Logo De Belofte
×

Waarschuwing

Verwijderen thumb_761_2458948@2x.jpg mislukt
Verwijderen thumb_761_2459039@2x.jpg mislukt

TIEL - De voltallige gemeenteraad van Tiel kan zich vinden in het plan om de doorgaande routes in de binnenstad af te sluiten. Dat blijkt uit de beraadslagingen van de raadscommissie Ruimte dinsdagavond. Wel zijn er zorgen of Tiel het wel kan betalen.

Fractie na fractie steunt dinsdagavond de gedachte dat Tiel met een autoluwe binnenstad aantrekkelijker wordt voor de bewoners maar ook voor de ondernemers en bezoekers van het centrum. Maar over de uitwerking van het plan van wethouder Frank Groen (PvdB) zijn wel zorgen.

Er is namelijk nog niet bekend wat de plannen gaan kosten. Tiel stond er financieel al niet sterk voor en verkeert nu zoals veel gemeenten nog in grote onzekerheid over wat de effecten van de coronacrisis zullen zijn op de gemeentelijke begroting. Reden voor coalitiepartner VVD om een duidelijk voorbehoud te maken: mogelijk wordt er in het najaar om financiele redenen toch niet voor de autoluwe binnenstad gekozen.

Goedkopere varianten

Het lijkt de andere coalitiepartner PvdA daarom raadzaam om verschillende varianten in het plan in te bouwen waarmee het goedkoper gemaakt kan worden. Zo worden in het huidige voorstel de doorgaande routes afgesloten met een beweegbare paal bij cultuurcentrum Zinder. De investering voor alleen al de beweegbare afsluitingen wordt geschat op 550.000 euro. Een veel goedkopere optie zouden alleen borden en handhavingscamera's met kentekenherkenning zijn.

De oppositie is eveneens enthousiast over de plannen en bezorgd over de financiën. Zo dringt ook het CDA aan op goedkopere varianten in het raadsvoorstel om de kans om de autoluwe binnenstad te realiseren zo groot mogelijk te maken.

'Dynamisch voorstel'

Volgens Groen is het een 'zeer dynamisch' voorstel dat voortdurend aangepast wordt. Zo wil hij nog met diverse ondernemers die er niet blij mee zijn in gesprek om te kijken of zij wensen hebben die in het plan opgenomen kunnen worden. Een belangrijke troef voor de wethouder is de steun van winkeliersvereniging Hart van Tiel. Die juicht het plan toe als kans om te investeren in de stad, maar daarvoor stellen de winkeliers wel een aantal voorwaarden.

Ze willen onder meer de beweegbare afsluitingen en een flinke opknapbeurt van de Westluidensestraat, de Oliemolenwal en van het Hoogeinde. De Hoogeindsestraat zou weer opengesteld moeten worden voor auto's. Een aantal raadsfracties heeft moeite met dat laatste.

Het plan ligt nu voor omdat het gemeentebestuur wil meeliften op een vervanging van het riool in de binnenstad. Een aantal verbeteringen aan de inrichting van de straten zouden daar makkelijk in meegenomen kunnen worden. Maar het is nog niet bekend hoeveel het opnieuw inrichten van de straten extra kost. In bijvoorbeeld de Westluidensestraat wordt het riool helemaal niet vervangen, dus alle kosten daarvan moeten uit een ander potje komen.

Zoektocht naar geld

Groen erkent dat dit nog een hele zoektocht wordt. Voor vernieuwing van het riool is wel een flink budget beschikbaar en dit moet volgend jaar gebeuren. De huidige beweegbare afsluiting van het echte winkelgebied moet sowieso vervangen worden, stelt hij.

Voor het uitbreken van de crisis werkte het college aan een investeringsagenda voor de stad waar dit project in zou kunnen passen. Vanwege de huidige onduidelijke situatie zijn echter de gebruikelijke rapporten en vergaderingen over de financiële huishouding van de gemeente uitgesteld.

Vooralsnog wordt daarom volgende week aan de gemeenteraad gevraagd om in te stemmen met de uitgangspunten van het voorstel, zonder dat er een prijskaartje aan hangt.

Zie ook:

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Duurzaamheidscentrum moet zorgen voor opleving techniekonderwijs in Rivierenland

  28 juli 2020
  TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.
 • Wonen in het mooiste gebouw van de stad: 'Het is een beetje een droom'

  16 juli 2020
  TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend