Logo De Belofte

ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."

In zijn column reageerde Dirk Bok op de discussie over de koopzondag in Elburg. Die discussie werd in de gemeenteraad en op sociale media fel gevoerd. Bok schreef dat hij de toon van de voorstanders van de koopzondag niet begreep: de meerderheid van de democratisch gekozen gemeenteraad was immers tegen deze koopzondag. Dat twintig winkeliers vervolgens toch, tegen de regels in, hun winkel openden op zondag, vond hij een zeer kwalijke zaak.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

WVE is geen criminele organisatie

"Hij ging daarbij in zijn bewoordingen veel te ver", zegt Anne-Marie van Hout. Ze is bestuurslid van de WVE, en spreekt namens de twintig ondernemers. "Hij stelt het steunen van die koopzondag gelijk aan het steunen van een drugskartel. En een alinea later noemt hij ons, de WVE, een criminele organisatie, omdat wij die koopzondag hebben georganiseerd. Dat gaat wat ons betreft véél en véél te ver."

Bij de column plaatste Bok bovendien een cartoon, die gaat over 75 jaar vrijheid. In de cartoon staat 'de vrijheid om de holocaust te ontkennen' in hetzelfde plaatje als de vrijheid om 'de zondagsrust te beëindigen'. Volgens de winkeliers stelt Bok daarmee die twee zaken aan elkaar gelijk. "Dat is een grof schandaal, een extra grens die de heer Bok over gaat", zegt Marcel Lötters. Hij is één van de twintig winkeliers namens wie de WVE aangifte doet. "Zo'n stripje is echt stuitend."

Excuses aangeboden

SGP-fractievoorzitter Jan Krooneman begrijpt de stap van de WVE niet. "We hebben al uitgebreid excuses aangeboden, zowel in de media als in de gemeenteraad", zegt hij. "We hebben de strip zo snel mogelijk van onze website afgehaald, en we hebben de tekst aangepast, nadat we zelf ook zagen hoe kwetsend dit zou kunnen zijn. Dat ze nu aangifte doen, helpt volgens mij niet bij het zoeken naar verbinding binnen Elburg."

Van Hout legt uit dat die excuses voor de winkeliers niet voldoende zijn. "Tegenover de gemeenteraad vond de heer Krooneman het voldoende om twee zinnen uit te spreken. Meer niet. En wij als WVE hebben niets gehoord van de heer Bok. Terwijl wij degenen zijn die hij een criminele organisatie noemt. Die woorden zijn niet teruggenomen, dus valt dit onder laster."

Wat mag je zeggen in een column?

Afgelopen week publiceerde de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) een informatief artikel op haar website, over de vrijheid van columnisten en cartoonisten. Met juridische voorbeelden legt de NVJ uit dat de vrijheid van meningsuiting voor columnisten en cartoonisten ver gaat, maar niet onbegrensd is.

In het artikel is onder meer te lezen: "Ook mogen columnisten bij het uiten van hun persoonlijke mening over personen geen kwalificaties bezigen of vergelijkingen treffen waartoe de feiten in redelijkheid geen aanleiding geven. Bepaalde aspecten van een persoon of onderwerp mogen worden uitvergroot maar moeten wel (enigszins) steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal. Waar de grens precies ligt is lastig aan te geven."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend