Logo De Belofte

ARNHEM - De gemeenteraadsverkiezingen zijn in zicht. Maar ondanks dat we met veel interesse de landelijke en de Amerikaanse politiek volgen, weten mensen vaak niet hoe de lokale politiek werkt.

In bijna alle gemeenten in Gelderland zijn op 21 maart de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is de overheid waar jij als burger het meeste mee te maken hebt. Je verlengt er je paspoort of rijbewijs, vraagt er een vergunning aan om een veranda in je tuin te bouwen en betaalt geld voor het ophalen van de vuilniscontainer bij je huis

De StraatKonijnen van Omroep Gelderland leggen je uit waar de verkiezingen straks over gaan . 

Tekst gaat verder onder de video.

Het gemeentebestuur

Een gemeente kan een stad zijn, met omliggende dorpen, maar kan ook bestaan uit een groep dorpen. Allemaal hebben ze een burgemeester, wethouders en een gemeenteraad. De burgemeester en de wethouders vormen samen het college. De wethouders worden geleverd door de partijen die samen een verbond zijn aangegaan. Dat noem je een coalitie.

Als de coalitie een meerderheid heeft, dan vormen zij het bestuur voor de komende jaren. In de gemeenteraad zitten mensen van alle verschillende politieke partijen. Dat zijn de raadsleden. Sommige raadsleden zitten bij een partij die meedoet in die coalitie, anderen vormen de oppositie.

Als een gemeenteraad 27 zetels heeft, dan heeft een coalitie in totaal ten minste 14 zetels nodig. Anders is er geen meerderheid. Hoe meer partijen nodig zijn, omdat er anders geen meerderheid is, hoe moeilijker het is om samen regels en plannen te maken. Want allemaal hebben zij natuurlijk hun eigen ideeën.

Het college is maakt de regels en plannen, voor de bouw van een rotonde bijvoorbeeld. De hele raad stemt over de voorstellen en controleert of het college haar werk goed doet. De echte baas van het bestuur is dan ook niet het college, maar de raad. 

De verkiezingen

Om de vier jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiezen alle mensen van 18 jaar en ouder in de gemeente wie zij in de gemeenteraad willen hebben. De stemmen worden verdeeld over het aantal zetels in de raad. Zetels zijn plekken in de raadzaal. Raadsleden van dezelfde partij vormen een fractie.

Zo heb je fracties van landelijke partijen, denk aan de VVD, D66 of GroenLinks, maar ook hebben veel gemeenten lokale partijen. Deze zitten niet aangesloten bij een landelijke partij. 

Samenwerken

Fracties die het over het bestuur van de komende jaren eens zijn, kunnen dus samenwerken en een coalitie vormen. Die partijen sluiten na de verkiezingen een verbond. Uit een verbond volgt een akkoord over de plannen voor de gemeente. Dit heet een coalitieakkoord. Partijen die niet in de coalitie zitten kunnen het oneens zijn met deze plannen. Zij voeren dan oppositie en zijn de oppositiepartijen.

Omdat de coalitie een meerderheid heeft in de raad, is het makkelijker om een voorstel goed te keuren. Raadsleden stemmen namelijk meestal in lijn met wat hun partij vindt, want daarom zijn zij voor die partij in de raad gegaan.

Op 21 maart stem je dus op iemand die jou en vele andere burgers in de gemeenteraad moet vertegenwoordigen. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

StraatKonijnen is het jongerenplatform van Omroep Gelderland. Elke week posten ze via YouTube verse video's uit de grootste provincie van Nederland.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie