Logo De Belofte

TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.

De school van opleidingsbedrijf IW Midden aan de Teisterbantlaan in Tiel is in 2012 geopend. Overal in het pand zijn duurzame technieken toegepast en zichtbaar gemaakt om de techniek en het techniekonderwijs te promoten. Na een paar jaar trok het bedrijf echter de stekker eruit. Mede door de bouwcrisis waren er te weinig leerlingen om het gebouw rendabel open te kunnen houden.

Een aantal organisaties zoals de woonwijzerwinkel en Energie Samen Rivierenland wil het gebouw nu nieuw leven in blazen als centrum voor technologie en duurzaamheid. Inwoners en bedrijven kunnen er terecht voor informatie en advies op het gebied van energiezuinige bouw en installatietechniek.

Daarbij moet het techniekonderwijs een impuls krijgen in het gebouw. Zo wil ROC Rivor er de nieuwe opleiding Smart Building gaan geven. Het Lingecollege haakt aan en er zijn plannen voor een belevingscentrum om kinderen in het basisonderwijs te interesseren voor techniek.

Bekijk hier de reportage:

'Impuls voor techniekonderwijs hoognodig' 

Het is hoognodig dat het techniekonderwijs in de regio weer opleeft, stelt Frans van Woesik van ROC Rivor. ''De belangstelling voor techniekonderwijs loopt steeds verder terug'', zegt hij. ''Rivierenland en Tiel heeft op dit moment geen middenkader opleiding (MBO 4) techniek meer. De laatste leerlingen zijn dit schooljaar uitgestroomd en ik hoop dat we volgend jaar weer kunnen starten met zo'n opleiding die ook de aansluiting met het HBO maakt.''

In de regio Rivierenland zijn nog maar twee techniek vmbo-scholen. ''Dat betekent dat de spoeling heel erg dun wordt en je moet zorgen voor een naadloze aansluiting'', zegt Van Woesik. ''In dit gebouw komt straks alles op het gebied van installatie- en elektrotechniek op MBO-niveau samen.''

De hoop is dat de instroom van nieuwe lichtingen van onderaf weer op gang komt. Ook vanuit de nieuwe mavo van het Lingecollege, aan de overkant van de weg. ''Leerlingen op de mavo hebben nooit techniek gehad'', zegt Van Woesik. ''Maar in de toekomst moeten alle leerlingen op het vmbo een techniekprofiel aangeboden krijgen. De school moet dus iets met techniek gaan doen. Het is wel heel mooi om zo de verbinding met de overkant van de weg te gaan maken.''

Sterke binding met de praktijk

Door de verbinding met de andere organisaties en bedrijven te maken in het centrum voor duurzaamheid, moet de opleiding praktischer worden. Van Woesik: ''De leerlingen gaan zoveel mogelijk in de praktijk aan de slag en krijgen 'just in time' de theorie aangeboden zodat die veel beter beklijft.''

De toekomstige installateurs kunnen zo gaan zorgen voor een duurzame toekomst voor de regio, en zeker ook voor zichzelf, stelt de schooldirecteur. ''Als je ziet hoe groot de vraag is naar technisch personeel, en zeker ook met de energietransitie de komende dertig jaar, dan denk ik dat je een heel mooi vak kunt hebben in de techniek.''

De diverse organisaties verwachten het centrum volgend jaar te kunnen openen. Daar is nog wel geld voor nodig. De hoop is gevestigd op de Regiodeal die vanuit Fruitdelta Rivierenland onlangs met het Rijk en de provincie gesloten is.

Beluister hier de radioreportage:

Door: Mediapartner RegioTV Tiel

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.
 • Begroting Tiel aangenomen, gemeenteraad verdeeld

  13 november 2020
  TIEL - De begroting van Tiel is aangenomen door een meerderheid in de gemeenteraad, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Door de bezuinigingen die moeten plaatsvinden om de begroting sluitend te houden, viel er weinig te kiezen. In de huidige begroting is er wel ruimte om te blijven investeren in de stad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend