Logo De Belofte

NIJMEGEN - Nijmegen bouwt de komende jaren 15.000 woningen, maar wel binnen de bestaande stad. Het college wil het groene karakter van de stad behouden en zelfs versterken. De werkgelegenheid groeit met 1000 banen per jaar. Deze ambities staan in de ontwerp-Omgevingsvisie Nijmegen 2020-2040 Stad in Beweging.

Met de nieuwe Omgevingswet die op 1 januari 2021 ingaat zijn alle gemeentes verplicht om zo'n omgevingsvisie op te stellen. Nijmegen is de eerste grote Gelderse gemeente die deze heeft opgesteld.

De extra woningen en werkplekken komen vooral in de zogeheten focusgebieden: Waalsprong, Waalfront, centrum/stationsomgeving, Kanaalzone/Winkelsteeg en Heyendaal en in de sectoren health en high tech.

De wijken Dukenburg, Neerbosch-Oost en Hatert worden volgens de gemeente toekomstbestendig gemaakt, door herstructurering, meer werkplekken en voorzieningen toe te voegen en de openbare ruimte te verbeteren.  'We zien dat werk zich voor een groot deel steeds meer thuis afspeelt door zzp'rs. In de Waalsprong zijn er nu al zo'n 2000 zelfstandigen aan het werk', zegt wethouder Noël Vergunst.

Groen de stad in

Het groene omliggende landschap blijft intact en ondanks de verwachte groei blijft Nijmegen een aangename stad, zo zegt het college. 'Nijmegen blijft een compacte en leefbare stad, zodat mensen zich gemakkelijk lopend, fietsend of met het OV kunnen verplaatsen.'

Het groen van buiten wordt meer de stad in getrokken. Door deze groene verbindingen komt er ruimte voor biodiversiteit en dieren en kan de stad de gevolgen van de klimaatverandering opvangen. Als voorbeeld van deze vergroening noemt de wethouder de St. Annastraat, die nu al wordt aangepakt zodat fietsers daar meer ruimte krijgen en waar onder meer nieuwe bomen komen.

Afbeelding
De campussen van Nijmegen. Foto: gemeente Nijmegen

Het college gaat verder met de transformatie naar een duurzame stad met een circulaire economie. Met efficiënt gebruik van energie, die duurzaam is opgewekt. Zo gaat er deze week een verzoek richting provincie voor proefboringen op zoek naar aardwarmte. En op het terrein van de voormalige kolencentrale van Engie liggen al kelders die mogelijk geschikt zijn voor de opslag van warmte uit oppervlaktewater van de Waal.

Lied voor de stad

De Omgevingsvisie is samen met onder meer inwoners, bedrijven en instellingen tot stand gekomen. Zo was er in november De Week van de Stad waarbij zo'n 1200 Nijmegenaren hun mening hebben gegeven over de toekomstplannen. Om te zorgen dat de Omgevingsvisie steeds zo actueel mogelijk is, actualiseert de gemeente de visie in ieder geval elk jaar in afstemming met de gemeenteraad en de stad.

De inhoud en het proces van de Omgevingsvisie zijn vertaald in een videoclip met een lied voor de stad door de Nijmeegse singer-songwriter Collin Hoeve.

Bekijk de videoclip van Collin Hoeve. De tekst gaat daaronder verder.

De ontwerp-Omgevingsvisie, met de bijbehorende stukken, ligt van 20 februari tot en met 1 april ter inzage in de Stadswinkel. Op 2 maart vindt een inloopbijeenkomst plaats. Inwoners kunnen hier terecht voor informatie over de ontwerp-Omgevingsvisie en de zienswijzeprocedure.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.
 • Nijmegen ziet niets in afsluiten straten voor vakantie vieren

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college ziet niets in het organiseren van vakantiestraten in de Waalstad. Het voorstel daartoe kwam van coalitiepartij D66 die elders in het land soortgelijke initiatieven ziet. Maar het college noemt het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de bewoners zelf en niet van de gemeente om hun vakantie vorm te geven.
 • Bruls: ‘Start verkoop legale wiet kan wel tot 2022 duren’

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het kan wel tot 2022 duren voordat er daadwerkelijk gestart wordt met de verkoop van softdrugs van officieel vergunde telers in het kader van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Het ‘wietexperiment’ duurt minimaal vier jaar en wordt naast Nijmegen ook uitgevoerd in Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend