Logo De Belofte

ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.

Toen de gemeenteraad eind vorig jaar de begroting vaststelde, werd er al fors meer geld uitgetrokken voor jeugdzorg. Toch moest er ook voor 7,5 miljoen euro efficiënter worden gewerkt. Ondanks dat, constateerde het college begin januari al dat het 10 tot 12 miljoen euro per jaar tekort zou gaan komen. Dus riep De Vroome een taskforce in het leven om een nieuw pakket met bezuinigingsvoorstellen samen te stellen. Die resultaten werden vrijdag gepresenteerd.

Zie ook: Arnhem staat opnieuw voor miljoenentekorten

Er komt meer controle op 'complexe situaties'. Zo moeten alle uithuisplaatsingen volgens het plan langs een speciaal team, en wordt deze verantwoordelijkheid weggehaald bij sociale wijkteams en de jeugdbescherming. Ook komt er een instantie voor 'multiprobleemhuishoudens' die vaak met een stapeling van zorgkosten en vele zorgaanbieders te maken hebben. In twee jaar tijd moet daar voor 150 Arnhemse gezinnen 'een doorbraak' worden gerealiseerd.

Ouders moeten zelf betalen

Voor huiswerkbegeleiding, weerbaarheidstrainingen of faalangstreductie op school moeten ouders voortaan zelf betalen. Ook voor de kosten van logeeropvang voor kinderen in een zorginstelling om mantelzorgers te ontlasten, wil De Vroome in principe niet meer opdraaien. En voor 'vaktherapieën' als beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie en muziektherapie betaalt de gemeente ook niet meer. 'Dat hoeven we niet meer te doen', vindt De Vroome. 'Alleen wanneer het onderdeel uitmaakt van een medisch noodzakelijk traject.'

'We maken het mee dat een kind in een gezin even tot rust moet komen', legt De Vroome uit. 'Door te veel prikkels lukt dat soms niet. Dan kun je zo'n kind uit huis plaatsen. Maar we kunnen dat misschien ook voorkomen door de carport dicht te timmeren, en daar een soort rustkamer van te maken.' Dan kan het kind volgens de wethouder 'gewoon in zijn gezin blijven'. 'Dat is natuurlijk veel beter.'

Niet voor alle inwoners hulp

Verder wil De Vroome besparen op dure specialistische zorg. Wijkcoaches moeten in plaats van doorverwijzen zelf meer 'lichte' zorg bieden. Ook wordt de zorg die een aanbieder mag leveren gemaximaliseerd. Dat kan betekenen dat aanbieders niet alle inwoners meer kunnen helpen met hun zorgvraag, valt te lezen in de plannen.

In 2023 moeten de maatregelen 5 miljoen euro opleveren. Dit jaar is de verwachtte besparing 'slechts' 1,4 miljoen euro, waar de wethouder zich 6 miljoen euro ten doel had gesteld. Dat wordt dus niet gehaald. 'Maar uiteindelijk klopt het financiële plaatje', laat De Vroome weten. 'Wij gaan uit van een extra bijdrage van het Rijk, een snelle effectiviteit van maatregelen en meevallers in de kosten. En uiteindelijk betalen we de kosten uit de gemeentelijke middelen.' Waarmee de wethouder niet uitsluit dat de spaarpot opnieuw aangesproken zal worden.

De komende weken zal De Vroome met de gemeenteraad in gesprek gaan over de voorstellen. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend