Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het grootste deel van de Nijmeegse gemeenteraad is positief over het voorstel van het college om de stedenband met Gaziantep formeel te beëindigen. Sinds de ‘Turkije-rel’ in 2017 staat die stedenband op een zeer laag pitje, omdat Nijmegen niet in wilde gaan op de eis van de burgemeester van de Turkse stad om zich uit te spreken tegen het handelen van Nederland in die kwestie. Onlangs wilde Gaziantep de banden weer aanhalen, maar het Nijmeegse college ziet dat niet meer zitten. Voor het idee van VoorNijmegen.NU om een wedstrijd uit te schrijven voor een nieuwe naam voor het Gaziantepplein is weinig enthousiasme.

Radiostilte

De stedenband tussen Nijmegen en de Turkse stad Gaziantep is door de gemeente Gaziantep zonder officieel bericht in 2017 eenzijdig beëindigd. Na een radiostilte van een aantal jaren heeft het stadsbestuur van Gaziantep via de consul begin 2021 contact gezocht met het Nijmeegse gemeentebestuur met als doel de stedenband met Nijmegen herstellen. Het college wil daarentegen de stedenband nu formeel beëindigen, vanwege het uitblijven van lokale initiatieven, het ontbreken van financiering en het ontbreken animo vanuit de stad om deze stedenband invulling te geven.

Jammer

Verschillende partijen geven aan dat het jammer is dat het zo gelopen is met de stedenband, maar steunen het opzeggen ervan. Bij het CDA is er nog wel enige behoefte om de stedenband aan te houden. “Juist wanneer er een diplomatiek koelte is tussen landen, is het belangrijk om banden aan te halen, juist ook op lokaal niveau”, zegt fractievolger Delano van Luik. “Een band is makkelijker afgebroken dan weer opgebouwd.” Wat Eric Bender (Stadspartij Nijmegen) betreft kan het echter niet snel genoeg afgelopen zijn. “Liever vandaag dan morgen, wij zijn tegen iedere vorm van samenwerking met een onvrij land.” Yurre Wieken (SP): “We niet niet van bovenaf iets in stand houden waar geen animo voor is in de stad.”

"Altijd al van een andere orde geweest"

De stedenband met Gaziantep was volgens burgemeester Hubert Bruls (CDA) altijd al van een andere orde dan de stedenbanden met Pskov en Masaya. “Van het begin af aan was er geen burgerinitiatief aan verbonden. Vanaf de Turkije-rel is Gaziantep begonnen om landelijke politiek lokaal te maken, en dat is nog steeds het geval. Mijn collega in Pskov, die toch van de partij van Poetin is, weet dat beter te balanceren. Er is na 2017 niemand opgestaan, ook niet vanuit Turkse gemeenschap, die het jammer vond dat er geen invulling meer aan gegeven werd. Als er iets is wat we met z’n allen formeel moeten willen beëindigen, dan is het deze stedenband. En tegelijkertijd ben ik het ermee eens dat het jammer is. Maar we zitten tegenwoordig, vooral door Green Capital, in een heleboel stedelijke netwerken met véél meer invulling dan deze stedenband.”

Gaziantepplein

VoorNijmegen.NU-fractievoorzitter Paul Eigenhuijsen ziet de verwaterde stedenband als een aanleiding om de naam van het Gaziantepplein te veranderen. Daarvoor zou hij een wedstrijd willen uitschrijven in de stad, maar andere partijen vinden een naamsverandering van het plein onnodig. “Andere straten in de buurt verwijzen ook naar stedenbanden”, zegt Mark Boleij (VVD). “Dit leidt alleen maar tot administratieve rompslomp.” Ammar Selman (PvdA): “Als we hieraan beginnen moeten we heel veel straatnamen veranderen waarover te discussiëren valt en dat doen we ook niet zomaar.” Van Eric Bender (Stadspartij Nijmegen) mag het plein echter omgedoopt worden tot het Veldmaarschalk Montgomeryplein: “Zo eren we onze oorlogshelden. Bovendien ligt er nog toezegging vanuit het college om meer bevrijders een straatnaam te geven.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend