Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het grootste deel van de Nijmeegse gemeenteraad is positief over het voorstel van het college om de stedenband met Gaziantep formeel te beëindigen. Sinds de ‘Turkije-rel’ in 2017 staat die stedenband op een zeer laag pitje, omdat Nijmegen niet in wilde gaan op de eis van de burgemeester van de Turkse stad om zich uit te spreken tegen het handelen van Nederland in die kwestie. Onlangs wilde Gaziantep de banden weer aanhalen, maar het Nijmeegse college ziet dat niet meer zitten. Voor het idee van VoorNijmegen.NU om een wedstrijd uit te schrijven voor een nieuwe naam voor het Gaziantepplein is weinig enthousiasme.

Radiostilte

De stedenband tussen Nijmegen en de Turkse stad Gaziantep is door de gemeente Gaziantep zonder officieel bericht in 2017 eenzijdig beëindigd. Na een radiostilte van een aantal jaren heeft het stadsbestuur van Gaziantep via de consul begin 2021 contact gezocht met het Nijmeegse gemeentebestuur met als doel de stedenband met Nijmegen herstellen. Het college wil daarentegen de stedenband nu formeel beëindigen, vanwege het uitblijven van lokale initiatieven, het ontbreken van financiering en het ontbreken animo vanuit de stad om deze stedenband invulling te geven.

Jammer

Verschillende partijen geven aan dat het jammer is dat het zo gelopen is met de stedenband, maar steunen het opzeggen ervan. Bij het CDA is er nog wel enige behoefte om de stedenband aan te houden. “Juist wanneer er een diplomatiek koelte is tussen landen, is het belangrijk om banden aan te halen, juist ook op lokaal niveau”, zegt fractievolger Delano van Luik. “Een band is makkelijker afgebroken dan weer opgebouwd.” Wat Eric Bender (Stadspartij Nijmegen) betreft kan het echter niet snel genoeg afgelopen zijn. “Liever vandaag dan morgen, wij zijn tegen iedere vorm van samenwerking met een onvrij land.” Yurre Wieken (SP): “We niet niet van bovenaf iets in stand houden waar geen animo voor is in de stad.”

"Altijd al van een andere orde geweest"

De stedenband met Gaziantep was volgens burgemeester Hubert Bruls (CDA) altijd al van een andere orde dan de stedenbanden met Pskov en Masaya. “Van het begin af aan was er geen burgerinitiatief aan verbonden. Vanaf de Turkije-rel is Gaziantep begonnen om landelijke politiek lokaal te maken, en dat is nog steeds het geval. Mijn collega in Pskov, die toch van de partij van Poetin is, weet dat beter te balanceren. Er is na 2017 niemand opgestaan, ook niet vanuit Turkse gemeenschap, die het jammer vond dat er geen invulling meer aan gegeven werd. Als er iets is wat we met z’n allen formeel moeten willen beëindigen, dan is het deze stedenband. En tegelijkertijd ben ik het ermee eens dat het jammer is. Maar we zitten tegenwoordig, vooral door Green Capital, in een heleboel stedelijke netwerken met véél meer invulling dan deze stedenband.”

Gaziantepplein

VoorNijmegen.NU-fractievoorzitter Paul Eigenhuijsen ziet de verwaterde stedenband als een aanleiding om de naam van het Gaziantepplein te veranderen. Daarvoor zou hij een wedstrijd willen uitschrijven in de stad, maar andere partijen vinden een naamsverandering van het plein onnodig. “Andere straten in de buurt verwijzen ook naar stedenbanden”, zegt Mark Boleij (VVD). “Dit leidt alleen maar tot administratieve rompslomp.” Ammar Selman (PvdA): “Als we hieraan beginnen moeten we heel veel straatnamen veranderen waarover te discussiëren valt en dat doen we ook niet zomaar.” Van Eric Bender (Stadspartij Nijmegen) mag het plein echter omgedoopt worden tot het Veldmaarschalk Montgomeryplein: “Zo eren we onze oorlogshelden. Bovendien ligt er nog toezegging vanuit het college om meer bevrijders een straatnaam te geven.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Pilot met gratis huiswerkbegeleiding bij laag inkomen in Zwanenveld, Hatert en Lindenholt

  13 juli 2021
  NIJMEGEN - De Bibliotheek Gelderland Zuid start in het nieuwe schooljaar een pilot met huiswerkbegeleiding in de wijken Zwanenveld, Hatert en Lindenholt. Voor leerlingen van wie de ouders niet voldoende financiële middelen hebben om huiswerkbegeleiding te betalen is de dienst gratis. Het doel van de pilot is om huiswerkbegeleiding toegankelijker te maken voor jongeren die nu beperkte toegang hebben tot ondersteuning bij huiswerk vanwege de financiële mogelijkheden van ouders en de afstand tot zo’n locatie voor huiswerkbegeleiding. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een motie van D66 over het bevorderen van kansengelijkheid in het onderwijs.
 • NEC hoeft helft huur Goffertstadion coronamaanden niet terug te betalen

  13 juli 2021
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil NEC de helft van het huurbedrag van het Goffertstadion over de periode maart 2020 tot en met juni 2021 kwijtschelden. Dit omdat NEC te maken heeft gekregen met fors minder inkomsten en haar bedrijfscontinuïteit in gevaar ziet komen. De regeling is conform eerder vastgestelde steunmaatregelen voor huurders van gemeentelijk vastgoed.
 • Tippelzone Nijmegen blijft toch open

  07 juli 2021
  NIJMEGEN - De tippelzone in Nijmegen blijft toch open, en er kunnen ook sekswerkers bij komen. Ook zal er meer hulpverlening worden verleend. Wethouders en burgemeester van Nijmegen wilden eigenlijk van de tippelzone af, maar een meerderheid van de gemeenteraad zag dat anders. Nijmegen is naast Arnhem nog de enige stad die een tippelzone heeft.
 • Extra hulp ‘ingesneeuwde’ ouderen vanuit gemeente Nijmegen deze winter mogelijk

  29 juni 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen voert komende winter een pilot uit met een extra steunpunt voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn die door extreme weersomstandigheden ingesneeuwd zijn en huis niet meer uit kunnen. Het is de invulling van een verzoek van het CDA na de extreme sneeuwval van afgelopen februari.
 • Ontevredenheid over ontoegankelijke brug: “schandalig”

  29 juni 2021
  NIJMEGEN - De toekomstige brug over de Nijmeegse havenmond blijft de gemoederen bezighouden. Onlangs werd het voorlopige ontwerp van de 72 meter lange voetgangersbrug onthuld. Meteen ontstond ophef, omdat de brug niet toegankelijk wordt voor rolstoelgebruikers, rollators en kinderwagens.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stank Renkumse papierfabriek 'onwenselijk voor gezondheid' omwonenden

  03 augustus 2021
  RENKUM - De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.
 • Willemstunnel in hartje Arnhem gaat week dicht voor onderhoud

  03 augustus 2021
  ARNHEM - De Willemstunnel in het Arnhemse centrum gaat een week op slot. Van 23 tot 29 augustus is deze niet toegankelijk voor verkeer. De beruchte 'brokkentunnel' is toe aan onderhoud en de veiligheid moet worden verbeterd. De waarschuwingsborden werden maandagavond alvast opgehangen.
 • Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu

  03 augustus 2021
  BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.
 • BOA's van zes gemeenten gaan samenwerken

  03 augustus 2021
  GROESBEEK - De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen gaan samenwerken. Dit betekent dat de BOA’s voortaan in alle zes gemeenten hun werk mogen uitvoeren.
 • Even opstappen bij dit bushokje? Dat wordt lastig.

  30 juli 2021
  ARNHEM - Een merkwaardig beeld bij het bushokje in de Oogststraat in de Arnhemse wijk Klarendal. De plek die normaal gesproken bestemd is voor wachtende passagiers, is gevuld met plantenbakken. Enthousiaste buurtbewoners hebben er wat 'tegels gewipt', legt een gemeentewoordvoerder uit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend