaat, dan wordt onze strop opgehangen. Wij vechten voor onze rechten en als wij naar de rechter moeten, dan doen we dat', zegt Jan. 

Zie ook: Recyclebedrijven mogen op Dennenoord in Winterswijk blijven

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie