Logo De Belofte

ARNHEM - Er komen meer regels en richtlijnen voor de toewijzing van zorg in Arnhem. Nu hebben sociale wijkteams onder het motto 'doen wat nodig is' nog de volledige vrijheid in de toewijzing van zorg aan inwoners. Dat is straks verleden tijd.

Principes als: hetgeen mensen wel kunnen centraal stellen, zorgverlening dicht in de buurt en kostenbewustzijn zijn leidend bij de nieuwe regels. Het stadsbestuur hoopt zo meer grip te krijgen op de oplopende zorgkosten. De regels gaan gelden voor zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Regie bij inwoner

Zo moeten wijkcoaches zich een breder beeld vormen van hoe een inwoner meedoet in de samenleving. Inwoners hebben volgens de nieuwe richtlijnen zelf de regie op het vinden en uitvoeren van oplossingen en gebruiken daarvoor hun eigen netwerk. Wijkcoaches kunnen zelf laagdrempelige zorg en ondersteuning verlenen, volgens de gemaakte afspraken.

Specialistische zorg wordt tijdig ingezet. De coach maakt daarover resultaatafspraken met de uitvoerder en controleert deze. Samen met de inwoner wordt bekeken wanneer lichtere zorg mogelijk is, valt te lezen in de plannen.

'Goedkoopst adequate zorg'

De raad had wethouder Roeland van der Zee vooraf de opdracht meegegeven dat 'doen wat nodig is' wel het uitgangspunt moet blijven. Toch wil het college hiermee meer duidelijkheid geven wat onder 'passende, effectieve en efficiënte zorg' wordt verstaan. Dat betekent volgens het stadsbestuur ook de 'goedkoopst adequate' zorg. De regels gaan op 1 februari 2020 in.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Rel over discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

  24 februari 2021
  ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
 • 'Buitengewoon onverstandig om discriminatierapport achter te houden'

  21 februari 2021
  ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
 • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

  19 februari 2021
  EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend