Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede komt met een actieplan voor meer sociale huurwoningen en honderden zogenoemde flexwoningen. En dat is hard nodig want er dreigt een serieus tekort aan goedkope onderkomens in de gemeente.

'Er wordt heel veel gebouwd in Ede, maar vooral voor de mensen met een wat dikkere portemonnee. Wij willen nu ook gaan bouwen voor de mensen met een kleinere portemonnee', vertelt wethouder Lex Hoefsloot. 

'Goede gesprekken' leiden tot 1000 nieuwe woningen

Er zijn daarom nieuwe afspraken gemaakt met woningcorporatie Woonstede. Die organisatie heeft aangegeven toch nog vele honderden sociale huurwoningen meer te kunnen bouwen, vertelt de wethouder. 'Na wat goede gesprekken is duidelijk dat Woonstede de komende vijf jaar meer dan 1000 woningen bij kan bouwen.' Na verkoop en sloop van gebouwen, komen er netto zo'n 630 woningen bij. In eerste instantie ging het nog om 29 woningen in vijf jaar tijd. Een enorm verschil dus. 

De gemeente gaat helpen om al die woningen zo snel mogelijk neer te kunnen zetten. 'Van weiland tot woning duurt gemiddeld tien jaar in Nederland. Dat willen wij gaan terugbrengen naar 2 à 3 jaar. Daarvoor hebben wij een specialistisch team geformeerd. Daar zitten topmensen van ons en de top van Woonstede in.' 

Honderden flexwoningen voor gescheiden ouders en studenten 

Naast dat Woonstede meer en sneller woningen kan gaan bouwen, komt er ook ruimte voor een paar honderd tijdelijke zogenoemde flexwoningen in Ede. 'Dat zijn ook vooral sociale huurwoningen, voor één- of tweepersoonshuishouden. Bijvoorbeeld starters, gescheiden ouders, mensen uit de maatschappelijke opvang of studenten.'

'Er zijn zat plekken waarvan je weet dat het de komende zeven jaar leegstaat, daar zet je dan zo'n tijdelijke woning neer. En zodra er dan gebouwd wordt, til je ze weer op en zet je ze ergens anders neer.' De wethouder benadrukt dat flexwoningen niet verward moeten worden met tiny houses met ruimte voor een voedselbos of iets dergelijks. 'Dat staat los van elkaar. Op een plek waar zij er 8 willen neerzetten willen wij er 80 neerzetten.'

Zie ook: Nergens plek voor tiny houses Ede, boerengrond laatste hoop

Druk gemeenteraad 

In de gemeenteraad is veel discussie geweest over de sociale huurwoningen. Minimaal 22 procent van het woningaanbod in de gemeente Ede zou sociale huur zijn, zo had de coalitie belooft. Maar die belofte leek niet gehaald te worden. 

Beleggers en ontwikkelaars investeren liever niet in sociale huurwoningen, omdat die hen te weinig opleveren. En Woningcorporaties gaven eerder al aan wel bij te willen dragen, maar niet genoeg financiële middelen te hebben. Dus zakte het aandeel sociale huurwoningen alsmaar. 

De gemeente overwoog toen zelf woningen te gaan bouwen. Maar dat zogenoemde gemeentelijk opdrachtgeverschap is met de nieuwe afspraken met Woonstede en de plannen voor flexwoningen niet meer nodig, stelt de wethouder. 

Zie ook: Tekort sociale huurwoningen Ede dreigt, gemeente wil ingrijpen

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend