Logo De Belofte

GELDERMALSEN - Met een nieuw systeem voor gescheiden inzameling heeft Avri ook extra handhavers aangenomen. Ze controleren of afval wel op de juiste manier wordt weggegooid. Bij overtredingen volgt een boete van 104 euro. Het beleid leidt tot woede bij veel inwoners.

'Graag afspraak maken voor verhoor'. Die opmerking op een briefje van een handhaver van afvalinzamelaar Avri is Wilma Verhoeks uit Kapel-Avezaath helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. Ze is een van de honderden Rivierenlanders die de afgelopen maanden een bekeuring hebben gekregen voor het verkeerd aanbieden van afval.

En ze is niet van plan het erbij te laten zitten. 'Ik word gewoon neergezet als een crimineel', zegt zij. 'Klaarblijkelijk heb ik iets in de plastic container gegooid wat er niet in hoort. Een boete kan ik misschien nog accepteren, maar deze intimiderende toon niet.'

Avri heeft de strenge controles aangekondigd. Er zijn extra handhavers aangenomen om te controleren of het nieuwe inzamelsysteem met ondergrondse containers voor restafval en kliko's voor onder meer plastic goed gebruikt wordt.

Volgens Verhoeks is er iets fundamenteel verkeerd aan het systeem. Naast de manier waarop inwoners benaderd worden, is het belangrijkste bezwaar dat inwoners verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor iets dat ze mogelijk helemaal niet zelf gedaan hebben. Verhoeks: 'Wie zegt mij dat niet iemand anders -als mijn container aan de straat staat- zijn vuilnis in mijn container heeft gedumpt? Zo zou je iemand die je niet mag mooi een hak kunnen zetten en je bent tegelijkertijd van je vuilnis af.'

Belangengroep

Via Facebook is de Avezaathse op zoek gegaan naar inwoners die slechte ervaringen hebben met het beleid van Avri en de handhavers. Het bericht vindt veel weerklank: het is in een paar dagen tijd bijna 300 keer gedeeld en voorzien van een kleine 200 opmerkingen.

Verhoeks is van plan om onder meer uit deze reacties een belangengroep voor de inwoners op te richten. Deze heeft tot doel voor een beter beleid te zorgen, en hier een openbare discussie over te voeren. 'Het is niet dat mensen geen afval willen scheiden', zegt Verhoeks, 'Het zijn alleen de slechte condities en voorwaarden die de Avri stelt die niet functioneren. Daardoor krijgen de burgers dit op hun bordje. Ze moeten betalen en worden als criminelen weggezet.'

Verhoeks wil in eerste instantie in gesprek met Avri en de gemeentebesturen die het beleid van de afvalinzamelaar bepaald hebben. Mocht dat niet snel tot resultaat leiden, wacht de gang naar de rechter. 'Burgers die massaal schade lijden kunnen in een gezamenlijke procedure naar de rechter', zegt zij. 'Gezien de reacties lijkt me dat niet zo heel erg moeilijk.'

Avri wil de kwestie eerst intern afstemmen en kon deze week nog niet reageren op vragen.

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit West Betuwe

 • Bijna heel Asperen tekent petitie over oude gemeentehuis

  30 juni 2020
  ASPEREN - Burgemeester Stoop van West Betuwe heeft dinsdag 1100 handtekeningen in ontvangst genomen van inwoners van Asperen. "Dat zijn alle inwoners", stelde de ChristenUnie vast. De inwoners willen dat het oude gemeentehuis in hun kern in de huidige staat behouden blijft. Het college wil het oude gemeentehuis verkopen.
 • Zo gaat het gemeentehuis van West Betuwe eruitzien

  24 juni 2020
  GELDERMALSEN - De gemeente West Betuwe heeft voor de verbouwing van het gemeentehuis het Delftse architectenbureau cepezed uitgekozen. Voor de keuze van een architect volgde de gemeente West Betuwe een Europese aanbestedingsprocedure.
 • Vijf partijen in beeld voor het nieuwe college in de gemeente West Betuwe

  22 juni 2020
  GELDERMALSEN - De formateurs Wil Kosterman en Joop Doeland praten in de gemeente West Betuwe verder met VVD en Partij van de Arbeid om samen met de huidige coalitiepartijen ChristenUnie, Dorpsbelangen en SGP een nieuw college te vormen.
 • Gemeentes Rivierengebied hebben nog maar nauwelijks beeld schade corona

  10 juni 2020
  TIEL - Het is voor veel gemeentes in het Rivierengebied nog lastig om een compleet beeld te krijgen van de schade voor gesubsidieerde instellingen als gevolg van de coronacrisis. Omroep Gelderland vroeg deze gemeentes of zij konden vertellen wat de schade is voor zwembaden, musea en bibliotheken die deels afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies. Ongeveer de helft van de benaderde gemeentes heeft gereageerd.
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend