Logo De Belofte

TIEL - De voltallige gemeenteraad van Tiel kan zich vinden in het plan om de doorgaande routes in de binnenstad af te sluiten. Dat blijkt uit de beraadslagingen van de raadscommissie Ruimte dinsdagavond. Wel zijn er zorgen of Tiel het wel kan betalen.

Fractie na fractie steunt dinsdagavond de gedachte dat Tiel met een autoluwe binnenstad aantrekkelijker wordt voor de bewoners maar ook voor de ondernemers en bezoekers van het centrum. Maar over de uitwerking van het plan van wethouder Frank Groen (PvdB) zijn wel zorgen.

Er is namelijk nog niet bekend wat de plannen gaan kosten. Tiel stond er financieel al niet sterk voor en verkeert nu zoals veel gemeenten nog in grote onzekerheid over wat de effecten van de coronacrisis zullen zijn op de gemeentelijke begroting. Reden voor coalitiepartner VVD om een duidelijk voorbehoud te maken: mogelijk wordt er in het najaar om financiele redenen toch niet voor de autoluwe binnenstad gekozen.

Goedkopere varianten

Het lijkt de andere coalitiepartner PvdA daarom raadzaam om verschillende varianten in het plan in te bouwen waarmee het goedkoper gemaakt kan worden. Zo worden in het huidige voorstel de doorgaande routes afgesloten met een beweegbare paal bij cultuurcentrum Zinder. De investering voor alleen al de beweegbare afsluitingen wordt geschat op 550.000 euro. Een veel goedkopere optie zouden alleen borden en handhavingscamera's met kentekenherkenning zijn.

De oppositie is eveneens enthousiast over de plannen en bezorgd over de financiën. Zo dringt ook het CDA aan op goedkopere varianten in het raadsvoorstel om de kans om de autoluwe binnenstad te realiseren zo groot mogelijk te maken.

'Dynamisch voorstel'

Volgens Groen is het een 'zeer dynamisch' voorstel dat voortdurend aangepast wordt. Zo wil hij nog met diverse ondernemers die er niet blij mee zijn in gesprek om te kijken of zij wensen hebben die in het plan opgenomen kunnen worden. Een belangrijke troef voor de wethouder is de steun van winkeliersvereniging Hart van Tiel. Die juicht het plan toe als kans om te investeren in de stad, maar daarvoor stellen de winkeliers wel een aantal voorwaarden.

Ze willen onder meer de beweegbare afsluitingen en een flinke opknapbeurt van de Westluidensestraat, de Oliemolenwal en van het Hoogeinde. De Hoogeindsestraat zou weer opengesteld moeten worden voor auto's. Een aantal raadsfracties heeft moeite met dat laatste.

Het plan ligt nu voor omdat het gemeentebestuur wil meeliften op een vervanging van het riool in de binnenstad. Een aantal verbeteringen aan de inrichting van de straten zouden daar makkelijk in meegenomen kunnen worden. Maar het is nog niet bekend hoeveel het opnieuw inrichten van de straten extra kost. In bijvoorbeeld de Westluidensestraat wordt het riool helemaal niet vervangen, dus alle kosten daarvan moeten uit een ander potje komen.

Zoektocht naar geld

Groen erkent dat dit nog een hele zoektocht wordt. Voor vernieuwing van het riool is wel een flink budget beschikbaar en dit moet volgend jaar gebeuren. De huidige beweegbare afsluiting van het echte winkelgebied moet sowieso vervangen worden, stelt hij.

Voor het uitbreken van de crisis werkte het college aan een investeringsagenda voor de stad waar dit project in zou kunnen passen. Vanwege de huidige onduidelijke situatie zijn echter de gebruikelijke rapporten en vergaderingen over de financiële huishouding van de gemeente uitgesteld.

Vooralsnog wordt daarom volgende week aan de gemeenteraad gevraagd om in te stemmen met de uitgangspunten van het voorstel, zonder dat er een prijskaartje aan hangt.

Zie ook:

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tielse raad enthousiast over autoluwe stad maar bezorgd over kosten

  19 mei 2020
  TIEL - De voltallige gemeenteraad van Tiel kan zich vinden in het plan om de doorgaande routes in de binnenstad af te sluiten. Dat blijkt uit de beraadslagingen van de raadscommissie Ruimte dinsdagavond. Wel zijn er zorgen of Tiel het wel kan betalen.
 • Ondernemers boos om plan voor afsluiting: 'Zo wordt Tiel een slaapstad'

  11 mei 2020
  TIEL - Ondernemers in de straten van het centrum van Tiel die op de nominatie staan om afgesloten te worden, reageren met verontwaardiging op dit plan. Ze denken dat het de doodsteek is voor de bedrijvigheid in deze straten.
 • Ondernemers scharen zich achter autoluw Tiel: 'Het wordt een nieuwe stad'

  07 mei 2020
  TIEL - Wat vele jaren een onrealistische wens vanuit een groepje bewoners leek, gaat waarschijnlijk toch gebeuren. De Tielse binnenstad gaat op slot voor autoverkeer. De ondernemers van de binnenstad, die auto's doorgaans het liefst zo dicht mogelijk bij hun zaak halen, scharen zich achter het plan.
 • Binnenstad van Tiel op slot voor autoverkeer

  07 mei 2020
  TIEL - De binnenstad van Tiel gaat op slot voor autoverkeer. Dat is tenminste het voorstel waar wethouder Frank Groen mee komt. Met een paal aan het begin van de Westluidensestraat worden de drie doorgaande routes in het centrum grotendeels afgesloten.
 • Gemeente Neder-Betuwe riskeert miljoenenclaim

  23 april 2020
  TIEL - Van Dijkhuizen Olie & Benzine uit Tiel heeft verbijsterd gereageerd op het besluit van de gemeente Neder-Betuwe om de bestemmingsplanprocedure voor een tankstation op locatie De Vaalt bij Medel door te zetten. De gemeente Neder-Betuwe riskeert daarmee een schadeclaim van ettelijke miljoenen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend