Logo De Belofte

TIEL - Een structurele oplossing voor tekorten in Tiel is er nog niet, maar de gemeenteraad probeert de schade te beperken. Zo is er goede hoop dat de beiaardier die het carillon in de stad bespeelt behouden kan worden en moet een subsidioloog voor extra inkomsten zorgen.

In mei presenteerde Tiel een lange lijst van bezuinigingen op onder meer sport, cultuur en evenementen. Daarbij wordt de ozb met verhoogd met 9 procent. Deze maatregelen zijn nu vastgesteld, al is voor veel van de bezuinigingen nog niet precies duidelijk wat het gaat betekenen. Op aangeven van oppositiepartijen is er wel een reservepotje ingesteld om de effecten hiervan te verzachten.

Uitstel

De gemeenteraad heeft woensdagavond besloten nog wat extra geld in dit potje te stoppen. Specifiek om de bezuiniging op het carillon uit te stellen tot 2022.

Ondertussen wordt gesproken met particuliere organisaties over een bijdrage aan het in stand houden van het klokkenspel in de Sint Maartenstoren. Wethouder Ben Brink gaf aan dat hij hoopvol is over de uitkomst van die gesprekken. De raad heeft ook besloten op dezelfde manier een bezuiniging op de rekenkamer terug te draaien. Dit is een commissie van deskundigen die kan onderzoeken hoe effectief het beleid van de gemeente op een bepaald onderwerp is.

Mantelzorg

Een poging van de voltallige oppositie om de bezuiniging op het mantelzorgcompliment terug te draaien, slaagde niet. Wel is door alle partijen in een motie meer aandacht gevraagd voor mantelzorgers. Hun wensen moeten nadrukkelijk meegenomen worden in de manier waarop zorg in de gemeente geregeld wordt.

Ook moet de gemeente zorgen dat ze administratief minder belast worden door zoveel mogelijk bureaucratie te schrappen. Daarbij moeten de mogelijkheden die er al zijn om ondersteuning te krijgen beter bekend worden gemaakt.

Investeringen

Een deel van de hogere belastingopbrengst wordt ingezet om nieuwe investeringen in de stad te kunnen doen. Daarvoor moet nog een programma komen. Zaken als het afmaken van de Waalkade en de uitvalsweg voor de wijk Passewaaij zijn genoemd, al is het de vraag of het budget hiervoor toereikend is.

De raad heeft besloten een subsidioloog aan te stellen die de gemeente Tiel van meer financiële middelen kan voorzien. Dit bureau kan voor Tiel aanvragen doen bij de provincie, het Rijk, de Europese Unie of andere fondsen en wordt betaald met een percentage van de verkregen subsidie.

Zie ook:

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel doet mee aan pilot brede beveiligingsaanpak gemeenten

  12 december 2019
  NUNSPEET - Het ministerie van Binnenlandse Zaken lanceerde donderdag de pilot integrale beveiligingsplannen voor gemeenten. Met behulp van experts op het gebied van integrale beveiliging gaan Almelo, Berkelland, Breda, Dalfsen, Gooise Meren, Haarlemmermeer, Saba, Tiel, Tilburg en Venlo de komende maanden aan de slag met diverse onderdelen van hun beveiliging. Zo wil het ministerie gemeenten ondersteunen bij de ontwikkeling van een brede beveiligingsaanpak voor de eigen organisatie.
 • Navulbare waterflessen voor zo’n 3000 leerlingen in Neder-Betuwe

  12 december 2019
  OCHTEN - Onder het motto ‘Kies vaker voor het drinken van kraanwater!’ krijgen alle leerlingen op de veertien basisscholen in Neder-Betuwe een navulbare drinkwaterfles. De uitdeelactie is mede mogelijk dankzij de bijdrage van diverse lokale ondernemers die het, net als de gemeente en de scholen, belangrijk vinden dat jongeren gezond en gelukkig kunnen opgroeien in Neder-Betuwe.
 • Fietsen naar school in Tiel voelt onveilig

  09 december 2019
  TIEL - In Tiel voelt het voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen. Dat blijkt uit een enquête van de Fietsersbond. Op een schaal van 1 tot 5 scoort Tiel een 2,8 op veiligheid.
 • Keuken stopt als wethouder in Neder-Betuwe

  06 december 2019
  OPHEUSDEN - Wethouder Keuken van Neder-Betuwe heeft vrijdag per brief aan de  gemeenteraad van de gemeente laten weten dat hij per 12 januari stopt  met zijn functie. Hij kiest voor een baan in het bedrijfsleven. Daarmee komt een einde aan een periode van ruim 13 jaar dat Keuken zich heeft ingezet voor de lokale overheid, waarvan 11 jaar als wethouder.
 • Tielse onderwijsflat mogelijk toch weg voor nieuwbouw met ROC op veilingterrein

  21 november 2019
  TIEL - De 'onderwijsflat' van het Lingecollege aan de Teisterbantlaan in Tiel gaat mogelijk toch verdwijnen. De school gaat onderzoeken of het lukt om samen met ROC Rivor een nieuw gebouw voor het VMBO te bouwen op het voormalige veilingterrein bij het station.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend