Logo De Belofte

TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.

De school van opleidingsbedrijf IW Midden aan de Teisterbantlaan in Tiel is in 2012 geopend. Overal in het pand zijn duurzame technieken toegepast en zichtbaar gemaakt om de techniek en het techniekonderwijs te promoten. Na een paar jaar trok het bedrijf echter de stekker eruit. Mede door de bouwcrisis waren er te weinig leerlingen om het gebouw rendabel open te kunnen houden.

Een aantal organisaties zoals de woonwijzerwinkel en Energie Samen Rivierenland wil het gebouw nu nieuw leven in blazen als centrum voor technologie en duurzaamheid. Inwoners en bedrijven kunnen er terecht voor informatie en advies op het gebied van energiezuinige bouw en installatietechniek.

Daarbij moet het techniekonderwijs een impuls krijgen in het gebouw. Zo wil ROC Rivor er de nieuwe opleiding Smart Building gaan geven. Het Lingecollege haakt aan en er zijn plannen voor een belevingscentrum om kinderen in het basisonderwijs te interesseren voor techniek.

Bekijk hier de reportage:

'Impuls voor techniekonderwijs hoognodig' 

Het is hoognodig dat het techniekonderwijs in de regio weer opleeft, stelt Frans van Woesik van ROC Rivor. ''De belangstelling voor techniekonderwijs loopt steeds verder terug'', zegt hij. ''Rivierenland en Tiel heeft op dit moment geen middenkader opleiding (MBO 4) techniek meer. De laatste leerlingen zijn dit schooljaar uitgestroomd en ik hoop dat we volgend jaar weer kunnen starten met zo'n opleiding die ook de aansluiting met het HBO maakt.''

In de regio Rivierenland zijn nog maar twee techniek vmbo-scholen. ''Dat betekent dat de spoeling heel erg dun wordt en je moet zorgen voor een naadloze aansluiting'', zegt Van Woesik. ''In dit gebouw komt straks alles op het gebied van installatie- en elektrotechniek op MBO-niveau samen.''

De hoop is dat de instroom van nieuwe lichtingen van onderaf weer op gang komt. Ook vanuit de nieuwe mavo van het Lingecollege, aan de overkant van de weg. ''Leerlingen op de mavo hebben nooit techniek gehad'', zegt Van Woesik. ''Maar in de toekomst moeten alle leerlingen op het vmbo een techniekprofiel aangeboden krijgen. De school moet dus iets met techniek gaan doen. Het is wel heel mooi om zo de verbinding met de overkant van de weg te gaan maken.''

Sterke binding met de praktijk

Door de verbinding met de andere organisaties en bedrijven te maken in het centrum voor duurzaamheid, moet de opleiding praktischer worden. Van Woesik: ''De leerlingen gaan zoveel mogelijk in de praktijk aan de slag en krijgen 'just in time' de theorie aangeboden zodat die veel beter beklijft.''

De toekomstige installateurs kunnen zo gaan zorgen voor een duurzame toekomst voor de regio, en zeker ook voor zichzelf, stelt de schooldirecteur. ''Als je ziet hoe groot de vraag is naar technisch personeel, en zeker ook met de energietransitie de komende dertig jaar, dan denk ik dat je een heel mooi vak kunt hebben in de techniek.''

De diverse organisaties verwachten het centrum volgend jaar te kunnen openen. Daar is nog wel geld voor nodig. De hoop is gevestigd op de Regiodeal die vanuit Fruitdelta Rivierenland onlangs met het Rijk en de provincie gesloten is.

Beluister hier de radioreportage:

Door: Mediapartner RegioTV Tiel

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend