Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen stopt met een aantal maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Zo vervalt de mogelijkheid om supermarkten ’s nachts te bevoorraden en de verruiming van de openingstijden op zon- en feestdagen. Andere maatregelen gaan door tot 1 september en er komen zelfs een aantal nieuwe maatregelen bij, zoals de vrijstelling van huur die scholen moeten betalen voor buitensportaccommodaties

Volgens burgemeester Bruls is het logisch dat een aantal maatregelen vervalt. Zo hingen de verruimde openingstijden van supermarkten en de mogelijkheid om die ’s nachts te bevoorraden, vooral samen met het hamstergedrag dat mensen in het begin van de coronacrisis vertoonden en met de noodzaak om consumenten te spreiden. “Gelukkig is dat nu weer voorbij”, aldus Bruls.

Buitensportaccommodaties gratis

Ook het tijdelijk stopzetten van betalingen en aanslagen voor ondernemers vervalt, tenzij burgers of bedrijven aantoonbaar financiële problemen ondervinden als gevolg van de coronacrisis, aldus het college. “Voor die situaties blijft gelden dat we maatwerk leveren, ruimhartig zijn met betalingsregelingen en niet actief invorderen.” Zorgaanbieders kregen de afgelopen periode gewoon betaald, ook als zij niet aan de contractafspraken voldeden, maar het college gaat er nu vanuit dat zij weer conform die afspraken zorg aanbieden.

Gebruikers van buitensportaccommodaties zoals scholen, krijgen geen rekening, omdat het college buitensporten juist stimuleert. En per 1 juli zou de huur voor woningen en standplaatsen in eigendom van de gemeente omhoog gaan met de maximaal toegestane 5,1 procent. Maar het college stelt nu voor om de huurverhoging te beperken tot 2,5 procent. Dat is gelijk aan de gemiddelde huurverhoging van woningbouwcorporaties in Nederland. Bovendien hoeft die huurverhoging pas vanaf 1 januari te worden betaald, tot die tijd worden de huurprijzen bevroren.

Steun voor Stevenskerk

Organisaties die natuur- en milieu educatie aanbieden, krijgen hulp omdat zij inkomsten hebben gederfd en om hun locaties coronaproof te maken.  Zo kunnen ze bij het nieuwe schooljaar hun lessen weer zo snel mogelijk opstarten. Ook de Stevenskerk krijgt hulp. Normaal wordt het onderhoud betaald door verhuur van de kerk voor evenementen en dergelijke. Maar nu kon dat natuurlijk niet en dat mag volgens het college niet ten koste gaan van het onderhoud van dit Rijksmonument. Hetzelfde geldt voor de Lutherse kerk.

Het college erkent het risico dat bepaalde instellingen het ondanks de steunmaatregelen toch niet zullen overleven. Het college hierover: “In dat geval zullen we opnieuw overwegen om aanvullende maatregelen te nemen.”

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend