Logo De Belofte

NIJMEGEN - De ene roeivereniging heeft een botenhuis dat nog net niet uit elkaar valt en wil zo snel mogelijk verhuizen. De andere roeivereniging wil zo snel mogelijk verhuizen, maar mag dat niet op grond van het bestemmingsplan. De gemeenteraad van Nijmegen hakt woensdagavond knopen door over de toekomst van watersporters op de Spiegelwaal.

Roeivereniging De Waal uit Nijmegen kocht een drijvende botenloods voor in de Spiegelwaal. Rijkswaterstaat gaf vrij snel groen licht en het waterschap had ook geen bezwaar.

'En we hadden ook heel erg goede hoop dat het bij Nijmegen ook zou lukken', zegt Cor Scheffers. Hij is voorzitter van Roeivereniging De Waal. Maar daar ziet het voorlopig niet naar uit. Scheffers: 'De teleurstelling is heel groot.' 

Tekst gaat verder onder de video: 

Nog meer vertraging

De gemeenteraad van Nijmegen gaat deze woensdagavond waarschijnlijk akkoord met een bestemmingsplan voor de Spiegelwaal waarin geen ruimte is voor het drijvende roeibotenonderkomen. 'Dat gaat meer vertraging opleveren', voorspelt Jouke Osinga. Het raadslid voor GroenLinks acht dat onwenselijk: 'Wat ons betreft is dat niet verstandig. Het Bastion moet gewoon zo snel mogelijk doorgaan.'

Het nieuwe watersportcentrum Het Bastion onder de Waalbrug laat al lang op zich wachten. Voor roeivereniging De Waal een belangrijke reden om niet meer mee te doen en zelf een onderkomen te regelen. Andere verenigingen zoals de Nijmeegse Studenten Roeivereniging Phocas doen een dringend beroep op de gemeenteraad om nu eindelijk eens door te pakken.

Onveilig voor roeiers

Het sterk verouderde botenhuis van Phocas uit 1972 onderging al noodreparaties omwille van de veiligheid van de bijna 600 roeiers. 'Dat soort dure reparaties kunnen niet gedaan blijven worden', schetst Sophie de Kort van Studenten Roeivereniging Phocas. 'Op korte termijn moet er gewoon een ander pand komen en dat is dan Het Bastion.'

En ook volgens Casper ten Dam van diezelfde roeivereniging is nog langer wachten onverantwoord. 'Elke maand vertraging is een maand langer in dit botenhuis, wat gewoon eigenlijk niet meer kan.' Daar is begrip voor bij roeivereniging De Waal, die juist gebaat zou zijn bij vertraging als die in zou houden dat hun gedroomde botenhuis wordt opgenomen in het bestemmingsplan voor de Spiegelwaal.

Tekst gaat verder onder de foto:

Watersportcentrum Het Bastion (foto: Omroep Gelderland)

Plannen nog niet in het water

'Ik vind het belangrijk voor andere sportverenigingen dat ze zo gauw mogelijk kunnen beginnen,' zegt voorzitter Scheffers van RV De Waal. 'Maar ik hoop wel dat Nijmegen, en dan met name de gemeenteraad, ons in onze plannen gaat steunen.'

Die politieke deur lijkt nog niet helemaal dicht, maar roeivereniging De Waal zal geduld moeten hebben. 'Als het kan ook een plekje voor RV De Waal', zegt GroenLinks-raadslid Osinga daar desgevraagd over. 'Maar dat is minder eenvoudig dan ook door RV De Waal wordt geschetst.'

Zie ook:

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Blinden kunnen maar in vijf gemeenten zelfstandig stemmen

  13 maart 2021
  NIJMEGEN - Zelfstandig kunnen stemmen. Voor de 350.000 blinden en slechtzienden in ons land is dat geen vanzelfsprekendheid. Alleen met een zogeheten stemmal kunnen zij zonder hulp en in alle privacy hun stem uitbrengen. Deze kan nu voor het eerst ook bij Tweede Kamerverkiezingen worden ingezet. Maar dat is nog maar in 5 van de 51 Gelderse gemeenten geregeld.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
 • Wethouder: 'We willen Kronenburger Forum weer terug als overlegorgaan voor Nijmegen-West'

  13 januari 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
 • Minder betaald parkeren dan voorgesteld in Nijmegen-West, goedkopere parkeervergunning

  25 november 2020
  NIJMEGEN - Er komt betaald parkeren in het gebied rondom het Nijmeegse stationsgebied en het Waalfront, waar vele woningen toegevoegd gaan worden de komende jaren. Maar de gemeenteraad zorgde er woensdagavond in de besluitronde over de veelbesproken parkeernota wel voor dat dat gebied kleiner wordt dan voorgenomen en de eerste bewonersvergunning buiten het centrum slechts één euro per maand gaat kosten. Ook wordt het voorgestelde aantal vrije bezoekersuren verdubbeld en hoeven mantelzorgers niet te betalen voor parkeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend