Logo De Belofte

NUNSPEET - Er komt geen apart beleid in Nunspeet voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. De motie van PvdA-GroenLinks Nunspeet om ook in de gemeente te komen met een zogenoemd LHBTI-beleid heeft het donderdagavond niet gehaald.

Fractievoorzitter André Timmerman van Groenlinks-PvdA diende de motie in. Kort gezegd vindt hij dat de gemeente zich moet uitspreken tegen discriminatie van en geweld tegen LHBTI-ers. Er moet een gelijke behandeling komen voor deze doelgroep vindt PvdA Groenlinks.

Het is een gevoelig onderwerp binnen de gemeente Nunspeet en dat is te merken in het debat. De meeste partijen zijn het wel eens dat er geen geweld tegen LHBTI-ers moet worden gebruikt of dat er gediscrimineerd moet worden. Maar veel partijen willen geen apart beleid voor deze doelgroep.

Met name de christelijke partijen noemen dat als belangrijkste reden om niet met de motie in te stemmen. Fractievoorzitter Harm Jan Polinder van de SGP is er duidelijk over: 'Ik vind de term LHBTI-gemeenschap ook vreemd. Ik hoor toch ook niet bij de hetero-gemeenschap', stelt hij. Bovendien vraagt Polinder zich af of er überhaupt sprake is van geweldsincidenten tegen LHTBI-ers in Nunspeet.

Incidenten

Die incidenten zijn inderdaad niet bekend, laat burgemeester Van de Weerd weten: 'Maar er is ook geen onderzoek naar gedaan.' Door de stelling van de christelijke partijen (SGP, CDA, CU) dat er geen apart beleid moet komen voor één specifieke doelgroep is er niet genoeg steun voor de motie. André Timmerman probeert nog concrete voorbeelden te geven van wat zijn partij voor ogen heeft: 'Dat kan zijn een roze filmavond of sportactiviteiten voor LHTBI-mensen. De gemeente kan daar een faciliterende rol in spelen wat mij betreft', zegt de fractievoorzitter. Maar steun voor zijn motie komt er niet.

Wonderpil

Een teleurstelling voor PvdA-GroenLinks en mensen uit de LHBTI-gemeenschap. 'Als we écht iets voor Nunspeetse LHBTI’ers willen betekenen, dan zal hier specifiek beleid voor gemaakt moeten worden', zei Sander Kouwenberg, burgerraadslid namens PvdA-GoenLinks al eerder.

'Nunspeetse LHBTI’ers willen Nunspeets LHBTI-beleid. Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit alle gesprekken die we de afgelopen anderhalf jaar gevoerd hebben. Er bestaat vanzelfsprekend geen wonderpil die zorgt voor volledige acceptatie van LHBTI’ers, maar onze gemeente beschikt over genoeg mogelijkheden en instrumenten om de acceptatie en veiligheid van deze gemeenschap te vergroten. Onze gemeente staat in nauw contact met de welzijnsorganisaties, de ouderenorganisaties, het sociaal -en straatwerk, de sportverenigingen én verzorgd lespakketten voor scholen. Wij kunnen dus concreet iets betekenen!'

De christelijke partijen boden wel een alternatief. De komende tijd zal de wethouder onderzoeken welke groepen van de bevolking in Nunspeet extra aandacht nodig hebben. Volgens hen vallen ook LHBTI-ers daar onder.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Niels Kater, Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
 • Gemeente Nunspeet wil aandacht vestigen op bewustwording natuurbrandrisico’s

  20 februari 2020
  NUNSPEET - Evenals vorig jaar wil het gemeentebestuur van Nunspeet dit voorjaar weer de aandacht vestigen op natuurbrandrisico’s, en wat mensen zelf kunnen doen op die risico’s te verkleinen. Alle bewoners in risicovolle gebieden (bos- en natuurgebieden) zullen weer een brief in de bus krijgen met preventietips.
 • Bijeenkomsten: Natuurbrandpreventie, verkeers- en vervoersplan en woonvisie van de gemeente Nunspeet.

  20 februari 2020
  HULSHORST - In dorpshuis De Wieken in Hulshorst worden maandag 2 maart twee openbare bijeenkomsten gehouden over natuurbrandpreventie, het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan en de concept woonvisie van de gemeente Nunspeet.
 • Verkenners: Noord-Veluwse gemeenten moeten meer samenwerken, niet fuseren

  30 januari 2020
  ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiën, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.
 • Plan Grote Bunte terug naar de tekentafel

  13 januari 2020
  NUNSPEET - De initiatiefnemer van de restauratie van landgoed de Grote Bunte, moet met zijn plan terug naar de tekentafel. Dat is de conclusie na een inspraakavond bij de gemeente, maandagavond. Vrijwel de meeste partijen zijn het daar over eens. Er moet eerst worden overlegd met de buurt.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend