Logo De Belofte

NIJMEGEN - Daders van straatroven, overvallen en inbraken in Nijmegen krijgen de komende tijd de politie thuis op bezoek. Veelal zijn het jongeren tussen de 15 en 23 jaar, die in het verleden al eens in de fout zijn gegaan. De politie wil ze zo laten merken dat ze nog in beeld zijn.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bezoek aan huis van de politie bij eerder voor overvallen en inbraken veroordeelde daders, is onderdeel van een actieve strijd tegen dergelijke misdaden in Nijmegen.

Ook ondernemers die in het verleden vaker dan gemiddeld slachtoffer zijn geworden, krijgen bezoek. Denk aan supermarkten, maaltijdbezorgers, eenpersoons-afhaalrestaurants en cafetaria’s. Ze krijgen preventietips. 

Burgemeester: 'Hard nodig'

Met de donkere dagen voor de deur start de gemeente samen met de politie jaarlijks een aanpak om zoveel mogelijk overvallen straatroven en inbraken te proberen te voorkomen. Ook vorig jaar werd Nijmegen in deze periode geplaagd door een reeks overvallen. Zo werden bijvoorbeeld supermarkten overvallen, zoals in Lent. Daar werden medewerkers door met messen en bijlen bewapende overvallers opgesloten in de koelcel.

'De wintermaanden vormen elk jaar weer een verhoogd risico', licht burgemeester Hubert Bruls het offensief toe. 'We doen er alles aan om misdrijven tegen te gaan. Dat is hard nodig, want de impact op de slachtoffers is en blijft groot. Elk misdrijf is er eentje te veel.'

Door data-analyse en het geven van concrete tips aan ondernemers en inwoners, moeten dit soort misdrijven zoveel mogelijk worden voorkomen. Met data-analyse brengt de gemeente de grootste risicogebieden in kaart. Ondernemers en particulieren die het slachtoffer zijn geworden van een (woning)overval, krijgen subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid om beveiligingsmaatregelen te nemen.

Proef: maaltijdbezorgers met bodycam

Er worden dit jaar ook nieuwe methoden ingezet. Vanuit het landelijk Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid loopt een proef om maaltijdbezorgers met een bodycam uit te rusten. De gemeente roept belangstellende ondernemers op om contact op te nemen.

Nieuw is ook de Boefproof campagne, waarbij via social media jongeren gestimuleerd worden hun telefoon te beschermen met de blokkeerfunctie, naast wachtwoord en TouchID. Zo wordt een telefoon onbruikbaar voor eventuele dieven.

Hoewel de woninginbraken al jaren een dalende lijn vertonen in de Waalstad, wordt er in de donkere dagen ook meer aandacht besteed aan preventie. Na een geslaagde woninginbraak verspreidt de gemeente zogeheten besmettingsbrieven in de buurt, omdat bekend is dat inbrekers vaak terugkeren naar dezelfde omgeving.

Daarnaast kan iedereen met de digitale scan Hoe veilig is mijn huis van het politiekeurmerk Veilig Wonen de veiligheid van de woning verbeteren. Deelnemers krijgen na invulling persoonlijk advies.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend