Logo De Belofte

GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.

'Graag afspraak maken voor verhoor'. Die opmerking op een briefje van een handhaver van afvalinzamelaar Avri is Wilma Verhoeks uit Kapel-Avezaath helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. Ze is een van de honderden Rivierenlanders die de afgelopen maanden een bekeuring hebben gekregen voor het verkeerd aanbieden van afval.

En ze is niet van plan het erbij te laten zitten. 'Ik word gewoon neergezet als een crimineel', zegt zij. 'Klaarblijkelijk heb ik iets in de plastic container gegooid wat er niet in hoort. Een boete kan ik misschien nog accepteren, maar deze intimiderende toon niet.'

Avri heeft de strenge controles aangekondigd. Er zijn extra handhavers aangenomen om te controleren of het nieuwe inzamelsysteem met ondergrondse containers voor restafval en kliko's voor onder meer plastic goed gebruikt wordt.

Volgens Verhoeks is er iets fundamenteel verkeerd aan het systeem. Naast de manier waarop inwoners benaderd worden, is het belangrijkste bezwaar dat inwoners verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor iets dat ze mogelijk helemaal niet zelf gedaan hebben. Verhoeks: 'Wie zegt mij dat niet iemand anders -als mijn container aan de straat staat- zijn vuilnis in mijn container heeft gedumpt? Zo zou je iemand die je niet mag mooi een hak kunnen zetten en je bent tegelijkertijd van je vuilnis af.'

Belangengroep

Via Facebook is de Avezaathse op zoek gegaan naar inwoners die slechte ervaringen hebben met het beleid van Avri en de handhavers. Het bericht vindt veel weerklank: het is in een paar dagen tijd bijna 300 keer gedeeld en voorzien van een kleine 200 opmerkingen.

Verhoeks is van plan om onder meer uit deze reacties een belangengroep voor de inwoners op te richten. Deze heeft tot doel voor een beter beleid te zorgen, en hier een openbare discussie over te voeren. 'Het is niet dat mensen geen afval willen scheiden', zegt Verhoeks, 'Het zijn alleen de slechte condities en voorwaarden die de Avri stelt die niet functioneren. Daardoor krijgen de burgers dit op hun bordje. Ze moeten betalen en worden als criminelen weggezet.'

Verhoeks wil in eerste instantie in gesprek met Avri en de gemeentebesturen die het beleid van de afvalinzamelaar bepaald hebben. Mocht dat niet snel tot resultaat leiden, wacht de gang naar de rechter. 'Burgers die massaal schade lijden kunnen in een gezamenlijke procedure naar de rechter', zegt zij. 'Gezien de reacties lijkt me dat niet zo heel erg moeilijk.'

Avri wil de kwestie eerst intern afstemmen en kon deze week nog niet reageren op vragen.

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit West Betuwe

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
 • Gratis mondkapjes voor minima Montferland

  20 oktober 2020
  DIDAM - Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend