Logo De Belofte

TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

D66 in Tiel stemde tegen. In plaats daarvan kwam de partij met een motie om het gebruik van wasbare luiers te stimuleren. "Dat is een betere optie voor in ieder geval babyluiers", zegt Marjolein van Gelderen van D66, die de wasbare luiers zelf voor haar zoontje gebruikt. "Dat is absoluut niet viezer, absoluut niet ingewikkelder. Alleen het systeem is echt anders."

Bekijk hier de video. De tekst gaat daaronder verder.

Wethouder Frank Groen is voor het promoten van wasbare luiers, maar de ervaring in andere gemeenten leert dat dit niet voor iedereen is. "Het ideale scenario is dat je ongeveer naar 50 procent wasbare- en 50 procent wegwerpluiers kunt gaan", zegt hij. "Daarnaast moeten we natuurlijk niet vergeten dat het medische incontinentiemateriaal ook een behoorlijke bult met afval is."

Felle strijd

Tot nu toe werd dit materiaal allemaal verbrand met het restafval. Maar sinds kort heeft ARN voldoende capaciteit om de Rivierenlandse luiers tot plastic korrels, biogas en meststoffen te verwerken. De regionale afvalverwerker Avri heeft daarop een voorstel gemaakt, waaruit de afzonderlijke gemeenten kunnen kiezen.

Het voorstel leverde in de Tielse gemeenteraad een felle strijd op, die uiteindelijk met één zetel verschil werd beslecht. Er worden, verspreid over Tiel, negen containers geplaatst waar inwoners gratis hun luiers en incontinentiemateriaal in kunnen doen.

'De vervuiler betaalt'

Dat laatste is een belangrijke reden om tegen te stemmen voor met name coalitiepartner VVD en ook voor D66. "De vervuiler betaalt", zegt Van Gelderen. "Dat is een statement dat de hele gemeenteraad in Tiel heeft aangenomen. Bij dit voorstel betaal je dus niet meer voor een vervuilende optie voor babyluiers."

Volgens Groen gaat het om een minimale stijging van de kosten en kun je die discussie over allerlei onderdelen van de afvalstoffenheffing voeren. Groen: "Als je op een appartement woont, waarom moet je dan meebetalen voor iemand die een hele grote tuin en drie groencontainers heeft? We hebben nou eenmaal afgesproken dat alle kosten verwerkt worden in de afvalstoffenheffing."

Daarbij is het systeem volgens hem nog niet zover dat het inwerpen van luiermateriaal in de ondergrondse container apart kan worden bijgehouden.

Discretie bij ouderen

De tegenstemmers vinden dat merkwaardig ook vinden zij dat er te weinig is nagedacht over de discretie voor met name ouderen bij het inzamelen van incontinentiemateriaal en de rol van zorghuizen daarin. Tot nog toe gold een financiële compensatie voor de afvalkosten van mensen die om een medische reden incontinentiemateriaal gebruiken. Die vervalt.

Uiteindelijk stemt Tiel dus morrend in met het voorstel. Ook Neder-Betuwe, West-Betuwe en West Maas en Waal hebben inmiddels ingestemd met het inzamelen en recyclen van luiermateriaal.

Zie ook: Deze fabriek recyclet straks 15.000 ton aan vieze luiers

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.
 • Begroting Tiel aangenomen, gemeenteraad verdeeld

  13 november 2020
  TIEL - De begroting van Tiel is aangenomen door een meerderheid in de gemeenteraad, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Door de bezuinigingen die moeten plaatsvinden om de begroting sluitend te houden, viel er weinig te kiezen. In de huidige begroting is er wel ruimte om te blijven investeren in de stad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend