Logo De Belofte

NUNSPEET - De gemeente Nunspeet gaat verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor preventief cameratoezicht. Dat is de uitkomst van een vergadering waar ook bewoners van de binnenstad hun zegje mochten doen.

'Hemeltergend', zo noemt inspreker Gerhard Schoenmaker de situaties die hij mee maakt in de Stationslaan. Hij spreekt in bij de gemeente Nunspeet omdat hij voorstander is van cameratoezicht:  'Ik heb onlangs nog een heel jong stelletje weggestuurd dat bezig was om de liefde te bedrijven', legt hij uit aan de politieke toehoorders.

De situatie in de Stationslaan loopt volgens hem de spuigaten uit: 'Ik struikel over de flessen drank en de hondenpoep', vervolgt Schoenmaker. 'En onlangs heb ik een bh gevonden.' Schoenmaker kijkt uit op het steegje tussen de Stationslaan en het parkeerterrein aan de Haverkamp. Volgens de inspreker gebruikt de jeugd het steegje als 'indrink- en hangplek'. Er worden volgens hem fietsen in elkaar getrapt en gestolen. 'Dat moet stoppen en dat kan door middel van cameratoezicht.'

Kritisch

Zijn pleidooi is helder, maar de politiek heeft nog veel vragen. Zo zijn PvdA/GroenLinks en CU kritisch: 'Een camera voorkomt niet dat iemand een klap uitdeelt', zegt André Timmerman van PvdA/GroenLinks. Toch denken de partijen dat het goed is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Ook Jeroen Snaterse van de VVD is in eerste instantie geneigd om de mening van de professionals te volgen: 'In dit geval wordt door de politie aangegeven dat het criminaliteitsbeeld geen aanleiding geeft voor cameratoezicht.'

Maar na het aanhoren van de inspreker snapt Snaterse dat er plekken zijn waar het misschien wel nodig is. 'Maar er mag niet minder politie op straat komen als gevolg van die camera-inzet.' Maar de partij denkt dat beveiligingscamera's wel een aanvulling kunnen zijn.

Andere politieke partijen zijn wel meteen overtuigd dat cameratoezicht het antwoord is: 'Het hele dorp platleggen met camera's is niet de bedoeling', zegt Koos Meijer van CDA Nunspeet. 'Maar, camerasystemen zijn helaas noodzakelijk in deze tijd.'

Ook Marc Konings van Gemeentebelang Nunspeet is voorstander: 'Ik weet plekken in Nunspeet waar cameratoezicht een goede oplossing zou zijn.' Hij roept de gemeente dan ook op om samen met de horeca te kijken waar dit nodig is. 'De veiligheid van onze inwoners staat centraal. Ik denk dat dit keihard nodig is.'

Andere oplossing

Is er dan geen andere oplossing wordt er nog gevraagd? 'Ja,' zegt Schoenmaker. 'De doorloop afsluiten op donderdag, vrijdag en zaterdag zou nog beter zijn.'

Volgens de politie is het beeld van Schoemaker anders dan de feiten weergeven: 'Als we kijken naar de feitelijke overtredingen, dan valt het in Nunspeet wel mee', zegt een politiemedewerker.

Door de leiding van het politieteam Veluwe Noord is aangegeven dat het criminaliteitsbeeld en de politiecijfers de noodzaak van publiek cameratoezicht niet ondersteunen. Vanuit de politie wordt dan ook afgewacht of de gemeente Nunspeet bereid is te investeren in cameratoezicht.

Alle partijen zijn het er wel over eens: de gemeente Nunspeet moet concreet gaan onderzoeken in hoeverre cameratoezicht gewenst en mogelijk is. Mogelijke plekken voor het inzetten van publiek cameratoezicht zijn de Dorpsstraat, Stationslaan en stationsomgeving.

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • CU Nunspeet roept op: 'politie, werk mee aan Handle with Care!'

  07 juli 2020
  NUNSPEET - Op advies van de landelijke politie werkt de politie op de Noord-Veluwe niet mee aan Handle with Care. Dat vindt de ChristenUnie (CU), evenals het college van burgemeester en wethouders, teleurstellend. De lokale fractie trekt daarom aan de bel bij de fractie in de Tweede Kamer. “Misschien kan de landelijke politie vanuit het kabinet aangespoord worden dit standpunt te herzien,” vindt CU-raadslid Jennifer Elskamp.
 • 'Tankstation moet plaatsmaken voor nieuw stationsgebied Nunspeet'

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Er gaan steeds meer stemmen op binnen de gemeenteraad van Nunspeet om het tankstation aan de Nijverheidsweg op te laten kopen door de gemeente. Daarmee zou er meer ruimte moeten komen voor de ingrijpende verbouwing van het stationsgebied in Nunspeet. Dat blijkt tijdens een technische bespreking van de plannen. 
 • Wethouder Gert van den Berg van Nunspeet stopt

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Gert van den Berg heeft de gemeenteraad van Nunspeet meegedeeld per 1 augustus te stoppen als wethouder van de gemeente Nunspeet. Per 1 augustus 2020 wordt hij Manager Jeugd GGZ & Wmo bij de Dimence Groep.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend