Logo De Belofte

GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.

'Graag afspraak maken voor verhoor'. Die opmerking op een briefje van een handhaver van afvalinzamelaar Avri is Wilma Verhoeks uit Kapel-Avezaath helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. Ze is een van de honderden Rivierenlanders die de afgelopen maanden een bekeuring hebben gekregen voor het verkeerd aanbieden van afval.

En ze is niet van plan het erbij te laten zitten. 'Ik word gewoon neergezet als een crimineel', zegt zij. 'Klaarblijkelijk heb ik iets in de plastic container gegooid wat er niet in hoort. Een boete kan ik misschien nog accepteren, maar deze intimiderende toon niet.'

Avri heeft de strenge controles aangekondigd. Er zijn extra handhavers aangenomen om te controleren of het nieuwe inzamelsysteem met ondergrondse containers voor restafval en kliko's voor onder meer plastic goed gebruikt wordt.

Volgens Verhoeks is er iets fundamenteel verkeerd aan het systeem. Naast de manier waarop inwoners benaderd worden, is het belangrijkste bezwaar dat inwoners verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor iets dat ze mogelijk helemaal niet zelf gedaan hebben. Verhoeks: 'Wie zegt mij dat niet iemand anders -als mijn container aan de straat staat- zijn vuilnis in mijn container heeft gedumpt? Zo zou je iemand die je niet mag mooi een hak kunnen zetten en je bent tegelijkertijd van je vuilnis af.'

Belangengroep

Via Facebook is de Avezaathse op zoek gegaan naar inwoners die slechte ervaringen hebben met het beleid van Avri en de handhavers. Het bericht vindt veel weerklank: het is in een paar dagen tijd bijna 300 keer gedeeld en voorzien van een kleine 200 opmerkingen.

Verhoeks is van plan om onder meer uit deze reacties een belangengroep voor de inwoners op te richten. Deze heeft tot doel voor een beter beleid te zorgen, en hier een openbare discussie over te voeren. 'Het is niet dat mensen geen afval willen scheiden', zegt Verhoeks, 'Het zijn alleen de slechte condities en voorwaarden die de Avri stelt die niet functioneren. Daardoor krijgen de burgers dit op hun bordje. Ze moeten betalen en worden als criminelen weggezet.'

Verhoeks wil in eerste instantie in gesprek met Avri en de gemeentebesturen die het beleid van de afvalinzamelaar bepaald hebben. Mocht dat niet snel tot resultaat leiden, wacht de gang naar de rechter. 'Burgers die massaal schade lijden kunnen in een gezamenlijke procedure naar de rechter', zegt zij. 'Gezien de reacties lijkt me dat niet zo heel erg moeilijk.'

Avri wil de kwestie eerst intern afstemmen en kon deze week nog niet reageren op vragen.

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit West Betuwe

 • Snelheidsverlaging in de randstad doorgevoerd met Betuwse rijstvliesborden

  16 maart 2020
  GELDERMALSEN - Op alle snelwegen in Nederland is vanaf maandag de snelheidslimiet overdag teruggegaan naar 100 kilometer per uur. Veel mensen zullen daar misschien niet zo blij mee zijn, maar dat geldt niet voor de mensen van OFN uit Geldermalsen. Met een lokale aannemer wist het bedrijf de regio Amsterdam te overtuigen hun duurzame rijstvliesborden voor de snelheidsverlaging te gebruiken.
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Veel weerstand tegen strenge afvalcontroles

  18 februari 2020
  GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.
 • Verenigingen West Betuwe praten mee over subsidiestelsel; 'Harde keuzes maken'

  18 februari 2020
  ASPEREN - Verenigingen in West Betuwe mogen deze periode meepraten over het nieuwe subsidiestelsel. Maandagavond was de eerste bijeenkomst in het dorpshuis van Asperen. Het subsidiestelsel moet worden aangepast, omdat West Betuwe ruim een jaar geleden nog uit drie gemeentes bestond met ieder hun eigen subsidieregels.
 • Inwoners kleine dorpen willen ondergrondse afvalcontainers niet gebruiken

  19 december 2019
  GELDERMALSEN - De belangstelling om ondergrondse containers voor restafval te gebruiken in kleine dorpen in Rivierenland is dermate klein, dat de geplaatste containers vooralsnog niet gebruikt gaan worden. Dat heeft afvalinzamelaar Avri bekendgemaakt.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend