Logo De Belofte

NIJMEGEN - Verschillende partijen in de gemeenteraad van Nijmegen willen dat het verbod op het afsteken van vuurwerk in de Waalstad wordt teruggedraaid. In maart nam een meerderheid van de raad een motie aan die ervoor zorgde dat het verbod er kwam. De tegenstemmers van toen hameren nu nogmaals op de problemen die ze zien aankomen voor de komende jaarwisseling.

De lokale partij VoorNijmegen.Nu heeft een initiatiefvoorstel geschreven om het afsteekverbod weer ongedaan te maken en collega-oppositiepartij de Stadspartij Nijmegen heeft vragen gesteld aan het college met een oproep het verbod op zijn minst uit te stellen tot twee januari 2021.

Apeldoorn en Arnhem stelden al uit

De gemeenten Arnhem, Apeldoorn, Amsterdam, Eindhoven en Schiedam hebben hun vuurwerkverbod al uitgesteld. Twee belangrijke argumenten daarbij zijn een handhavingsprobleem en vrees voor juridische problemen als schadeclaims van vuurwerkondernemers. 

Een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad nam in maart van dit jaar een motie aan waarmee het verbod op het afsteken van vuurwerk in Nijmegen een feit werd. Jean-Paul Broeren van de Stadspartij Nijmegen vreest dat het verloop van de jaarwisseling er door het verbod wel eens grimmiger op zou kunnen worden: "Dat denk ik wel, dat gevoel heb ik wel." Hij proeft dat de boosheid leeft onder de Nijmegenaren.

Foto: nijmegen.nl 

Rechtszaak

Broeren denkt ook dat veel mensen de boete voor het afsteken wel voor lief zullen nemen. "En die krijg je toch niet, want er is niemand om te handhaven", voegt hij daar cynisch aan toe. Collega-raadslid Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU deelt de zorgen. De politici kijken met belangstelling uit naar het kort geding tegen de gemeente Rotterdam dat eind deze week dient.

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (vuurwerkondernemers, RH) eist dat het verbod daar van tafel gaat. De uitspraak in dat kort geding kan gevolgen hebben voor Nijmegen en voor Heumen waar de politiek opdracht heeft gegeven om het afsteekverbod voor vuurwerk nog voor deze jaarwisseling in de APV van de gemeente op te nemen.

Dom idee

Ook de VVD in Nijmegen stemde tegen het afsteekverbod. Nick de Graaf van die partij ziet de uitspraak in het kort geding tegen de gemeente Rotterdam somber tegemoet. "Mijn inschatting is dat de gemeente Rotterdam gewoon in het gelijk gesteld gaat worden. Ik zou het heel bijzonder vinden als dat niet het geval zou zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik het verbod in de APV gewoon nog steeds een dom idee vind." Volgens hem moet je die discussie landelijk voeren en niet lokaal.

De initiatieven van de Stadspartij en VoorNijmegen.NU noemt De Graaf dappere pogingen. "Maar de beslissing is al genomen. Het interesseert ze niet zoveel of het juridisch allemaal klopt of niet. Ze hebben zo'n verschrikkelijke hekel aan vuurwerk dat ze het koste wat het kost gaan verbieden. Er is ook helemaal geen handhavingscapaciteit, los van of het nou mag of niet." De Graaf vraagt zich hardop af of de APV, zoals het college stelt, juridisch ook geldt in de achtertuin van mensen.

Politie: onvoorspelbare jaarwisseling

Coalitiepartij SP stemde ook tegen het verbod. Fractievoorzitter Hans van Hooft wijst ook op het handhavingsprobleem. Hij lacht: "We gaan het zien." Hij voorziet ook een toename van meer zwaarder vuurwerk dat van over de grens het land in komt. Hij verwacht die vraag thuis ook: "Papa, ga je mee naar Duitsland?" Dat beeld lijkt bevestigd door de tienduizenden kilo's illegaal vuurwerk die een speciale taskforce van de politie al in beslag heeft genomen. De controles, onder meer aan de grens, zijn sterk opgevoerd.

De politie noemt het een 'zorgelijke tendens' dat er veel illegaal vuurwerk over de weg wordt vervoerd. Niet alleen door handelaren, maar ook steeds meer door liefhebbers. Er ontstaan volgens de politie zo levensgevaarlijke situaties wanneer vanuit voertuigen midden in een woonwijk vuurwerk verhandeld wordt. De sterke arm der wet verwacht een 'onvoorspelbaar verloop' van de jaarwisseling. Wijkagenten merken nu al een toenemend maatschappelijk ongenoegen door de coronamaatregelen. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
 • Wethouder: 'We willen Kronenburger Forum weer terug als overlegorgaan voor Nijmegen-West'

  13 januari 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
 • College: gebied station Nijmegen-Goffert 'sterk verdichten' met woningbouw, smart industry en commerciële functies

  17 november 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil ruimte maken om in de omgeving van station Nijmegen-Goffert 987 woningen en 114 short stay-woningen voor de huisvesting voor onder andere werknemers van bedrijven op Winkelsteeg die tijdelijk in Nederland verblijven. Ook moet er ruimte komen voor uitbreidingsmogelijkheden van de Novio Tech Campus en commerciële functies zoals een koffiebar en een sportschool. Om dit te kunnen realiseren moeten wel de Neerbosscheweg en Graafseweg deels verlegd worden.
 • Noodkreet om asfaltcentrale: 'Maak einde aan kankerverwekkende situatie'

  17 november 2020
  NIJMEGEN - Inwoners van Nijmegen-West doen een dringend beroep op wethouder Harriët Tiemens om hen te behoeden voor de gevolgen van het kankerverwekkende benzeen dat over hun hoofden uit een schoorsteen waait. Die schoorsteen is van de asfaltcentrale APN vlak bij hen in de buurt. Voor een school tegenover de centrale is het zelfs reden om te verhuizen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend