Logo De Belofte

TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.

De school van opleidingsbedrijf IW Midden aan de Teisterbantlaan in Tiel is in 2012 geopend. Overal in het pand zijn duurzame technieken toegepast en zichtbaar gemaakt om de techniek en het techniekonderwijs te promoten. Na een paar jaar trok het bedrijf echter de stekker eruit. Mede door de bouwcrisis waren er te weinig leerlingen om het gebouw rendabel open te kunnen houden.

Een aantal organisaties zoals de woonwijzerwinkel en Energie Samen Rivierenland wil het gebouw nu nieuw leven in blazen als centrum voor technologie en duurzaamheid. Inwoners en bedrijven kunnen er terecht voor informatie en advies op het gebied van energiezuinige bouw en installatietechniek.

Daarbij moet het techniekonderwijs een impuls krijgen in het gebouw. Zo wil ROC Rivor er de nieuwe opleiding Smart Building gaan geven. Het Lingecollege haakt aan en er zijn plannen voor een belevingscentrum om kinderen in het basisonderwijs te interesseren voor techniek.

Bekijk hier de reportage:

'Impuls voor techniekonderwijs hoognodig' 

Het is hoognodig dat het techniekonderwijs in de regio weer opleeft, stelt Frans van Woesik van ROC Rivor. ''De belangstelling voor techniekonderwijs loopt steeds verder terug'', zegt hij. ''Rivierenland en Tiel heeft op dit moment geen middenkader opleiding (MBO 4) techniek meer. De laatste leerlingen zijn dit schooljaar uitgestroomd en ik hoop dat we volgend jaar weer kunnen starten met zo'n opleiding die ook de aansluiting met het HBO maakt.''

In de regio Rivierenland zijn nog maar twee techniek vmbo-scholen. ''Dat betekent dat de spoeling heel erg dun wordt en je moet zorgen voor een naadloze aansluiting'', zegt Van Woesik. ''In dit gebouw komt straks alles op het gebied van installatie- en elektrotechniek op MBO-niveau samen.''

De hoop is dat de instroom van nieuwe lichtingen van onderaf weer op gang komt. Ook vanuit de nieuwe mavo van het Lingecollege, aan de overkant van de weg. ''Leerlingen op de mavo hebben nooit techniek gehad'', zegt Van Woesik. ''Maar in de toekomst moeten alle leerlingen op het vmbo een techniekprofiel aangeboden krijgen. De school moet dus iets met techniek gaan doen. Het is wel heel mooi om zo de verbinding met de overkant van de weg te gaan maken.''

Sterke binding met de praktijk

Door de verbinding met de andere organisaties en bedrijven te maken in het centrum voor duurzaamheid, moet de opleiding praktischer worden. Van Woesik: ''De leerlingen gaan zoveel mogelijk in de praktijk aan de slag en krijgen 'just in time' de theorie aangeboden zodat die veel beter beklijft.''

De toekomstige installateurs kunnen zo gaan zorgen voor een duurzame toekomst voor de regio, en zeker ook voor zichzelf, stelt de schooldirecteur. ''Als je ziet hoe groot de vraag is naar technisch personeel, en zeker ook met de energietransitie de komende dertig jaar, dan denk ik dat je een heel mooi vak kunt hebben in de techniek.''

De diverse organisaties verwachten het centrum volgend jaar te kunnen openen. Daar is nog wel geld voor nodig. De hoop is gevestigd op de Regiodeal die vanuit Fruitdelta Rivierenland onlangs met het Rijk en de provincie gesloten is.

Beluister hier de radioreportage:

Door: Mediapartner RegioTV Tiel

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Duurzaamheidscentrum moet zorgen voor opleving techniekonderwijs in Rivierenland

  28 juli 2020
  TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.
 • Wonen in het mooiste gebouw van de stad: 'Het is een beetje een droom'

  16 juli 2020
  TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend