Logo De Belofte

NIJMEGEN - Verschillende partijen in de gemeenteraad van Nijmegen willen dat het verbod op het afsteken van vuurwerk in de Waalstad wordt teruggedraaid. In maart nam een meerderheid van de raad een motie aan die ervoor zorgde dat het verbod er kwam. De tegenstemmers van toen hameren nu nogmaals op de problemen die ze zien aankomen voor de komende jaarwisseling.

De lokale partij VoorNijmegen.Nu heeft een initiatiefvoorstel geschreven om het afsteekverbod weer ongedaan te maken en collega-oppositiepartij de Stadspartij Nijmegen heeft vragen gesteld aan het college met een oproep het verbod op zijn minst uit te stellen tot twee januari 2021.

Apeldoorn en Arnhem stelden al uit

De gemeenten Arnhem, Apeldoorn, Amsterdam, Eindhoven en Schiedam hebben hun vuurwerkverbod al uitgesteld. Twee belangrijke argumenten daarbij zijn een handhavingsprobleem en vrees voor juridische problemen als schadeclaims van vuurwerkondernemers. 

Een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad nam in maart van dit jaar een motie aan waarmee het verbod op het afsteken van vuurwerk in Nijmegen een feit werd. Jean-Paul Broeren van de Stadspartij Nijmegen vreest dat het verloop van de jaarwisseling er door het verbod wel eens grimmiger op zou kunnen worden: "Dat denk ik wel, dat gevoel heb ik wel." Hij proeft dat de boosheid leeft onder de Nijmegenaren.

Foto: nijmegen.nl 

Rechtszaak

Broeren denkt ook dat veel mensen de boete voor het afsteken wel voor lief zullen nemen. "En die krijg je toch niet, want er is niemand om te handhaven", voegt hij daar cynisch aan toe. Collega-raadslid Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU deelt de zorgen. De politici kijken met belangstelling uit naar het kort geding tegen de gemeente Rotterdam dat eind deze week dient.

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (vuurwerkondernemers, RH) eist dat het verbod daar van tafel gaat. De uitspraak in dat kort geding kan gevolgen hebben voor Nijmegen en voor Heumen waar de politiek opdracht heeft gegeven om het afsteekverbod voor vuurwerk nog voor deze jaarwisseling in de APV van de gemeente op te nemen.

Dom idee

Ook de VVD in Nijmegen stemde tegen het afsteekverbod. Nick de Graaf van die partij ziet de uitspraak in het kort geding tegen de gemeente Rotterdam somber tegemoet. "Mijn inschatting is dat de gemeente Rotterdam gewoon in het gelijk gesteld gaat worden. Ik zou het heel bijzonder vinden als dat niet het geval zou zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik het verbod in de APV gewoon nog steeds een dom idee vind." Volgens hem moet je die discussie landelijk voeren en niet lokaal.

De initiatieven van de Stadspartij en VoorNijmegen.NU noemt De Graaf dappere pogingen. "Maar de beslissing is al genomen. Het interesseert ze niet zoveel of het juridisch allemaal klopt of niet. Ze hebben zo'n verschrikkelijke hekel aan vuurwerk dat ze het koste wat het kost gaan verbieden. Er is ook helemaal geen handhavingscapaciteit, los van of het nou mag of niet." De Graaf vraagt zich hardop af of de APV, zoals het college stelt, juridisch ook geldt in de achtertuin van mensen.

Politie: onvoorspelbare jaarwisseling

Coalitiepartij SP stemde ook tegen het verbod. Fractievoorzitter Hans van Hooft wijst ook op het handhavingsprobleem. Hij lacht: "We gaan het zien." Hij voorziet ook een toename van meer zwaarder vuurwerk dat van over de grens het land in komt. Hij verwacht die vraag thuis ook: "Papa, ga je mee naar Duitsland?" Dat beeld lijkt bevestigd door de tienduizenden kilo's illegaal vuurwerk die een speciale taskforce van de politie al in beslag heeft genomen. De controles, onder meer aan de grens, zijn sterk opgevoerd.

De politie noemt het een 'zorgelijke tendens' dat er veel illegaal vuurwerk over de weg wordt vervoerd. Niet alleen door handelaren, maar ook steeds meer door liefhebbers. Er ontstaan volgens de politie zo levensgevaarlijke situaties wanneer vanuit voertuigen midden in een woonwijk vuurwerk verhandeld wordt. De sterke arm der wet verwacht een 'onvoorspelbaar verloop' van de jaarwisseling. Wijkagenten merken nu al een toenemend maatschappelijk ongenoegen door de coronamaatregelen. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend