Logo De Belofte

TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.

De school van opleidingsbedrijf IW Midden aan de Teisterbantlaan in Tiel is in 2012 geopend. Overal in het pand zijn duurzame technieken toegepast en zichtbaar gemaakt om de techniek en het techniekonderwijs te promoten. Na een paar jaar trok het bedrijf echter de stekker eruit. Mede door de bouwcrisis waren er te weinig leerlingen om het gebouw rendabel open te kunnen houden.

Een aantal organisaties zoals de woonwijzerwinkel en Energie Samen Rivierenland wil het gebouw nu nieuw leven in blazen als centrum voor technologie en duurzaamheid. Inwoners en bedrijven kunnen er terecht voor informatie en advies op het gebied van energiezuinige bouw en installatietechniek.

Daarbij moet het techniekonderwijs een impuls krijgen in het gebouw. Zo wil ROC Rivor er de nieuwe opleiding Smart Building gaan geven. Het Lingecollege haakt aan en er zijn plannen voor een belevingscentrum om kinderen in het basisonderwijs te interesseren voor techniek.

Bekijk hier de reportage:

'Impuls voor techniekonderwijs hoognodig' 

Het is hoognodig dat het techniekonderwijs in de regio weer opleeft, stelt Frans van Woesik van ROC Rivor. ''De belangstelling voor techniekonderwijs loopt steeds verder terug'', zegt hij. ''Rivierenland en Tiel heeft op dit moment geen middenkader opleiding (MBO 4) techniek meer. De laatste leerlingen zijn dit schooljaar uitgestroomd en ik hoop dat we volgend jaar weer kunnen starten met zo'n opleiding die ook de aansluiting met het HBO maakt.''

In de regio Rivierenland zijn nog maar twee techniek vmbo-scholen. ''Dat betekent dat de spoeling heel erg dun wordt en je moet zorgen voor een naadloze aansluiting'', zegt Van Woesik. ''In dit gebouw komt straks alles op het gebied van installatie- en elektrotechniek op MBO-niveau samen.''

De hoop is dat de instroom van nieuwe lichtingen van onderaf weer op gang komt. Ook vanuit de nieuwe mavo van het Lingecollege, aan de overkant van de weg. ''Leerlingen op de mavo hebben nooit techniek gehad'', zegt Van Woesik. ''Maar in de toekomst moeten alle leerlingen op het vmbo een techniekprofiel aangeboden krijgen. De school moet dus iets met techniek gaan doen. Het is wel heel mooi om zo de verbinding met de overkant van de weg te gaan maken.''

Sterke binding met de praktijk

Door de verbinding met de andere organisaties en bedrijven te maken in het centrum voor duurzaamheid, moet de opleiding praktischer worden. Van Woesik: ''De leerlingen gaan zoveel mogelijk in de praktijk aan de slag en krijgen 'just in time' de theorie aangeboden zodat die veel beter beklijft.''

De toekomstige installateurs kunnen zo gaan zorgen voor een duurzame toekomst voor de regio, en zeker ook voor zichzelf, stelt de schooldirecteur. ''Als je ziet hoe groot de vraag is naar technisch personeel, en zeker ook met de energietransitie de komende dertig jaar, dan denk ik dat je een heel mooi vak kunt hebben in de techniek.''

De diverse organisaties verwachten het centrum volgend jaar te kunnen openen. Daar is nog wel geld voor nodig. De hoop is gevestigd op de Regiodeal die vanuit Fruitdelta Rivierenland onlangs met het Rijk en de provincie gesloten is.

Beluister hier de radioreportage:

Door: Mediapartner RegioTV Tiel

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Begroting Tiel aangenomen, gemeenteraad verdeeld

  13 november 2020
  TIEL - De begroting van Tiel is aangenomen door een meerderheid in de gemeenteraad, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Door de bezuinigingen die moeten plaatsvinden om de begroting sluitend te houden, viel er weinig te kiezen. In de huidige begroting is er wel ruimte om te blijven investeren in de stad.
 • Coalitieakkoord Tiel op koers ondanks bezuinigingen

  05 november 2020
  TIEL - Het college van Tiel heeft onlangs een tussenbalans opgemaakt van hetgeen zij in de afgelopen periode hebben kunnen realiseren en dat is toch zeer behoorlijk. Het is geen geheim dat Tiel het zwaar heeft als het gaat om het sluitend krijgen van het huishoudboekje. Zo moet er flink worden bezuinigd en gaan tal van tarieven omhoog, waaronder de ozb.
 • Duurzaamheidscentrum moet zorgen voor opleving techniekonderwijs in Rivierenland

  28 juli 2020
  TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.
 • Wonen in het mooiste gebouw van de stad: 'Het is een beetje een droom'

  16 juli 2020
  TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend