Logo De Belofte

ARNHEM - Zowel de Partij voor de Vrijheid als DENK zijn nieuwe namen op de Arnhemse kieslijst. Arnhem1 hoort ook bij die nieuwkomers. Wat gaan zij de Arnhemse politiek brengen in de komende jaren, mochten ze een zetel bemachtigen?

Bij de uitzending van Gelderland Stemt bij Musis in Arnhem zijn Kürsat Bal van DENK - Verenigd Arnhem, Diana Kummeling van Arnhem1 en Coen Verheij van de PVV aangeschoven.

Wat gaan ze veranderen?

Bal zit met Verenigd Arnhem op dit moment in de raad. Hij denkt in de combinatie met DENK meer kloven te kunnen dichten en meer te doen aan onrecht en discriminatie in zijn stad. Hij wil van Arnhem de mooiste en meest welvarende stad maken en dat moet gebeuren door meer samen te werken.

Uiterst rechts: Coen Verheij, midden: Kürsat Bal, daarnaast Diane Kummeling

Diane Kummeling kent de Arnhemse politiek ook aardig; zij werkte voor de lokale SP als bestuursvoorzitter. Arnhem1 staat voor alle inwoners in de gemeente, zegt Kummeling.

Kummeling stapte uit de SP, omdat zij kunst en cultuur miste voor de mensen met een kleine beurs. De SP richtte zich volgens haar teveel op prestigeprojecten. 'Wij willen juist nieuwe buurtcentra in de wijk.'

Verheij werkt als inkoper bij een groothandel en heeft die politieke kennis nog niet. De PVV staat voor Arnhemmers, zegt hij. De PVV wil betere zorg, lagere lasten en deïslamiseren.

Geïslamiseerd

Bal: 'De samenleving bestaat te veel uit ontkoppelde groepen. We staan met de rug naar elkaar toe en dat geldt ook voor de cultuur in de raad. We moeten meer luisteren en dienstbaar zijn, want dat doen we te weinig. Je moet dat ook echt in de politiek doen, samen met de burgers.'

Maar de lijst bestaat veelal uit mensen met een migratie-achtergrond. Is dat logisch? 'Ja, want wij hebben een erg diverse lijst en willen juist ook hen erbij betrekken.'

Verheij: 'Voor ons is deïslamiseren en het sluiten van moskeeën en islamitische scholen belangrijk, want wij zien dat als bron van ideologie van haat die niet strookt met vrijheid in onze samenleving. Arnhem is al enorm geïslamiseerd.'

Moskeeën sluiten?

RTL Nieuws meldde deze middag dat lokale PVV-partijen denken dat het sluiten van bestaande moskeeën niet haalbaar is en het daarom geen hoofdprioriteit geven. Hoe kijkt Verheij daar tegenaan?

'Wij krijgen in Arnhem landelijk het vierde budget om radicalisering te bestrijden, dus het is ontzettend hard nodig in Arnhem. Ook jihadgangers komen hier vaak vandaan.'

Bal countert daarop: 'Niet islam, maar vervreemding en de met rug naar elkaar toe leven is de oorzaak van radicalisering. Daarom moeten wij samenwerken. De PVV wil alleen verdelen. Daar kunnen wij niet in meegaan.'

Verheij: 'Maar de islam verdeelt zelf. Kijk naar mannen en vrouwen en hun gelijkheid.' Bal reageert uiteindelijk dat hij met de PVV zou kúnnen samenwerken, als de PVV meegaat in hun manier van verbinden.

Kummeling over een mogelijke samenwerking: 'Wat ons bindt? De één heeft iets met islam, de ander is anti. Wij hebben met beide groepen niet specifiek iets. DENK richt zich vooral op mensen met migratie-achtergrond en doet dan aan etnisch profileren.'

'Nee', zegt Bal. 'Ik mag dan wel een Turkse achtergrond hebben. Maar ik ben een Arnhemmer. Wij willen juist etnisch profileren tegengaan. Ik hou van Arnhem.'

Te veel partijen?

In Arnhem doen straks zestien partijen mee. Is dat niet wat overdreven? 

Bal: 'Het is fantastisch dat burgers een keuze kunnen maken. Het voordeel van zestien partijen is dat we alle burgers kunnen dienen, zoals mensen met een migratie-achtergrond en hen naar de stembus krijgen.' Bal hoopt op vijf zetels.

Verheij: 'Voor ons standpunt is wel degelijk nog ruimte. Deïslamiseren is door niemand zo verwoord als door ons. Wij gokken op vijf zetels.'

Kummeling: 'Onze achterban bestaat uit mensen die nooit gaan stemmen maar wel een goede mening hebben. Zij zijn het geloof in de Arnhemse politiek kwijtgeraakt. Wij hopen op tenminste twee zetels.'

Zie ook: LIVE Gelderland Stemt in Musis: bestuurscultuur, de PVV doet mee en milieuzones

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Overheid moet geen zorgtaken uitvoeren, vindt Arnhems college

  16 september 2019
  ARNHEM - Het is onwenselijk als de overheid zelf zorgtaken uit gaat voeren. De overheid is namelijk niet inhoudelijk deskundig. Ook de vele partijen, locaties en de duizenden werknemers maken het ingewikkeld. Dat laat het Arnhemse college weten naar aanleiding van een onderzoek over de marktwerking bij beschermd wonen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.

Overig verkiezingsnieuws

Live nieuws

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie