Logo De Belofte

NUNSPEET - Er komt geen apart beleid in Nunspeet voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. De motie van PvdA-GroenLinks Nunspeet om ook in de gemeente te komen met een zogenoemd LHBTI-beleid heeft het donderdagavond niet gehaald.

Fractievoorzitter André Timmerman van Groenlinks-PvdA diende de motie in. Kort gezegd vindt hij dat de gemeente zich moet uitspreken tegen discriminatie van en geweld tegen LHBTI-ers. Er moet een gelijke behandeling komen voor deze doelgroep vindt PvdA Groenlinks.

Het is een gevoelig onderwerp binnen de gemeente Nunspeet en dat is te merken in het debat. De meeste partijen zijn het wel eens dat er geen geweld tegen LHBTI-ers moet worden gebruikt of dat er gediscrimineerd moet worden. Maar veel partijen willen geen apart beleid voor deze doelgroep.

Met name de christelijke partijen noemen dat als belangrijkste reden om niet met de motie in te stemmen. Fractievoorzitter Harm Jan Polinder van de SGP is er duidelijk over: 'Ik vind de term LHBTI-gemeenschap ook vreemd. Ik hoor toch ook niet bij de hetero-gemeenschap', stelt hij. Bovendien vraagt Polinder zich af of er überhaupt sprake is van geweldsincidenten tegen LHTBI-ers in Nunspeet.

Incidenten

Die incidenten zijn inderdaad niet bekend, laat burgemeester Van de Weerd weten: 'Maar er is ook geen onderzoek naar gedaan.' Door de stelling van de christelijke partijen (SGP, CDA, CU) dat er geen apart beleid moet komen voor één specifieke doelgroep is er niet genoeg steun voor de motie. André Timmerman probeert nog concrete voorbeelden te geven van wat zijn partij voor ogen heeft: 'Dat kan zijn een roze filmavond of sportactiviteiten voor LHTBI-mensen. De gemeente kan daar een faciliterende rol in spelen wat mij betreft', zegt de fractievoorzitter. Maar steun voor zijn motie komt er niet.

Wonderpil

Een teleurstelling voor PvdA-GroenLinks en mensen uit de LHBTI-gemeenschap. 'Als we écht iets voor Nunspeetse LHBTI’ers willen betekenen, dan zal hier specifiek beleid voor gemaakt moeten worden', zei Sander Kouwenberg, burgerraadslid namens PvdA-GoenLinks al eerder.

'Nunspeetse LHBTI’ers willen Nunspeets LHBTI-beleid. Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit alle gesprekken die we de afgelopen anderhalf jaar gevoerd hebben. Er bestaat vanzelfsprekend geen wonderpil die zorgt voor volledige acceptatie van LHBTI’ers, maar onze gemeente beschikt over genoeg mogelijkheden en instrumenten om de acceptatie en veiligheid van deze gemeenschap te vergroten. Onze gemeente staat in nauw contact met de welzijnsorganisaties, de ouderenorganisaties, het sociaal -en straatwerk, de sportverenigingen én verzorgd lespakketten voor scholen. Wij kunnen dus concreet iets betekenen!'

De christelijke partijen boden wel een alternatief. De komende tijd zal de wethouder onderzoeken welke groepen van de bevolking in Nunspeet extra aandacht nodig hebben. Volgens hen vallen ook LHBTI-ers daar onder.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Niels Kater, Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • CU Nunspeet roept op: 'politie, werk mee aan Handle with Care!'

  07 juli 2020
  NUNSPEET - Op advies van de landelijke politie werkt de politie op de Noord-Veluwe niet mee aan Handle with Care. Dat vindt de ChristenUnie (CU), evenals het college van burgemeester en wethouders, teleurstellend. De lokale fractie trekt daarom aan de bel bij de fractie in de Tweede Kamer. “Misschien kan de landelijke politie vanuit het kabinet aangespoord worden dit standpunt te herzien,” vindt CU-raadslid Jennifer Elskamp.
 • 'Tankstation moet plaatsmaken voor nieuw stationsgebied Nunspeet'

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Er gaan steeds meer stemmen op binnen de gemeenteraad van Nunspeet om het tankstation aan de Nijverheidsweg op te laten kopen door de gemeente. Daarmee zou er meer ruimte moeten komen voor de ingrijpende verbouwing van het stationsgebied in Nunspeet. Dat blijkt tijdens een technische bespreking van de plannen. 
 • Wethouder Gert van den Berg van Nunspeet stopt

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Gert van den Berg heeft de gemeenteraad van Nunspeet meegedeeld per 1 augustus te stoppen als wethouder van de gemeente Nunspeet. Per 1 augustus 2020 wordt hij Manager Jeugd GGZ & Wmo bij de Dimence Groep.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend