Logo De Belofte

NIJMEGEN - Bewoners van de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost strijden voor een natuurspeeltuin bij de nieuwe basisschool, die dit voorjaar in hun wijk geopend wordt. Dinsdagmiddag hebben ze daarvoor opnieuw actie gevoerd.

Onder het motto 'tegels eruit, groen erin', geven ze het parkeerterrein cadeau aan operatie Steenbreek. Dat is de actie van de gemeente Nijmegen om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor planten, omdat dat beter is voor de afvoer van regenwater.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Ruim 900 handtekeningen

De bewoners voeren al sinds afgelopen zomer actie, omdat ze meer groen in hun wijk willen. Afgelopen najaar overhandigden ze hiervoor nog ruim 900 handtekeningen aan wethouder Bert Velthuis (SP). De bewoners vinden dat er teveel parkeerterrein geserveerd worden voor de nieuwe basisschool Het Octaaf.

De wethouder heeft hierop nog eens 85 vierkante meter extra beloofd bij de natuurspeeltuin die er al komt bij de school. Bovendien heeft school beloofd het plein voor een deel te vergroenen en ook na schooltijd open te stellen.

'Speelplaats boven parkeerplaats!'

De buurt is blij met die toezegging, maar blijft zich verzetten tegen de komst van een groot geasfalteerd parkeerterrein tussen de nieuwe school en wijkcentrum De Schalmei. Nu ligt daar al een groot parkeerterrein dat volgens de buurtbewoners vaak leeg staat. Met de actie 'Speelplaats boven parkeerplaats!' vragen ze om een natuurspeeltuin een speelveld en terras op die plek.

Wethouder Velthuis zegt niet verder te kunnen gaan dan de eerdere toezeggingen, omdat er financiële en juridische afspraken zijn gemaakt met het bestuur van de nieuwe school over parkeerplaatsen. De nieuwe school betaalt de gemeente voor het gebruik van parkeerplaatsen.

'Parkeerdruk verdelen is onveilig'

Het afwentelen van de parkeerdruk op de rest van de wijk is volgens hem ook niet mogelijk, omdat daarover eerder al afspraken zijn gemaakt met de betrokkenen waaronder bewoners en winkelcentrum Notenhout. Daarnaast wil hij onveilige situaties door het 'uitwaaieren in de wijk' van auto's voorkomen.

De kwestie op is op de agenda van de gemeenteraad gezet door de eigen partij van wethouder Velthuis, de SP. Woensdagavond 5 februari spreekt de raad erover.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend