Logo De Belofte

EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.

De Edese distributeur verwerkt iedere zomer de schoolboeken voor 234.000 scholieren in Nederland en nog eens 130.000 in België. Ieder jaar is dat een enorme operatie, maar deze zomer is de opgave nog groter dan normaal. Mede door de coronacrisis kampen veel bedrijven met een tekort aan personeel en dat is ook het geval bij Iddink.

"Wij werken nu met maar 40 procent van het personeel waar we normaal over beschikken. Het probleem is de totaal andere arbeidsmarkt dan afgelopen jaren. Het is heel moeilijk om uitzendkrachten te vinden", vertelt woordvoerder Pieter Dubois. Iddink komt deze week bijvoorbeeld dagelijks zo'n 200 medewerkers tekort.

Dat Iddink mensen tekortkomt, is vervelend maar niet vreemd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde vorige maand al vast dat er nog nooit zoveel vacatures openstaan als deze zomer. Uitzendorganisatie Randstad ziet vooral veel vraag naar magazijnmedewerkers en mensen in de logistieke dienstverlening, precies wat de Edese distributeur zoekt.

Overuren draaien

Vacaturerecord of niet, veel scholieren vinden het spannend. Zij willen hun boeken op tijd in de rugzak kunnen doen. Iddink krijgt veel telefoontjes van bezorgde kinderen en ouders. Daarom is naar iedereen die op boeken wacht een mail gestuurd met uitleg waarom het langer duurt en de belofte dat alle boeken die tijdig zijn besteld ook op tijd komen. Ook zijn alle scholen geïnformeerd.

Kosten wat het kost willen ze in Ede voorkomen dat boeken toch te laat komen. "Collega's die overdag op kantoor werken, maken in de avonden uren in het magazijn. We doen het samen en zetten alle zeilen bij", vertelt Dubois. "We zien het maar als een soort teamuitje, muziek aan en knallen met z'n allen."

Mede door die overuren blijft de schade naar verwachting beperkt. "Waar we normaal de boeken zo'n anderhalve week voor het schooljaar begint bezorgen, zetten we nu in op twee dagen van tevoren. Als het goed is, komen alle tijdig bestelde boeken op tijd", legt de woordvoerder uit.

Ook voor de laatste regio van ons land, het zuiden, kan het kaftpapier ingeslagen worden, want Iddink hoopt vandaag en morgen de laatste vrachtwagens met boeken uit te zwaaien. Als het goed is, komen ze dan net op tijd voor alle scholieren die maandag weer op de fiets springen.

Door: Jesper Stoffelen

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend