Logo De Belofte

NIJMEGEN - Blijft één van de oudste dispuuthuizen van Nijmegen bestaan of komt er een einde aan een traditie van dertig jaar? Dat is in handen van de bestuursrechter die woensdag moet beslissen over het lot van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel 80. De eigenaren van het pand zijn in beroep gegaan tegen de weigering van Nijmegen om een vergunning af te geven voor het studentenhuis.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Onder druk van omwonenden voert Nijmegen sinds 2018 een harde strijd tegen de vele studentenhuizen in de stad, waarvan er naar schatting zo'n 2000 illegaal zijn.

Strijd opgevoerd

Het eerste half jaar mochten illegale verhuurders nog gebruikmaken van de zogenoemde inkeerregeling, maar sinds vorig jaar heeft Nijmegen de strijd echt opgevoerd: wie drie of meer kamers verhuurt, heeft een vergunning nodig.

Een van de eisen voor zo'n vergunning is het aspect leefbaarheid. Als er in een bepaalde buurt al te veel kamerverhuur is en met name als er sprake is van overlast weigert het college de vergunning. Dat overkwam ook het huis van dispuut THOR. De eigenaren dienden een vergunningaanvraag in maar kregen tot hun verrassing nul op het rekest.

'Wij zitten hier al dertig jaar'

Oudste bewoner Koen Sitvast is daar verbaasd over: 'Die vergunningaanvraag werd eigenlijk ingediend als formaliteit. Als er nou een nieuwe vergunningaanvraag gedaan zou worden konden wij een weigering nog begrijpen, maar wij zitten hier al dertig jaar.'

Bovendien, zo betogen de studenten, is er de laatste jaren veel veranderd. Zo zijn de muren en ramen extra geïsoleerd om geluidsoverlast te voorkomen en hebben de bewoners zichzelf een streng reglement opgelegd.

Sinds oktober zijn er dan ook nauwelijks klachten meer, zo communiceerde wethouder Tiemens onlangs ook aan de gemeenteraad. Maar dat zegt volgens buurtbewoner Emile Pfeil nog niet zo veel. 'Op zich verbaast me dat niet. Het is nu de winterperiode. De klachten gingen voornamelijk over het buiten feesten, dat zul je in de winter minder doen. En bovendien zou ik me ook rustig houden als ik THOR was nu ze zo in the picture staan.'

Woord aan de rechter

Het is nu dus aan de rechter om te beslissen over het lot van dispuuthuis THOR. Maar de leden hebben er wel vertrouwen in want hun advocaat heeft een brief uit 1998 van de gemeente Nijmegen waarin staat dat studentenhuizen van voor 1994 geen vergunning nodig hebben. En in dat jaar was het huis al in handen van THOR. Koen Sitvast: 'Dispuut THOR zit hier over tien jaar nog steeds. Zeker!'

Wethouder Harriët Tiemens wil niet reageren zo lang de zaak onder de rechter ligt. In soortgelijke rechtszaken eerder dit jaar haalde zij bakzeil omdat die waren gebaseerd op een Huisvestingsverordening, waaruit volgens de rechter onvoldoende bleek waarom de wethouder vergunningen zou mogen weigeren. Die zaken worden later waarschijnlijk opnieuw gevoerd op basis van een recentere Huisvestingsverordening. 

Zie ook:

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Gemeente Nijmegen overspoeld met hulpvragen door corona getroffen zelfstandigen

  25 maart 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - De gemeente Nijmegen heeft in korte tijd een enorme hoeveelheid hulpvragen binnengekregen van zelfstandigen die in de financiële problemen raken als gevolg van de coronacrisis. De gemeente neemt maatregelen om ze te helpen.
 • Nijmegen neemt onder meer maatregelen tegen hamsteren

  24 maart 2020
  NIJMEGEN - Supermarkten in Nijmegen mogen tijdelijk bevoorraden in de nacht. Die maatregel neemt de gemeente omdat supermarkten koste wat kost hun winkels goed willen bevoorraden om zo verder hamsteren tegen te gaan. Het is een van de lokale maatregelen die Nijmegen neemt om mensen te ondersteunen in de coronacrisis.
 • Goffertpark deels afgesloten voor publiek

  23 maart 2020
  NIJMEGEN - Een deel van het Goffertpark is met borden en linten afgesloten voor het publiek. Dat heeft burgemeester Hubert Bruls besloten. Het gaat om het veldje met sporttoestellen en het skateveldje.
 • Najaarskermis Nijmegen verplaatst naar binnenstad

  17 maart 2020
  NIJMEGEN - De najaarskermis in Nijmegen wordt bij wijze van proef in 2020 en 2021 verplaatst van de Waalkade naar de Burchtstraat. Op deze manier wil het college de kermis ook voor de toekomst interessant houden.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend