Logo De Belofte

TIEL - Een structurele oplossing voor tekorten in Tiel is er nog niet, maar de gemeenteraad probeert de schade te beperken. Zo is er goede hoop dat de beiaardier die het carillon in de stad bespeelt behouden kan worden en moet een subsidioloog voor extra inkomsten zorgen.

In mei presenteerde Tiel een lange lijst van bezuinigingen op onder meer sport, cultuur en evenementen. Daarbij wordt de ozb met verhoogd met 9 procent. Deze maatregelen zijn nu vastgesteld, al is voor veel van de bezuinigingen nog niet precies duidelijk wat het gaat betekenen. Op aangeven van oppositiepartijen is er wel een reservepotje ingesteld om de effecten hiervan te verzachten.

Uitstel

De gemeenteraad heeft woensdagavond besloten nog wat extra geld in dit potje te stoppen. Specifiek om de bezuiniging op het carillon uit te stellen tot 2022.

Ondertussen wordt gesproken met particuliere organisaties over een bijdrage aan het in stand houden van het klokkenspel in de Sint Maartenstoren. Wethouder Ben Brink gaf aan dat hij hoopvol is over de uitkomst van die gesprekken. De raad heeft ook besloten op dezelfde manier een bezuiniging op de rekenkamer terug te draaien. Dit is een commissie van deskundigen die kan onderzoeken hoe effectief het beleid van de gemeente op een bepaald onderwerp is.

Mantelzorg

Een poging van de voltallige oppositie om de bezuiniging op het mantelzorgcompliment terug te draaien, slaagde niet. Wel is door alle partijen in een motie meer aandacht gevraagd voor mantelzorgers. Hun wensen moeten nadrukkelijk meegenomen worden in de manier waarop zorg in de gemeente geregeld wordt.

Ook moet de gemeente zorgen dat ze administratief minder belast worden door zoveel mogelijk bureaucratie te schrappen. Daarbij moeten de mogelijkheden die er al zijn om ondersteuning te krijgen beter bekend worden gemaakt.

Investeringen

Een deel van de hogere belastingopbrengst wordt ingezet om nieuwe investeringen in de stad te kunnen doen. Daarvoor moet nog een programma komen. Zaken als het afmaken van de Waalkade en de uitvalsweg voor de wijk Passewaaij zijn genoemd, al is het de vraag of het budget hiervoor toereikend is.

De raad heeft besloten een subsidioloog aan te stellen die de gemeente Tiel van meer financiële middelen kan voorzien. Dit bureau kan voor Tiel aanvragen doen bij de provincie, het Rijk, de Europese Unie of andere fondsen en wordt betaald met een percentage van de verkregen subsidie.

Zie ook:

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Speciaal onderwijs Kentalis van start in De Regenboog in Tiel

  13 februari 2020
  TIEL - In basisschool De Regenboog in Tiel begint komend schooljaar speciaal onderwijs voor kinderen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn. Het gaat om een nevenvestiging van het speciaal onderwijs van de Nijmeegse organisatie Kentalis.
 • KlokGroep wil na twintig jaar aan de slag met woontorens aan de Waal

  07 februari 2020
  TIEL - Voldoende speelgelegenheid, minder wateroverlast en een nieuwe plek voor de roeken: bouwer KlokGroep zegt er allemaal voor te zorgen, als er maar gebouwd kan worden aan de Echteldsedijk in Tiel. Het bedrijf wacht al twintig jaar op groen licht voor de bouw van drie woontorens.
 • Tiel koopt nieuwe wooncontainer in afwachting van Anders Wonen

  20 december 2019
  TIEL - Omdat een woonproject voor mensen met psychische problemen te lang op zich laat wachten, schaft Tiel een vervangende woonunit aan voor de eerste bewoner. Deze Tielenaar woont al geruime tijd in zo'n wooncontainer aan de Industrieweg. Deze is echter in zo'n slechte staat dat hij vervangen moet worden.
 • Tiel doet mee aan pilot brede beveiligingsaanpak gemeenten

  12 december 2019
  NUNSPEET - Het ministerie van Binnenlandse Zaken lanceerde donderdag de pilot integrale beveiligingsplannen voor gemeenten. Met behulp van experts op het gebied van integrale beveiliging gaan Almelo, Berkelland, Breda, Dalfsen, Gooise Meren, Haarlemmermeer, Saba, Tiel, Tilburg en Venlo de komende maanden aan de slag met diverse onderdelen van hun beveiliging. Zo wil het ministerie gemeenten ondersteunen bij de ontwikkeling van een brede beveiligingsaanpak voor de eigen organisatie.
 • Navulbare waterflessen voor zo’n 3000 leerlingen in Neder-Betuwe

  12 december 2019
  OCHTEN - Onder het motto ‘Kies vaker voor het drinken van kraanwater!’ krijgen alle leerlingen op de veertien basisscholen in Neder-Betuwe een navulbare drinkwaterfles. De uitdeelactie is mede mogelijk dankzij de bijdrage van diverse lokale ondernemers die het, net als de gemeente en de scholen, belangrijk vinden dat jongeren gezond en gelukkig kunnen opgroeien in Neder-Betuwe.

Overig verkiezingsnieuws

 • Duizend woningen in groen gebied, inwoners gruwelen ervan

  20 februari 2020
  MALDEN - Woningbouw zorgt voor ophef in Malden. Plannen om tot duizend woningen te realiseren zijn onderwerp van besluitvorming tijdens de raadsvergadering, donderdagavond. Veel inwoners maken zich grote zorgen dat de bouwdrift ten koste gaat van een groen gebied ten zuiden van Malden.
 • Opgerolde cocaïnewasserij zat verstopt in varkensschuur

  19 februari 2020
  VRAGENDER - De cocaïnewasserij die eind vorige maand werd ontdekt in Vragender (gemeente Oost Gelre), zat in een afgetimmerd deel achterin een varkensschuur van een boerderij aan de Oude Winterswijkseweg. Het was ook ingericht als woonruimte.
 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Ambtenaren leren vriendelijker met vragen van burgers om te gaan

  19 februari 2020
  LICHTENVOORDE - Ambtenaren van de gemeente Oost Gelre worden op cursus gestuurd om vriendelijker met vragen van burgers om te gaan. 'Het gaat om houding en gedrag', zegt wethouder Karel Bonsen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend