Logo De Belofte

NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.

Het college stelt bijna dertig maatregelen voor om de luchtkwaliteit in Nijmegen tot 2030 verder te verbeteren.

Oude bromfietsen weren

Zo moeten zzp'ers en mkb’ers met een subsidie geholpen worden om schone voertuigen aan te schaffen. Daarnaast wil wethouder Tiemens met bedrijven op bedrijventerreinen afspraken maken over duurzaam vrachtvervoer.

En de wethouder wil brommers en snorfietsen van voor 2011 verbieden. Dat zijn namelijk behoorlijke vervuilers op fietspaden op immissieniveau: de lucht die andere weggebruikers daar inademen. Die maatregel zal wel zo’n 1,3 miljoen euro kosten, onder meer door een subsidieregeling voor degenen die worden getroffen door het weren van de oude brom- en snorfietsen.

"Ook muizen kunnen irritant zijn"

Ook op het gebied van scheepvaart wil Nijmegen de luchtkwaliteit verbeteren door eisen te stellen aan de toegang van schepen. Wethouder Tiemens: “We zijn altijd maar een muisje in het totaal, maar ook muizen kunnen irritant zijn.” Nijmegen trekt hierbij samen op met havenstad Rotterdam.

Een andere belangrijke maatregel is het instellen van drie zero-emissie zones voor de bevoorrading in de stad: in het stadscentrum, bij de nieuwe wijk Hof van Holland en op de universiteitscampus Heijendaal. Al die zaken moeten helpen om de uitstoot van binnenlandse bronnen in Nijmegen met 50 procent te verminderen en daarmee in 2030 te voldoen aan de eisen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Milieuzone juridisch niet houdbaar

Een deel van het benodigde geld voor alle maatregelen komt vrij nu een milieuzone niet nodig blijkt. Wethouder Tiemens wijst erop dat behalve Amsterdam geen enkele andere stad in Nederland een milieuzone heeft ingesteld, zonder dat dat verplicht was wegens overtreding van de Europese emissienorm.

Tiemens: “Wij zitten al jaren onder die norm, met name door de invoering van ‘groene stadsbussen’. We hebben in 2016 wel onze eigen roetreductienorm ingesteld die als grondslag zou kunnen dienen voor het instellen van een milieuzone, maar het is maar de vraag of dat stand zou houden bij de rechter als mensen.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend