Logo De Belofte

EDE - De bestrijding van de eikenprocessierups gaat maandagavond van start. Er worden kleine rupsetende wormpjes, nematoden, op eikenbomen losgelaten. Daarna volgen andere maatregelen.

In Ede was de overlast van de eikenprocessierups vorig jaar enorm, zo’n 6000 eikenbomen waren besmet. Ter vergelijking: in 2017 waren dat er nog geen 900. Inmiddels kruipen de eerste jeukrupsen van dit jaar al uit hun ei.

Ede neemt nu actie. Eerst worden zoveel mogelijk eitjes weggehaald: maandag met nematoden - rupsetende beestjes - en twee weken later met het bestrijdingsmiddel Xentari. Als de rupsen straks massaal de bomen bezetten en het gekriebel begint, worden ze weggezogen. 

Zie ook: Met dit wondermiddel moet de eikenprocessierups worden aangepakt

Geluidsoverlast & niet alle bomen worden rupsvrij

Het bespuiten met nematoden zal in de avond of ’s nachts gebeuren, meldt de gemeente. De aaltjes zijn namelijk gevoelig voor licht en warmte. Inwoners kunnen geluidsoverlast ervaren van de tractoren waar het bestrijdingswerk mee wordt uitgevoerd.

Ook tempert de gemeente de verwachtingen: 'We kunnen helaas niet in alle bomen de rupsen bestrijden.' Nesten rond plekken waar veel mensen komen of wonen, zoals scholen en zorginstellingen worden eerder aangepakt dan nesten op plaatsen waar minder mensen komen.

Zie ook: Vrees voor nieuwe plaag in Ede: 'Bestrijding jeukrups komt te laat'

Hoger budget 

Donderdagavond ging de Edese gemeenteraad akkoord met het verhogen van het budget voor de bestrijding van de Eikenprocessierups naar 540.000 euro. Ede begrootte de afgelopen jaren veel te weinig geld voor de bestrijding van de kriebeldiertjes.

Zo werd er in 2019 bijna 450.000 euro uitgegeven aan de bestrijding terwijl er maar 120.000 euro begroot was. Dat is nu rechtgezet, al is er nog geen extra budget voor na 2020 geregeld.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Omwonenden niet blij met groot zonnepark: 'Misschien meer lawaai moeten maken'

  06 maart 2021
  LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend