Logo De Belofte

ELBURG - Wethouder Arjan Klein behoudt het vertrouwen van de meerderheid van de Elburgse gemeenteraad. Een motie van wantrouwen, die woensdagavond door de voltallige oppositie werd ingediend, kreeg geen steun vanuit de coalitiepartijen. Ook een motie van treurnis richting het voltallige college werd niet gesteund door de coalitie.

De motie van wantrouwen werd door de oppositie ingediend, omdat de wethouder in de ogen van die partijen 'geen professionele houding heeft gehad in zijn meningsgeschil met de Vestingraad'. Aanleiding was het opstappen van negen van de tien leden van de Vestingraad, en een discussie over woorden die de wethouder gezegd zou hebben. Volgens de Vestingraad liegt de wethouder tegen de gemeenteraad en de media.

Zie ook: 'Hij liegt tegen gemeenteraad en media', wethouder onder vuur

Woensdagavond vond een interpellatiedebat plaats, waar de samenwerking en de communicatie tussen de wethouder en de Vestingraad besproken werd. In die vergadering ontkende wethouder Klein nogmaals dat namens het college gezegd zou zijn 'wel klaar te zijn met de Vesting'. De oppositie trok daaruit de conclusie dat de wethouder de leden van de Vestingraad tot leugenaars bestempelde.

Ook dat de wethouder na de ontstane ophef niet uit zichzelf naar de Vestingraad is gestapt, was de oppositie een doorn in het oog. Ze dienden daarom een motie van wantrouwen in tegen de wethouder, en een motie van treurnis richting het college.

Excuses

Wethouder Klein begreep na afloop niet goed waarom die moties werden ingediend. 'Ik heb die woorden echt niet gezegd', zei hij nogmaals. 'En als er wel zo'n beeld is ontstaan, dan bied ik daarvoor mijn oprechte excuses aan. En ik heb direct in de week na die vergadering geprobeerd iedereen weer om tafel te krijgen, zodat we met elkaar verder konden.'

De uitleg van de wethouder was voor de coalitiepartijen ruim voldoende. Zij steunden de moties van wantrouwen en treurnis dan ook niet, waardoor de moties niet werden aangenomen. 'Het is fijn om het vertrouwen van de coalitie te hebben', zei wethouder Klein daarover. 'Dat heb je ook nodig, als wethouder, anders kan ik mijn werk niet doen. Maar ik ga er alles aan doen om ook het vertrouwen van de oppositie terug te winnen.'

'Coalitie steunt ook de blunders'

Peter van Andel, fractievoorzitter van Elburg Beleid, had wel verwacht dat de coalitie de wethouder zou blijven steunen. 'De coalitie wordt niet warm of koud van de blunders die dit college maakt. Het college kan alles doen wat fout en verkeerd is, ze hebben altijd de coalitie mee.'

Een motie van de coalitiepartijen werd wel aangenomen. Daarin werd het college opgeroepen door te gaan met het proces rond de Vesting, en draagvlak binnen de historische binnenstad te creëren voor de plannen.

Rond 01.00 uur was het debat, dat er af en toe stevig aan toe ging, afgelopen. 'Ik hoop dat ik er vannacht niet wakker van lig', zei wethouder Klein na afloop. 'Maar zo'n motie van wantrouwen, dat raakt me wel. Dit gaat over mijn integriteit, over hoe ik mijn werk uitvoer. Dat doet me pijn.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend