WAARDENBURG - Als de snelweg A2 twee keer zo breed wordt, wat betekent dat dan voor de leefbaarheid in het dorp Waardenburg? Gemeenteraadsleden legden hun oren te luister bij inwoners die grote zorgen hebben over hun toekomst.
Niet vreemd, want uit onderzoeken blijkt dat áls de weg verbreed wordt er binnen no time net zoveel file staat als voor de coronacrisis. Grote vraag in Waardenburg: “Staan we erbij en kijken we ernaar of hebben we nog invloed.”
Want de zorgen zijn groot bij de inwoners van Waardenburg. De snelweg zorgt nu namelijk al voor veel overlast en de vraag is of dat bij een bredere snelweg niet nog veel erger wordt. Tijdens een bijeenkomst in dorpshuis de Koeldert wordt andermaal duidelijk dat de inwoners weinig invloed hebben. De avond is georganiseerd omdat de raadsleden een brief aan het Rijk gaan schrijven met daarin hun zorgen over de plannen.
Slappe hap
Zo’n brief heeft de regio al geschreven. Daarin staan de zorgen om verkeersdrukte in de toekomst, de vraag om te onderzoeken of de weg bij Waardenburg asymmetrisch verbreed kan worden, zodat de weg niet dichter op de zogenaamde walwoningen komt. En er is de vraag over hoe de minister voor doorstroming op de A15 gaat zorgen.
'Slappe hap die brief', zo vinden de Waardenburgers bij de bijeenkomst. Daarnaast vindt een aantal van hen dat alle zorgen die ze de afgelopen jaren op tafel hebben gelegd niet zijn meegenomen door de regio. "We hebben honderden vragen gesteld tijdens al die bijeenkomsten, daar zien we niks van terug", aldus een inwoner tijdens de bijeenkomst. Zo is er een sterke roep om de op- en afrit te verplaatsen naar buiten het centrum, die oproep staat niet in de brief van de regio.
830 miljoen voor de aanleg
Het lijkt erop dat de brief van de gemeenteraadsleden steviger wordt, maar zij beslissen niet óf de verbreding er komt. Die keus maakt de minister. Er komt 830 miljoen om een toekomstig verkeersinfarct op de A2 te voorkomen. Gelderland en Brabant leggen samen 45 miljoen in, daarmee worden leefbaarheidsmaatregelen gefinancierd. Van dat geld kan de infrastructuur worden aangepakt om sluipverkeer tegen te gaan. Of om in Zaltbommel bijvoorbeeld een aansluiting te maken op een fietssnelweg.
Spoor, snelweg én provinciale weg
Waardenburgers die hier vanavond bijeen zijn gekomen voelen zich de dupe van de 'bv Nederland'. Ze hebben geen treinstation, maar de treinen denderen door hun dorp. De op- en afrit van de snelweg liggen in het dorp en dus staat de provinciale weg vast. Een bredere A2 is vast een oplossing voor de forenzen tussen Den Bosch en Utrecht, maar wat gebeurt er met de aansluiting op de A15?
Volgende week overlegt de raad over de inhoud van de brief, tijdens de raadsvergadering eind september wordt hij vastgesteld en opgestuurd naar het demissionaire kabinet. Als alles volgens plan verloopt is de weg in 2031 klaar.
Door: Ellen Kamphorst