Logo De Belofte

TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

D66 in Tiel stemde tegen. In plaats daarvan kwam de partij met een motie om het gebruik van wasbare luiers te stimuleren. "Dat is een betere optie voor in ieder geval babyluiers", zegt Marjolein van Gelderen van D66, die de wasbare luiers zelf voor haar zoontje gebruikt. "Dat is absoluut niet viezer, absoluut niet ingewikkelder. Alleen het systeem is echt anders."

Bekijk hier de video. De tekst gaat daaronder verder.

Wethouder Frank Groen is voor het promoten van wasbare luiers, maar de ervaring in andere gemeenten leert dat dit niet voor iedereen is. "Het ideale scenario is dat je ongeveer naar 50 procent wasbare- en 50 procent wegwerpluiers kunt gaan", zegt hij. "Daarnaast moeten we natuurlijk niet vergeten dat het medische incontinentiemateriaal ook een behoorlijke bult met afval is."

Felle strijd

Tot nu toe werd dit materiaal allemaal verbrand met het restafval. Maar sinds kort heeft ARN voldoende capaciteit om de Rivierenlandse luiers tot plastic korrels, biogas en meststoffen te verwerken. De regionale afvalverwerker Avri heeft daarop een voorstel gemaakt, waaruit de afzonderlijke gemeenten kunnen kiezen.

Het voorstel leverde in de Tielse gemeenteraad een felle strijd op, die uiteindelijk met één zetel verschil werd beslecht. Er worden, verspreid over Tiel, negen containers geplaatst waar inwoners gratis hun luiers en incontinentiemateriaal in kunnen doen.

'De vervuiler betaalt'

Dat laatste is een belangrijke reden om tegen te stemmen voor met name coalitiepartner VVD en ook voor D66. "De vervuiler betaalt", zegt Van Gelderen. "Dat is een statement dat de hele gemeenteraad in Tiel heeft aangenomen. Bij dit voorstel betaal je dus niet meer voor een vervuilende optie voor babyluiers."

Volgens Groen gaat het om een minimale stijging van de kosten en kun je die discussie over allerlei onderdelen van de afvalstoffenheffing voeren. Groen: "Als je op een appartement woont, waarom moet je dan meebetalen voor iemand die een hele grote tuin en drie groencontainers heeft? We hebben nou eenmaal afgesproken dat alle kosten verwerkt worden in de afvalstoffenheffing."

Daarbij is het systeem volgens hem nog niet zover dat het inwerpen van luiermateriaal in de ondergrondse container apart kan worden bijgehouden.

Discretie bij ouderen

De tegenstemmers vinden dat merkwaardig ook vinden zij dat er te weinig is nagedacht over de discretie voor met name ouderen bij het inzamelen van incontinentiemateriaal en de rol van zorghuizen daarin. Tot nog toe gold een financiële compensatie voor de afvalkosten van mensen die om een medische reden incontinentiemateriaal gebruiken. Die vervalt.

Uiteindelijk stemt Tiel dus morrend in met het voorstel. Ook Neder-Betuwe, West-Betuwe en West Maas en Waal hebben inmiddels ingestemd met het inzamelen en recyclen van luiermateriaal.

Zie ook: Deze fabriek recyclet straks 15.000 ton aan vieze luiers

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

    05 mei 2021
    TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
  • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

    19 april 2021
    TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
  • Raadslid Buren stapt op

    19 april 2021
    LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
  • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

    07 april 2021
    TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend