Logo De Belofte

EDE - De acht gemeenten in de Regio Foodvalley maken meer ruimte voor windturbines en zonnevelden. Die komen vooral langs snelwegen, op parkeerplaatsen en op daken. In 2030 wordt er zo jaarlijks 0,75 TWh groene energie opgewekt, genoeg om 250.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Dat zijn de afspraken die de gemeenten Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel, Renswoude, Veenendaal, Ede, Rhenen en Wageningen in een concept regionale energiestrategie (RES) hebben vastgelegd.

Lusten: 50 procent voor regio

'Belangrijk uitgangspunt is dat we naast de lasten, ook de lusten in de regio houden. We streven naar meer dan 50 procent lokaal eigenaarschap van energieprojecten', zegt Sander van ’t Foort, wethouder van Renswoude en bestuurlijk trekker van het proces. 

Op die manier hoopt hij draagvlak te creëren voor de plannen, want windmolens en zonnevelden roepen regelmatig weerstand op. 

Kernenergie een optie

Naast zonnepanelen en windturbines, is ook kernenergie een optie in de Foodvalley. De mogelijkheid daarvoor wordt nog onderzocht en is overigens niet meegenomen in het 0,75 TWh-plan.

Hetzelfde geldt voor windturbines tussen bomen op de Veluwe. Ook die optie wordt nog onderzocht. Een windmolen in het bos staat niet zo in het zicht, maar is tegelijkertijd mogelijk een verstoring van de lokale flora en fauna, dus is er nogal wat discussie over.

Landschap verandert komende 10 jaar

De projecten waar al wel veel enthousiasme voor is, beïnvloeden het landschap. Dat ziet er over 10 jaar waarschijnlijk heel anders uit.

Er zullen namelijk nog veel zonnevelden en windturbines bij moeten komen om de 75 TWh-doelstelling te halen. Op basis van bestaande en geplande energieprojecten komt de regio nu nog maar op 0,15 TWh duurzame energie.

Van ’t Foort vertelt dat er tussen de 9 en 13 nieuwe windturbines langs de snelweg bijkomen. 

Op deze kaartjes is te zien waar de zonnevelden en windturbines mogelijk komen. De tekst gaat daaronder verder.

Afbeelding
Voorkeursbestemmingen voor zonnevelden. Foto: Regio Foodvalley

Afbeelding
Mogelijke locaties voor windturbines en/of zonnevelden. Foto: Regio Foodvalley

Conceptbod

De zogenoemde regionale energiestrategie (RES) wordt opgesteld vanwege het landelijke klimaatakkoord. Daarin staat dat Nederland ten minste 35 TWh aan duurzame elektriciteit op land opwekt in 2030. In de RES staat beschreven hoe de Foodvalley-gemeenten daar aan willen bijdragen. 

Het gaat nu nog om een conceptbod dat na overleg met onder meer waterschappen, boeren- en milieuclubs en energiebedrijven is opgesteld. De concept-RES wordt de komende weken door de gemeenteraden en de Provinciale Staten besproken. Zij kunnen nog hun bedenkingen meegeven voordat de plannen deze zomer door het PBL doorgerekend worden. 

Uitstellen vanwege corona? 

Uit Barneveld kwam vorige week een roep om de concept-RES uit te stellen vanwege de coronacrisis. Volgens de fractie Lokaal Belang is het een gevoelig onderwerp dat nu niet voldoende besproken kon worden.

Bovendien is het een belangrijk document. 'Want het is alleen in zoverre een concept, dat PBL vervolgens een doorrekening gaat maken die kan leiden tot aanpassingen', staat in een brief naar de gemeenteraad. 'Het is niet zo dat de regio’s ineens met een heel ander bod kunnen komen.'

Maar volgens Van ’t Foort is uitstel van besluitvorming over het plan niet nodig omdat 90 tot 95 procent van de bijeenkomsten gewoon door zijn gaan.

Lees ook: 

 

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Eerder recycle ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • D66 Arnhem blijft verdeeld, na beschuldigingen intimidatie

  18 september 2020
  ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.
 • Spandoeken tegen duurzame energie in Apeldoorn, raadslid bedreigd

  18 september 2020
  BEEMTE BROEKLAND - De beslissing is nog niet genomen, maar één ding is duidelijk: Apeldoornse buitendorpen staan op de achterste benen. Plannen voor het opwekken van duurzame energie met windmolens en zonneparken doen een hoop stof opwaaien. De toon van het debat dreigt daarbij soms te ontsporen. Zo werd volgens de gemeente een raadslid bedreigd.
 • 'Stoppen met betalen per afvalzak is onverstandig'

  18 september 2020
  ARNHEM - Nu stoppen met diftar, het betalen per afvalzak, zou onverstandig zijn. Dat schrijft het Arnhemse college in een reactie op het SP-initiatief. Dat wethouder Cathelijne Bouwkamp dat standpunt inneemt, wekt geen verbazing. Het is de socialisten dan ook vooral te doen om een referendum af te dwingen. "En dat gaat zeker lukken", is fractievoorzitter Gerrie Elfrink overtuigd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend