Logo De Belofte

TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.

Tot nu toe werd Tiel een aantal keer per jaar helemaal geveegd door een aannemer. De nieuwe veegwagen is van Tiel zelf en rijdt het hele jaar door met een vaste chauffeur door de stad. Wethouder Frank Groen is opgetogen over de aanwinst. 'We hebben nu een echte volwaardige eigen veegwagen voor Tiel', zegt hij. 'Met een vaste chauffeur die de plekjes kent. Doordat we slimmer gaan vegen, kunnen we het voor hetzelfde budget doen.'

Afvalbedrijf Avri ziet ook de voordelen van de nieuwe veegwagen. 'We kunnen nu veel gerichter vegen omdat we het in eigen dienst hebben', vertelt Jasper van Thiel. 'Als er klachten of meldingen zijn kunnen we daar veel sneller op inspelen. We werken nu ook het jaar rond, waardoor de stad schoner blijft.'

Bekijk hier de reportage (tekst gaat daaronder verder):

Nieuwste technieken

De chauffeur werkt een veegplan voor de hele stad af, maar bepaalt daarbij wel waar het nodig is om te vegen en waar niet. Dit wordt geregistreerd waardoor de wagen gaandeweg leert waar er wanneer geveegd moet worden. Van Thiel: 'We gebruiken daarvoor de nieuwste technieken. Die meet waar we rijden en ook waar we vegen. Als de borstels aan de grond gaan, wordt de kaart op de tablet groen. Dan kunnen we altijd terugkijken waar geveegd is en waar niet. Hoe langer je dat registreert, hoe meer je weet.'

'Er is nu gewoon een afspraak om Tiel een aantal keer per jaar volledig te vegen', vult Groen aan. 'Straks gaan we veel meer per straat vegen. Dan ben je natuurlijk veel efficiënter bezig. Als ergens bijvoorbeeld veel bomen staan, zullen we daar vaker komen en op andere plekken minder.'

Minder klachten

De wagen rijdt momenteel op proef om het systeem uit te proberen. Van Thiel: 'Of het schoner is, dat laat ik aan de mensen zelf over om te beoordelen. De proef bevalt heel goed. We krijgen minder klachten en mooie reacties. Van verschillende kanten horen we wel positieve geluiden dat de stad schoner lijkt dan dat hij was.'

Sprankelend ontwerp

Momenteel is het voertuig nog wat onopvallend aanwezig, maar dat verandert vanaf de officiële ingebruikname. Groen: 'De veegwagen is nu wit met grijs. Dat leek me niet heel erg sprankelend. Dus we hebben de Tielse kinderraad gevraagd om een tekenwedstrijd te organiseren. Daaruit is een ontwerp uit gekozen. Op 28 oktober wordt de wagen onthuld met een hele mooie tekening van de Tielse kinderraad.'

Over het ontwerp wil hij tot die tijd nog niet veel kwijt. 'Ik kan alleen maar zeggen dat ik het heel erg leuk vind en ik denk dat het voor Tielenaren heel herkenbaar is.'

Beluister hier de radioreportage:

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend