Logo De Belofte

NUNSPEET - De gemeente Nunspeet gaat verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor preventief cameratoezicht. Dat is de uitkomst van een vergadering waar ook bewoners van de binnenstad hun zegje mochten doen.

'Hemeltergend', zo noemt inspreker Gerhard Schoenmaker de situaties die hij mee maakt in de Stationslaan. Hij spreekt in bij de gemeente Nunspeet omdat hij voorstander is van cameratoezicht:  'Ik heb onlangs nog een heel jong stelletje weggestuurd dat bezig was om de liefde te bedrijven', legt hij uit aan de politieke toehoorders.

De situatie in de Stationslaan loopt volgens hem de spuigaten uit: 'Ik struikel over de flessen drank en de hondenpoep', vervolgt Schoenmaker. 'En onlangs heb ik een bh gevonden.' Schoenmaker kijkt uit op het steegje tussen de Stationslaan en het parkeerterrein aan de Haverkamp. Volgens de inspreker gebruikt de jeugd het steegje als 'indrink- en hangplek'. Er worden volgens hem fietsen in elkaar getrapt en gestolen. 'Dat moet stoppen en dat kan door middel van cameratoezicht.'

Kritisch

Zijn pleidooi is helder, maar de politiek heeft nog veel vragen. Zo zijn PvdA/GroenLinks en CU kritisch: 'Een camera voorkomt niet dat iemand een klap uitdeelt', zegt André Timmerman van PvdA/GroenLinks. Toch denken de partijen dat het goed is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Ook Jeroen Snaterse van de VVD is in eerste instantie geneigd om de mening van de professionals te volgen: 'In dit geval wordt door de politie aangegeven dat het criminaliteitsbeeld geen aanleiding geeft voor cameratoezicht.'

Maar na het aanhoren van de inspreker snapt Snaterse dat er plekken zijn waar het misschien wel nodig is. 'Maar er mag niet minder politie op straat komen als gevolg van die camera-inzet.' Maar de partij denkt dat beveiligingscamera's wel een aanvulling kunnen zijn.

Andere politieke partijen zijn wel meteen overtuigd dat cameratoezicht het antwoord is: 'Het hele dorp platleggen met camera's is niet de bedoeling', zegt Koos Meijer van CDA Nunspeet. 'Maar, camerasystemen zijn helaas noodzakelijk in deze tijd.'

Ook Marc Konings van Gemeentebelang Nunspeet is voorstander: 'Ik weet plekken in Nunspeet waar cameratoezicht een goede oplossing zou zijn.' Hij roept de gemeente dan ook op om samen met de horeca te kijken waar dit nodig is. 'De veiligheid van onze inwoners staat centraal. Ik denk dat dit keihard nodig is.'

Andere oplossing

Is er dan geen andere oplossing wordt er nog gevraagd? 'Ja,' zegt Schoenmaker. 'De doorloop afsluiten op donderdag, vrijdag en zaterdag zou nog beter zijn.'

Volgens de politie is het beeld van Schoemaker anders dan de feiten weergeven: 'Als we kijken naar de feitelijke overtredingen, dan valt het in Nunspeet wel mee', zegt een politiemedewerker.

Door de leiding van het politieteam Veluwe Noord is aangegeven dat het criminaliteitsbeeld en de politiecijfers de noodzaak van publiek cameratoezicht niet ondersteunen. Vanuit de politie wordt dan ook afgewacht of de gemeente Nunspeet bereid is te investeren in cameratoezicht.

Alle partijen zijn het er wel over eens: de gemeente Nunspeet moet concreet gaan onderzoeken in hoeverre cameratoezicht gewenst en mogelijk is. Mogelijke plekken voor het inzetten van publiek cameratoezicht zijn de Dorpsstraat, Stationslaan en stationsomgeving.

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • 'Van Defensie leren over getraumatiseerde zorgmedewerkers'

  17 mei 2020
  NUNSPEET - Er is een vergelijking te maken tussen wat zorgmedewerkers in coronatijd meemaken en militairen die uitgezonden worden 'en ook ernstige zaken meemaken'. Dat zegt burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet. Hij wil daarom leren hoe Defensie met posttraumatische stressstoornissen (PTSS) omgaat.
 • Burgemeester Nunspeet overtreedt privacywet bewust om coronacrisis

  16 mei 2020
  NUNSPEET - Burgemeester Breunis van de Weerd van het zwaar getroffen Nunspeet heeft de privacywet meermaals overtreden tijdens de coronacrisis om erger te voorkomen. 'Er zijn echt momenten dat ik bewust verder ben gegaan dan de wet mij eigenlijk toestaat. Vanwege de crisissituatie en de de noodzaak om toch kennis te delen.'
 • 'Extra doden door doorgeslagen privacywet', zegt burgemeester van Nunspeet

  16 mei 2020
  NUNSPEET - 'De doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost.' Dat zegt burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet. 'Toen het parlement debatteerde over te weinig ic-bedden, overleden bij ons massaal mensen in verpleeghuizen. Niemand wist het, want officiële instanties mochten het niet melden.'
 • Burgemeester Putten informeert raad over impact coronavirus

  01 mei 2020
  PUTTEN - De Puttense burgemeester Lambooij heeft de gemeenteraad een zesde brief gestuurd over het coronavirus. In de brief schetst hij op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van het virus.
 • 33 appartementen in oud kantoorgebouw Nunspeet

  23 april 2020
  NUNSPEET - In een leegstand kantoorpand aan de Elspeterweg 12 in Nunspeet moeten 33 appartementen worden gerealiseerd. Ook komt er een algemene ruimte voor de bewoners. Tenminste, als het aan de gemeenteraad van Nunspeet ligt. Die heeft daar donderdagavond unaniem mee ingestemd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend