Logo De Belofte

ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."

In zijn column reageerde Dirk Bok op de discussie over de koopzondag in Elburg. Die discussie werd in de gemeenteraad en op sociale media fel gevoerd. Bok schreef dat hij de toon van de voorstanders van de koopzondag niet begreep: de meerderheid van de democratisch gekozen gemeenteraad was immers tegen deze koopzondag. Dat twintig winkeliers vervolgens toch, tegen de regels in, hun winkel openden op zondag, vond hij een zeer kwalijke zaak.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

WVE is geen criminele organisatie

"Hij ging daarbij in zijn bewoordingen veel te ver", zegt Anne-Marie van Hout. Ze is bestuurslid van de WVE, en spreekt namens de twintig ondernemers. "Hij stelt het steunen van die koopzondag gelijk aan het steunen van een drugskartel. En een alinea later noemt hij ons, de WVE, een criminele organisatie, omdat wij die koopzondag hebben georganiseerd. Dat gaat wat ons betreft véél en véél te ver."

Bij de column plaatste Bok bovendien een cartoon, die gaat over 75 jaar vrijheid. In de cartoon staat 'de vrijheid om de holocaust te ontkennen' in hetzelfde plaatje als de vrijheid om 'de zondagsrust te beëindigen'. Volgens de winkeliers stelt Bok daarmee die twee zaken aan elkaar gelijk. "Dat is een grof schandaal, een extra grens die de heer Bok over gaat", zegt Marcel Lötters. Hij is één van de twintig winkeliers namens wie de WVE aangifte doet. "Zo'n stripje is echt stuitend."

Excuses aangeboden

SGP-fractievoorzitter Jan Krooneman begrijpt de stap van de WVE niet. "We hebben al uitgebreid excuses aangeboden, zowel in de media als in de gemeenteraad", zegt hij. "We hebben de strip zo snel mogelijk van onze website afgehaald, en we hebben de tekst aangepast, nadat we zelf ook zagen hoe kwetsend dit zou kunnen zijn. Dat ze nu aangifte doen, helpt volgens mij niet bij het zoeken naar verbinding binnen Elburg."

Van Hout legt uit dat die excuses voor de winkeliers niet voldoende zijn. "Tegenover de gemeenteraad vond de heer Krooneman het voldoende om twee zinnen uit te spreken. Meer niet. En wij als WVE hebben niets gehoord van de heer Bok. Terwijl wij degenen zijn die hij een criminele organisatie noemt. Die woorden zijn niet teruggenomen, dus valt dit onder laster."

Wat mag je zeggen in een column?

Afgelopen week publiceerde de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) een informatief artikel op haar website, over de vrijheid van columnisten en cartoonisten. Met juridische voorbeelden legt de NVJ uit dat de vrijheid van meningsuiting voor columnisten en cartoonisten ver gaat, maar niet onbegrensd is.

In het artikel is onder meer te lezen: "Ook mogen columnisten bij het uiten van hun persoonlijke mening over personen geen kwalificaties bezigen of vergelijkingen treffen waartoe de feiten in redelijkheid geen aanleiding geven. Bepaalde aspecten van een persoon of onderwerp mogen worden uitvergroot maar moeten wel (enigszins) steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal. Waar de grens precies ligt is lastig aan te geven."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.
 • Elburg wil bezuinigen op PGB en dat leidt tot onrust

  29 juni 2020
  ELBURG - Elburg moet, net als veel gemeenten, bezuinigen op de kosten van het 'sociaal domein'. In de komende jaren moet de gemeente een gat van 1,2 miljoen euro zien te dichten. Maandagavond bespreekt de raad voorstellen van het college om het tekort op te vangen. Eén van die voorstellen, het verlagen van het PGB-tarief voor 'informele zorg', leidt tot onrust bij ouders, hulporganisaties en PGB-organisatie Per Saldo: "De politiek kijkt niet naar de lange termijn."

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend