Logo De Belofte

NIJMEGEN - Daders van straatroven, overvallen en inbraken in Nijmegen krijgen de komende tijd de politie thuis op bezoek. Veelal zijn het jongeren tussen de 15 en 23 jaar, die in het verleden al eens in de fout zijn gegaan. De politie wil ze zo laten merken dat ze nog in beeld zijn.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bezoek aan huis van de politie bij eerder voor overvallen en inbraken veroordeelde daders, is onderdeel van een actieve strijd tegen dergelijke misdaden in Nijmegen.

Ook ondernemers die in het verleden vaker dan gemiddeld slachtoffer zijn geworden, krijgen bezoek. Denk aan supermarkten, maaltijdbezorgers, eenpersoons-afhaalrestaurants en cafetaria’s. Ze krijgen preventietips. 

Burgemeester: 'Hard nodig'

Met de donkere dagen voor de deur start de gemeente samen met de politie jaarlijks een aanpak om zoveel mogelijk overvallen straatroven en inbraken te proberen te voorkomen. Ook vorig jaar werd Nijmegen in deze periode geplaagd door een reeks overvallen. Zo werden bijvoorbeeld supermarkten overvallen, zoals in Lent. Daar werden medewerkers door met messen en bijlen bewapende overvallers opgesloten in de koelcel.

'De wintermaanden vormen elk jaar weer een verhoogd risico', licht burgemeester Hubert Bruls het offensief toe. 'We doen er alles aan om misdrijven tegen te gaan. Dat is hard nodig, want de impact op de slachtoffers is en blijft groot. Elk misdrijf is er eentje te veel.'

Door data-analyse en het geven van concrete tips aan ondernemers en inwoners, moeten dit soort misdrijven zoveel mogelijk worden voorkomen. Met data-analyse brengt de gemeente de grootste risicogebieden in kaart. Ondernemers en particulieren die het slachtoffer zijn geworden van een (woning)overval, krijgen subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid om beveiligingsmaatregelen te nemen.

Proef: maaltijdbezorgers met bodycam

Er worden dit jaar ook nieuwe methoden ingezet. Vanuit het landelijk Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid loopt een proef om maaltijdbezorgers met een bodycam uit te rusten. De gemeente roept belangstellende ondernemers op om contact op te nemen.

Nieuw is ook de Boefproof campagne, waarbij via social media jongeren gestimuleerd worden hun telefoon te beschermen met de blokkeerfunctie, naast wachtwoord en TouchID. Zo wordt een telefoon onbruikbaar voor eventuele dieven.

Hoewel de woninginbraken al jaren een dalende lijn vertonen in de Waalstad, wordt er in de donkere dagen ook meer aandacht besteed aan preventie. Na een geslaagde woninginbraak verspreidt de gemeente zogeheten besmettingsbrieven in de buurt, omdat bekend is dat inbrekers vaak terugkeren naar dezelfde omgeving.

Daarnaast kan iedereen met de digitale scan Hoe veilig is mijn huis van het politiekeurmerk Veilig Wonen de veiligheid van de woning verbeteren. Deelnemers krijgen na invulling persoonlijk advies.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Studentenhuis 'totaal verrast' dat Nijmegen vergunning weigert

  19 februari 2020
  NIJMEGEN - Totaal verrast waren ze naar eigen zeggen. De eigenaren van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel toen zij halverwege 2018 horen kregen dat ook zij een vergunning nodig hadden voor het dispuuthuis waar ze zelf ook nog hebben gewoond. Volgens hen blijkt uit diverse signalen van de gemeente dat hun huis al legaal verhuurd was. Dat zeiden ze woensdag tegen de bestuursrechter, die moet beslissen over het lot van het studentenhuis.
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Studenten in Nijmegen binnenkort dakloos?

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Blijft één van de oudste dispuuthuizen van Nijmegen bestaan of komt er een einde aan een traditie van dertig jaar? Dat is in handen van de bestuursrechter die woensdag moet beslissen over het lot van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel 80. De eigenaren van het pand zijn in beroep gegaan tegen de weigering van Nijmegen om een vergunning af te geven voor het studentenhuis.
 • Burgemeester Bruls: 'Sommige bedelaars verdienen beter dan ik'

  13 februari 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen komt eind maart met een plan van aanpak tegen de overlast van dak- en thuislozen en bedelaars in het centrum van de Waalstad. Dat heeft hij de raad woensdagavond laten weten. Of daarbij ook een bedelverbod wordt ingesteld, is nog niet zeker.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend