Logo De Belofte

ARNHEM - De route van de rode Omroep Gelderland-verkiezingsbus zit er op. Vandaag mag de kiezer zich over zijn gemeente uitspreken.

Omroep Gelderland ging voor de gemeenteraadsverkiezingen een samenwerking aan met 33 lokale omroepen, die vanuit de bus radio-uitzendingen hebben verzorgd. In het totaal werden 52 uitzendingen gemaakt in nagenoeg alle gemeenten, die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Lokale politiek kent lokale thema's, maar een drietal sprongen er wel uit. Die thema's bleken in veel meer gemeenten te spelen.

Windmolens

Nederland wil duurzamer worden en in 2050 energieneutraal zijn. Gemeenten hebben dat streven veelal ook, maar de vraag is wel hoe dat bereikt moet worden. Het plaatsen van windmolens is een optie, maar in opvallend veel Gelderse gemeenten bestaat er forse weerstand tegen molens. Windmolens ontsieren het landschap in bijvoorbeeld de Achterhoek en molens kunnen ook een hinderlijke bromtoon voortbrengen. Liever zien partijen zonnecellen op daken geplaatst worden, maar zonnecellen leveren minder stroom op dan windmolens. Pasklare oplossingen waren in de uitzendingen vanuit de verkiezingsbus nauwelijks te horen.

Winkelen

De koopzondag is een thema, dat op de West-Veluwe de boventoon voert in de campagne rond de gemeenteraadsverkiezingen. Harderwijk leek op de valreep van deze bestuursperiode een koopzondag te krijgen, maar op het laatste moment bleken twee voorstemmende gemeenteraadsleden afwezig te zijn tijdens de beslissende raadsvergadering. Het onderwerp werd over de verkiezingen heen getild. Maar ook in andere veelal Veluwse gemeenten speelt de kwestie.

Tegenstanders wijzen op de zondagsrust en willen winkeliers niet nog verder belasten. Voorstanders willen de keus aan de winkeliers zelf laten. Overigens zou een beperkte zondagsopening op bijvoorbeeld een feestdag,  zoals in Heerde werd bepleit, een compromis kunnen zijn.

Woningen, woningen en nog eens woningen

De afgelopen jaren zijn er door de economische crisis maar weinig woningen gebouwd. Daardoor is een tekort ontstaan, dat zich in nagenoeg alle gemeenten laat gelden. En aangezien huishoudens steeds kleiner worden, stijgt de vraag naar passende woningen alleen maar. Passende woningen zijn er bijvoorbeeld in de Achterhoek maar mondjesmaat. Daardoor zijn met name jongeren en ouderen genoodzaakt hun heil elders te zoeken en die keren niet meer terug, zo is de vrees van veel partijen.

Bouwplannen zijn er inmiddels genoeg, maar ook het aantal bedrijven dat die woningen zou moeten bouwen, is sterk teruggelopen, zo bleek de afgelopen weken in de bus. En als je dan gaat bouwen als gemeente, welke woningen moeten er het eerst komen? Sociale huurwoningen, betaalbare koopwoningen? Daarover verschilden de meningen. Ook is er de vrees, dat als er nu ineens heel veel huizen worden neergezet over een aantal jaren ineens leegstand dreigt.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie