Logo De Belofte

TIEL - De voltallige gemeenteraad van Tiel kan zich vinden in het plan om de doorgaande routes in de binnenstad af te sluiten. Dat blijkt uit de beraadslagingen van de raadscommissie Ruimte dinsdagavond. Wel zijn er zorgen of Tiel het wel kan betalen.

Fractie na fractie steunt dinsdagavond de gedachte dat Tiel met een autoluwe binnenstad aantrekkelijker wordt voor de bewoners maar ook voor de ondernemers en bezoekers van het centrum. Maar over de uitwerking van het plan van wethouder Frank Groen (PvdB) zijn wel zorgen.

Er is namelijk nog niet bekend wat de plannen gaan kosten. Tiel stond er financieel al niet sterk voor en verkeert nu zoals veel gemeenten nog in grote onzekerheid over wat de effecten van de coronacrisis zullen zijn op de gemeentelijke begroting. Reden voor coalitiepartner VVD om een duidelijk voorbehoud te maken: mogelijk wordt er in het najaar om financiele redenen toch niet voor de autoluwe binnenstad gekozen.

Goedkopere varianten

Het lijkt de andere coalitiepartner PvdA daarom raadzaam om verschillende varianten in het plan in te bouwen waarmee het goedkoper gemaakt kan worden. Zo worden in het huidige voorstel de doorgaande routes afgesloten met een beweegbare paal bij cultuurcentrum Zinder. De investering voor alleen al de beweegbare afsluitingen wordt geschat op 550.000 euro. Een veel goedkopere optie zouden alleen borden en handhavingscamera's met kentekenherkenning zijn.

De oppositie is eveneens enthousiast over de plannen en bezorgd over de financiën. Zo dringt ook het CDA aan op goedkopere varianten in het raadsvoorstel om de kans om de autoluwe binnenstad te realiseren zo groot mogelijk te maken.

'Dynamisch voorstel'

Volgens Groen is het een 'zeer dynamisch' voorstel dat voortdurend aangepast wordt. Zo wil hij nog met diverse ondernemers die er niet blij mee zijn in gesprek om te kijken of zij wensen hebben die in het plan opgenomen kunnen worden. Een belangrijke troef voor de wethouder is de steun van winkeliersvereniging Hart van Tiel. Die juicht het plan toe als kans om te investeren in de stad, maar daarvoor stellen de winkeliers wel een aantal voorwaarden.

Ze willen onder meer de beweegbare afsluitingen en een flinke opknapbeurt van de Westluidensestraat, de Oliemolenwal en van het Hoogeinde. De Hoogeindsestraat zou weer opengesteld moeten worden voor auto's. Een aantal raadsfracties heeft moeite met dat laatste.

Het plan ligt nu voor omdat het gemeentebestuur wil meeliften op een vervanging van het riool in de binnenstad. Een aantal verbeteringen aan de inrichting van de straten zouden daar makkelijk in meegenomen kunnen worden. Maar het is nog niet bekend hoeveel het opnieuw inrichten van de straten extra kost. In bijvoorbeeld de Westluidensestraat wordt het riool helemaal niet vervangen, dus alle kosten daarvan moeten uit een ander potje komen.

Zoektocht naar geld

Groen erkent dat dit nog een hele zoektocht wordt. Voor vernieuwing van het riool is wel een flink budget beschikbaar en dit moet volgend jaar gebeuren. De huidige beweegbare afsluiting van het echte winkelgebied moet sowieso vervangen worden, stelt hij.

Voor het uitbreken van de crisis werkte het college aan een investeringsagenda voor de stad waar dit project in zou kunnen passen. Vanwege de huidige onduidelijke situatie zijn echter de gebruikelijke rapporten en vergaderingen over de financiële huishouding van de gemeente uitgesteld.

Vooralsnog wordt daarom volgende week aan de gemeenteraad gevraagd om in te stemmen met de uitgangspunten van het voorstel, zonder dat er een prijskaartje aan hangt.

Zie ook:

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend