Logo De Belofte

EDE - De bestrijding van de eikenprocessierups gaat maandagavond van start. Er worden kleine rupsetende wormpjes, nematoden, op eikenbomen losgelaten. Daarna volgen andere maatregelen.

In Ede was de overlast van de eikenprocessierups vorig jaar enorm, zo’n 6000 eikenbomen waren besmet. Ter vergelijking: in 2017 waren dat er nog geen 900. Inmiddels kruipen de eerste jeukrupsen van dit jaar al uit hun ei.

Ede neemt nu actie. Eerst worden zoveel mogelijk eitjes weggehaald: maandag met nematoden - rupsetende beestjes - en twee weken later met het bestrijdingsmiddel Xentari. Als de rupsen straks massaal de bomen bezetten en het gekriebel begint, worden ze weggezogen. 

Zie ook: Met dit wondermiddel moet de eikenprocessierups worden aangepakt

Geluidsoverlast & niet alle bomen worden rupsvrij

Het bespuiten met nematoden zal in de avond of ’s nachts gebeuren, meldt de gemeente. De aaltjes zijn namelijk gevoelig voor licht en warmte. Inwoners kunnen geluidsoverlast ervaren van de tractoren waar het bestrijdingswerk mee wordt uitgevoerd.

Ook tempert de gemeente de verwachtingen: 'We kunnen helaas niet in alle bomen de rupsen bestrijden.' Nesten rond plekken waar veel mensen komen of wonen, zoals scholen en zorginstellingen worden eerder aangepakt dan nesten op plaatsen waar minder mensen komen.

Zie ook: Vrees voor nieuwe plaag in Ede: 'Bestrijding jeukrups komt te laat'

Hoger budget 

Donderdagavond ging de Edese gemeenteraad akkoord met het verhogen van het budget voor de bestrijding van de Eikenprocessierups naar 540.000 euro. Ede begrootte de afgelopen jaren veel te weinig geld voor de bestrijding van de kriebeldiertjes.

Zo werd er in 2019 bijna 450.000 euro uitgegeven aan de bestrijding terwijl er maar 120.000 euro begroot was. Dat is nu rechtgezet, al is er nog geen extra budget voor na 2020 geregeld.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend