Logo De Belofte

EDE - De politie heeft tien mensen opgespoord die iets te maken hebben met de oud en nieuw rellen in Ede. Dat zegt burgemeester René Verhulst. Hij kondigt ook aan dat de gemeente maatregelen gaat nemen om de overlast in de wijk Veldhuizen A komende jaarwisseling te beperken.

De tien opgespoorde personen komen allemaal uit Ede. Ze zitten niet opgesloten, maar worden wel nader door de politie onderzocht. Meer informatie wil de gemeente op dit moment niet geven. De burgemeester hoopt dat er snel meer namen volgen. Het onderzoek loopt nog. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Oorlogsgebied' en 'opgefokte geiten'

Afgelopen jaarwisseling liep in Ede behoorlijk uit de hand. Tientallen jongeren bekogelden elkaar en hulpverleners met vuurwerk en sloopten bushokjes en auto's. De gemeente en de diensten waren niet goed voorbereid op de vele relschoppende jongeren, bleek al in een eerste evaluatie. De uitgebreide evaluatie die nu naar buiten komt, bevestigt dit.

Zie ook: Ede was niet voorbereid op 100 reljongeren met oud en nieuw

Ook omwonenden schetsen een angstaanjagend beeld van wat er in de Edese wijk gebeurde. 'Opgefokte geiten', noemt Willem Floor de relschoppers met vuurwerk. 'Het was echt een oorlogsgebied', stelt Jacqueline Rijksen. 'Er kwamen cabrio's voorbij met vuurwerkpotten die al rijdend werden afgeschoten', vertelt ze. 

Camera's, politie en coaches

De gemeente Ede overweegt nu camera's op te hangen en extra politie in te zetten om chaos in de toekomst te voorkomen. Ook gaat Ede mogelijk strak inzetten op preventie door jongeren bijvoorbeeld te begeleiden en te coachen. 'Dit geldt ook zeker voor jongeren van Marokkaans-Nederlandse afkomst', staat in een persbericht. 

Of de genoemde maatregelen er daadwerkelijk gaan komen, is nog niet besloten. De gemeenteraad moet zich er nog over buigen. Bovendien zegt burgemeester Verhulst liever niet wat er precies gaat gebeuren.

ME-bussen? 

Of er bijvoorbeeld speciale ME-bussen worden ingezet, wil hij niet zeggen. 'Dat is niet om geheimzinnig te doen, maar het speelt mensen die op rotzooi uit zijn in de kaart', verklaart hij. 'Maar we zullen op tijd de geëigende maatregelen treffen.'

Overigens heeft de Nederlandse regering ook al besloten dat er een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen komt. De burgemeester is daar blij mee, maar er is volgens hem meer actie nodig. 'Het is niet de oplossing.'

'Overwegend Marokkaans-Nederlandse jongens'

Na de heftige jaarwisseling in de wijk Veldhuizen A, is de burgemeester in gesprek gegaan met buurtbewoners en jongeren uit de wijk. Hij is ook naar een Moskee gegaan om te praten.

'Dit is er gebeurd. Uw kind kan daar ook bijgelopen hebben, weest u zich daar bewust van', was zijn boodschap. Volgens Verhulst was dit gesprek - 'overigens ook op verzoek van het moskeebestuur' - nodig omdat de relschoppers overwegend Marokkaanse-Nederlandse jongens waren. 

Beluister hier hoe het er tijdens oud en nieuw in Ede-Veldhuizen aan toeging.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Docent Bestuurskunde wordt wethouder in Ede

  26 mei 2020
  EDE - CDA Ede schuift Jan Pieter van der Schans naar voren als nieuwe wethouder van de gemeente Ede. Hij volgt Willemien Vreugdenhil op die moest vertrekken vanwege een relatie met een gemeenteambtenaar.
 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Er zijn zorgen over de brandweer

  15 mei 2020
  EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil over op één grote brandweerkazerne voor Ede centrum. Maar de vakvereniging uit zorgen over de veiligheid. Ook gemeenteraadsleden waren donderdag kritisch tijdens een online raadsbijeenkomst.
 • Onderzoek biomassa Ede: 'Publieke belangen niet geborgd'

  12 mei 2020
  EDE - Over de manier waarop Warmtebedrijf Ede energie moet leveren, is niet goed genoeg nagedacht. De betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid hebben meer richtlijnen nodig voor de toekomst. Dat staat in een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot in opdracht van de gemeente Ede. 
 • Opgestapte wethouder Ede: 'Ik wilde geen baantje regelen voor mijn partner'

  08 mei 2020
  EDE - De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) wil iets rechtzetten over de reden van haar vertrek. 'Ik heb mijn hart laten spreken, maar ik heb absoluut geen baantjes voor mijn partner willen regelen.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend