Logo De Belofte

NUNSPEET - De gemeente Nunspeet gaat verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor preventief cameratoezicht. Dat is de uitkomst van een vergadering waar ook bewoners van de binnenstad hun zegje mochten doen.

'Hemeltergend', zo noemt inspreker Gerhard Schoenmaker de situaties die hij mee maakt in de Stationslaan. Hij spreekt in bij de gemeente Nunspeet omdat hij voorstander is van cameratoezicht:  'Ik heb onlangs nog een heel jong stelletje weggestuurd dat bezig was om de liefde te bedrijven', legt hij uit aan de politieke toehoorders.

De situatie in de Stationslaan loopt volgens hem de spuigaten uit: 'Ik struikel over de flessen drank en de hondenpoep', vervolgt Schoenmaker. 'En onlangs heb ik een bh gevonden.' Schoenmaker kijkt uit op het steegje tussen de Stationslaan en het parkeerterrein aan de Haverkamp. Volgens de inspreker gebruikt de jeugd het steegje als 'indrink- en hangplek'. Er worden volgens hem fietsen in elkaar getrapt en gestolen. 'Dat moet stoppen en dat kan door middel van cameratoezicht.'

Kritisch

Zijn pleidooi is helder, maar de politiek heeft nog veel vragen. Zo zijn PvdA/GroenLinks en CU kritisch: 'Een camera voorkomt niet dat iemand een klap uitdeelt', zegt André Timmerman van PvdA/GroenLinks. Toch denken de partijen dat het goed is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Ook Jeroen Snaterse van de VVD is in eerste instantie geneigd om de mening van de professionals te volgen: 'In dit geval wordt door de politie aangegeven dat het criminaliteitsbeeld geen aanleiding geeft voor cameratoezicht.'

Maar na het aanhoren van de inspreker snapt Snaterse dat er plekken zijn waar het misschien wel nodig is. 'Maar er mag niet minder politie op straat komen als gevolg van die camera-inzet.' Maar de partij denkt dat beveiligingscamera's wel een aanvulling kunnen zijn.

Andere politieke partijen zijn wel meteen overtuigd dat cameratoezicht het antwoord is: 'Het hele dorp platleggen met camera's is niet de bedoeling', zegt Koos Meijer van CDA Nunspeet. 'Maar, camerasystemen zijn helaas noodzakelijk in deze tijd.'

Ook Marc Konings van Gemeentebelang Nunspeet is voorstander: 'Ik weet plekken in Nunspeet waar cameratoezicht een goede oplossing zou zijn.' Hij roept de gemeente dan ook op om samen met de horeca te kijken waar dit nodig is. 'De veiligheid van onze inwoners staat centraal. Ik denk dat dit keihard nodig is.'

Andere oplossing

Is er dan geen andere oplossing wordt er nog gevraagd? 'Ja,' zegt Schoenmaker. 'De doorloop afsluiten op donderdag, vrijdag en zaterdag zou nog beter zijn.'

Volgens de politie is het beeld van Schoemaker anders dan de feiten weergeven: 'Als we kijken naar de feitelijke overtredingen, dan valt het in Nunspeet wel mee', zegt een politiemedewerker.

Door de leiding van het politieteam Veluwe Noord is aangegeven dat het criminaliteitsbeeld en de politiecijfers de noodzaak van publiek cameratoezicht niet ondersteunen. Vanuit de politie wordt dan ook afgewacht of de gemeente Nunspeet bereid is te investeren in cameratoezicht.

Alle partijen zijn het er wel over eens: de gemeente Nunspeet moet concreet gaan onderzoeken in hoeverre cameratoezicht gewenst en mogelijk is. Mogelijke plekken voor het inzetten van publiek cameratoezicht zijn de Dorpsstraat, Stationslaan en stationsomgeving.

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • CU Nunspeet: betrek mensen met een verstandelijke beperking bij beleid

  13 januari 2021
  NUNSPEET - De ChristenUnie Nunspeet wil dat ook inwoners met een verstandelijke beperking actief en op maat betrokken worden bij het ontwikkelen van de Inclusie agenda. Raadslid Arie Harteveld: “ Als ChristenUnie hebben we veel aandacht gevestigd op de grote groep inwoners met een licht verstandelijke beperking. Zij gaan vaak niet de barricades op maar komen wel degelijk barrières tegen.”
 • Gemeentebelang ziet kansen voor Sportpark Hulshorst

  17 december 2020
  HULSHORST - Gemeentebelang Nunspeet ziet een unieke kans voor de kern Hulshorst om met de aankoop van een stuk grond de lokale faciliteiten flink uit te breiden.
 • Gemeentebelang Nunspeet vraagt meer mogelijkheden voor woonstarters

  10 november 2020
  NUNSPEET - Gemeentebelang Nunspeet heeft het college van burgemeester en wethouders om meer mogelijkheden voor woonstarters gevraagd. Door enerzijds starters op de woningmarkt beter te faciliteren en anderzijds ontwikkelaars meer mogelijkheden te geven om te bouwen hoopt de partij het beter mogelijk te maken voor starters om in de Gemeente Nunspeet te blijven wonen. Nadrukkelijk wordt aangegeven dat de gemeente zich moet richten op woningen voor de lokale bevolking.
 • Pieter Teeninga wethouderskandidaat ChristenUnie Nunspeet

  14 oktober 2020
  NUNSPEET - De ChristenUnie Nunspeet draagt Pieter Teeninga (65) uit Harderwijk voor als wethouder. Teeninga is een ervaren bestuurder. Hij was 11 jaar wethouder in Harderwijk. “Besturen is niet voor bange mensen,” zei hij in 2010. Er moest toen fors gesneden worden in subsidies. In 2014 was Teeninga de enige wethouder die een doorstart maakte in een heel nieuw college met jonge collega’s. “Ik ben een verbinder en zoek het gesprek met inwoners. Dat vind ik belangrijk. Samen kom je verder. Met die insteek wil ik ook graag in Nunspeet aan de slag.”
 • Forse uitgaven zijn nodig om de effecten van de coronacrisis op te vangen in Epe

  09 oktober 2020
  EPE - Het college van B&W heeft de begroting van de gemeente Epe voor de periode 2021-2024 gepresenteerd. Voor de eerste drie jaar is de begroting sluitend. Ingaande 2024 ontstaat naar verwachting een structureel tekort van € 1 miljoen. Maatregelen zullen in de toekomst nodig zijn om dit tekort op te heffen. Deze begroting speelt op deze uitzonderlijke situatie in. Dit keer geen budget voor nieuwe beleidsinitiatieven, maar een begroting die gebaseerd is op voortzetting van bestaand en reeds voorgenomen beleid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Rel over discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

  24 februari 2021
  ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
 • 'Buitengewoon onverstandig om discriminatierapport achter te houden'

  21 februari 2021
  ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
 • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

  19 februari 2021
  EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend