Logo De Belofte

NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.

De bewoners krijgen daarnaast een huurverlaging, hoeven geen vastrecht voor gas mee te betalen en krijgen dalende stookkosten. "Ja, het gaat stukken voordeliger worden", zegt Lies Haveman terwijl ze haar percolator op een gaspit zet zoals ze al ontelbare keren deed. Maar straks dus op een inductieplaat. Ze woon al decennia in Jerusalem. "We wekken zelf ook elektriciteit op. Er komen zo'n acht panelen op het dak."

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Jerusalem loopt voorop

De sterk verouderde, naoorlogse woningen worden allemaal gesloopt. De wijk aardgasvrij maken kost miljoenen extra en leek niet haalbaar. Met onder meer subsidie van de provincie Gelderland kan het nu toch. Verspreid over Gelderland zijn meer plannen om wijken aardgasvrij te maken. De wijk Jerusalem loopt daarin voorop zegt gedupteerde Jan van der Meer. Het aardgasvrij maken is onderdeel van totale verduurzaming van de volkswijk.

"Alles bij elkaar lijkt het er wel op dat dit de duurzaamste wijk van Nijmegen in ieder geval wordt, maar misschien ook wel van de provincie zal worden", zegt Van der Meer. "Dit project heeft zoveel goede kanten dat we daar als provincie ook graag aan willen bijdragen."

Huurder geven de doorslag

Het aardgas wordt vervangen door slimme elektrotechniek, met bijvoorbeeld een zonneboiler. Net als bij de eerdere keus voor sloop van de woningen is de stem van de wijkbewoners van doorslaggevend belang. 

"Dat betekent dat 70 procent van de huurders opnieuw ja moet zeggen om aardgasloos te worden", rekent Ronald Leushuis van woningcorporatie Talis voor. "Anders gaat de provincie de subsidie niet toekennen." Leushuis heeft er vertrouwen in dat de vereiste meerderheid van de wijkbewoners voor afscheid van het aardgas gaat.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Harriët Tiemens (GL) stopt als wethouder Nijmegen, Jan Wijnia interim-kandidaat

  22 juni 2021
  NIJMEGEN - Wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks) stopt als wethouder in Nijmegen. Zij wordt per 1 september directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Haar partij draagt oud-wethouder Jan Wijnia voor als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen, mobiliteit, parkeren, groen en water.
 • Nijmegen zoekt naar structurele oplossing winteropvang daklozen

  22 juni 2021
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college is op zoek naar een structurele oplossing voor winteropvang voor daklozen. Afgelopen winter werd er een tijdelijke opvanglocatie met kleine woonunits ingericht op een parkeerplaats aan de achterzijde van de Jan Massinkhal. Die oplossing is goed bevallen en het college wil dit graag in de toekomst op kleinere schaal op een vaste locatie kunnen organiseren.
 • Stadspartij Nijmegen kiest voor 'dubbel' lijsttrekkerschap van Grutters en Broeren

  22 juni 2021
  NIJMEGEN - Stadspartij Nijmegen kiest ervoor om bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 met een dubbel lijsttrekkerschap te werken. De lijst van de partij wordt dan aangevoerd door huidig fractievoorzitter Wendy Grutters en raadslid Jean-Paul Broeren. Het is de eerste Nijmeegse partij die voor deze optie kiest.
 • Waarschijnlijk Latijnse vertalingen straatnamen op bordjes in Ulpia en Fabrica

  16 juni 2021
  NIJMEGEN - De straatnaambordjes in de buurten Ulpia en Fabrica van de nieuwbouwwijk Waalfront krijgen waarschijnlijk een onderschrift met de Latijnse vertaling van de naam. Stadspartij Nijmegen wilde graag de straatnamen zelf ‘Latijnser’ maken, maar vindt daar geen steun voor in de raad. Voor onderschriften zijn andere partijen wél te porren. Wat de Partij voor de Dieren betreft, wordt de voorgenomen straatnaam ‘Slachthuisstraat’ veranderd in ‘Slachthuisweg’ om vooral te benadrukken dat het slachthuis Hilckmann weg is.
 • Meer geld nodig voor realisatie sporthal Hof van Holland

  15 juni 2021
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college klopt bij de gemeenteraad aan voor extra budget voor de realisatie van de Sporthal Plus in de nieuwbouwwijk Hof van Holland in Nijmegen-Noord. Verschillende factoren hebben ertoe geleid dat het budget van bijna 12 miljoen euro dat de raad al beschikbaar had gesteld nu niet meer toereikend blijkt te zijn om de sporthal te realiseren. Als het extra budget er niet komt, loopt de bouw van sporthal vertraging op omdat de gemeente de aannemer dan geen formele opdracht kan verstrekken.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend