Logo De Belofte

NIJMEGEN - De ene roeivereniging heeft een botenhuis dat nog net niet uit elkaar valt en wil zo snel mogelijk verhuizen. De andere roeivereniging wil zo snel mogelijk verhuizen, maar mag dat niet op grond van het bestemmingsplan. De gemeenteraad van Nijmegen hakt woensdagavond knopen door over de toekomst van watersporters op de Spiegelwaal.

Roeivereniging De Waal uit Nijmegen kocht een drijvende botenloods voor in de Spiegelwaal. Rijkswaterstaat gaf vrij snel groen licht en het waterschap had ook geen bezwaar.

'En we hadden ook heel erg goede hoop dat het bij Nijmegen ook zou lukken', zegt Cor Scheffers. Hij is voorzitter van Roeivereniging De Waal. Maar daar ziet het voorlopig niet naar uit. Scheffers: 'De teleurstelling is heel groot.' 

Tekst gaat verder onder de video: 

Nog meer vertraging

De gemeenteraad van Nijmegen gaat deze woensdagavond waarschijnlijk akkoord met een bestemmingsplan voor de Spiegelwaal waarin geen ruimte is voor het drijvende roeibotenonderkomen. 'Dat gaat meer vertraging opleveren', voorspelt Jouke Osinga. Het raadslid voor GroenLinks acht dat onwenselijk: 'Wat ons betreft is dat niet verstandig. Het Bastion moet gewoon zo snel mogelijk doorgaan.'

Het nieuwe watersportcentrum Het Bastion onder de Waalbrug laat al lang op zich wachten. Voor roeivereniging De Waal een belangrijke reden om niet meer mee te doen en zelf een onderkomen te regelen. Andere verenigingen zoals de Nijmeegse Studenten Roeivereniging Phocas doen een dringend beroep op de gemeenteraad om nu eindelijk eens door te pakken.

Onveilig voor roeiers

Het sterk verouderde botenhuis van Phocas uit 1972 onderging al noodreparaties omwille van de veiligheid van de bijna 600 roeiers. 'Dat soort dure reparaties kunnen niet gedaan blijven worden', schetst Sophie de Kort van Studenten Roeivereniging Phocas. 'Op korte termijn moet er gewoon een ander pand komen en dat is dan Het Bastion.'

En ook volgens Casper ten Dam van diezelfde roeivereniging is nog langer wachten onverantwoord. 'Elke maand vertraging is een maand langer in dit botenhuis, wat gewoon eigenlijk niet meer kan.' Daar is begrip voor bij roeivereniging De Waal, die juist gebaat zou zijn bij vertraging als die in zou houden dat hun gedroomde botenhuis wordt opgenomen in het bestemmingsplan voor de Spiegelwaal.

Tekst gaat verder onder de foto:

Watersportcentrum Het Bastion (foto: Omroep Gelderland)

Plannen nog niet in het water

'Ik vind het belangrijk voor andere sportverenigingen dat ze zo gauw mogelijk kunnen beginnen,' zegt voorzitter Scheffers van RV De Waal. 'Maar ik hoop wel dat Nijmegen, en dan met name de gemeenteraad, ons in onze plannen gaat steunen.'

Die politieke deur lijkt nog niet helemaal dicht, maar roeivereniging De Waal zal geduld moeten hebben. 'Als het kan ook een plekje voor RV De Waal', zegt GroenLinks-raadslid Osinga daar desgevraagd over. 'Maar dat is minder eenvoudig dan ook door RV De Waal wordt geschetst.'

Zie ook:

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Uitspraken Bruls over horecasluitingen creëerden onrust'

  11 september 2020
  NIJMEGEN - Zijn achterban is angstig, vertelt Dennis Dekkers, voorzitter van Nijmeegse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Burgemeester Hubert Bruls sloot inmiddels meerdere Nijmeegse café's na het overtreden van de coronaregels en gaf aan dat er mogelijk meer volgen. De uitspraken van de burgemeester creëerden onrust, ziet Dekkers.
 • Zorgen in Nijmegen om verhoging uitstoot kankerverwekkend benzeen met 500%

  09 september 2020
  NIJMEGEN - Is het een bedreiging voor je gezondheid om er te wonen? Inwoners van wijken in Nijmegen-West zijn er niet gerust op. Heel veel verkeer, scheepvaart en zware industrie op steenworp afstand van je huis. De nieuwste zorg: toestemming die de asfaltcentrale in hun buurt kreeg om 500% meer van het kankerverwekkende benzeen uit te mogen stoten.
 • Stadspartij DNF doopt zichzelf om tot Stadspartij Nijmegen

  27 augustus 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse lokale politieke partij Stadspartij DNF heeft zichzelf omgedoopt tot Stadspartij Nijmegen. Dat laat de partij weten op haar website. Met de naamsverandering wil de partij haar exclusieve focus op Nijmegen extra benadrukken.
 • Gemeente Nijmegen gaat proberen ‘genderongelijkheid’ bij Basisregistratie Personen op te lossen

  25 augustus 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college is bereid om actie te ondernemen tegen genderongelijkheid bij inschrijving in de gemeentelijke Basisregistratie. Daar is volgens de fractie van GroenLinks sprake van ouderwetse standaarden die emancipatie niet ten goede komt. Zij stelden hier vragen over aan het college.
 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend