Logo De Belofte

EDE - De politie heeft tien mensen opgespoord die iets te maken hebben met de oud en nieuw rellen in Ede. Dat zegt burgemeester René Verhulst. Hij kondigt ook aan dat de gemeente maatregelen gaat nemen om de overlast in de wijk Veldhuizen A komende jaarwisseling te beperken.

De tien opgespoorde personen komen allemaal uit Ede. Ze zitten niet opgesloten, maar worden wel nader door de politie onderzocht. Meer informatie wil de gemeente op dit moment niet geven. De burgemeester hoopt dat er snel meer namen volgen. Het onderzoek loopt nog. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Oorlogsgebied' en 'opgefokte geiten'

Afgelopen jaarwisseling liep in Ede behoorlijk uit de hand. Tientallen jongeren bekogelden elkaar en hulpverleners met vuurwerk en sloopten bushokjes en auto's. De gemeente en de diensten waren niet goed voorbereid op de vele relschoppende jongeren, bleek al in een eerste evaluatie. De uitgebreide evaluatie die nu naar buiten komt, bevestigt dit.

Zie ook: Ede was niet voorbereid op 100 reljongeren met oud en nieuw

Ook omwonenden schetsen een angstaanjagend beeld van wat er in de Edese wijk gebeurde. 'Opgefokte geiten', noemt Willem Floor de relschoppers met vuurwerk. 'Het was echt een oorlogsgebied', stelt Jacqueline Rijksen. 'Er kwamen cabrio's voorbij met vuurwerkpotten die al rijdend werden afgeschoten', vertelt ze. 

Camera's, politie en coaches

De gemeente Ede overweegt nu camera's op te hangen en extra politie in te zetten om chaos in de toekomst te voorkomen. Ook gaat Ede mogelijk strak inzetten op preventie door jongeren bijvoorbeeld te begeleiden en te coachen. 'Dit geldt ook zeker voor jongeren van Marokkaans-Nederlandse afkomst', staat in een persbericht. 

Of de genoemde maatregelen er daadwerkelijk gaan komen, is nog niet besloten. De gemeenteraad moet zich er nog over buigen. Bovendien zegt burgemeester Verhulst liever niet wat er precies gaat gebeuren.

ME-bussen? 

Of er bijvoorbeeld speciale ME-bussen worden ingezet, wil hij niet zeggen. 'Dat is niet om geheimzinnig te doen, maar het speelt mensen die op rotzooi uit zijn in de kaart', verklaart hij. 'Maar we zullen op tijd de geëigende maatregelen treffen.'

Overigens heeft de Nederlandse regering ook al besloten dat er een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen komt. De burgemeester is daar blij mee, maar er is volgens hem meer actie nodig. 'Het is niet de oplossing.'

'Overwegend Marokkaans-Nederlandse jongens'

Na de heftige jaarwisseling in de wijk Veldhuizen A, is de burgemeester in gesprek gegaan met buurtbewoners en jongeren uit de wijk. Hij is ook naar een Moskee gegaan om te praten.

'Dit is er gebeurd. Uw kind kan daar ook bijgelopen hebben, weest u zich daar bewust van', was zijn boodschap. Volgens Verhulst was dit gesprek - 'overigens ook op verzoek van het moskeebestuur' - nodig omdat de relschoppers overwegend Marokkaanse-Nederlandse jongens waren. 

Beluister hier hoe het er tijdens oud en nieuw in Ede-Veldhuizen aan toeging.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Hoe duurzaamheidsplannen Gelderland de komende jaren veranderen

  27 september 2020
  KLARENBEEK - Menig spandoek hangt er al. Maar ondanks de weerstand bij inwoners moeten er in de provincie honderden windmolens en duizenden hectares zonneparken komen. Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, ontkomen gemeenten er niet aan om daar de komende tien jaar aan mee te werken.
 • Nog veel twijfels bij Noord-Veluwse politiek over klimaatstrategie

  27 september 2020
  DOORNSPIJK - Veel raadsleden op de Noord-Veluwe twijfelen over de duurzaamheidsplannen die de afgelopen tijd op hun bureau zijn beland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle fracties op de Noord-Veluwe.
 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend