Logo De Belofte

TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.

Tot nu toe werd Tiel een aantal keer per jaar helemaal geveegd door een aannemer. De nieuwe veegwagen is van Tiel zelf en rijdt het hele jaar door met een vaste chauffeur door de stad. Wethouder Frank Groen is opgetogen over de aanwinst. 'We hebben nu een echte volwaardige eigen veegwagen voor Tiel', zegt hij. 'Met een vaste chauffeur die de plekjes kent. Doordat we slimmer gaan vegen, kunnen we het voor hetzelfde budget doen.'

Afvalbedrijf Avri ziet ook de voordelen van de nieuwe veegwagen. 'We kunnen nu veel gerichter vegen omdat we het in eigen dienst hebben', vertelt Jasper van Thiel. 'Als er klachten of meldingen zijn kunnen we daar veel sneller op inspelen. We werken nu ook het jaar rond, waardoor de stad schoner blijft.'

Bekijk hier de reportage (tekst gaat daaronder verder):

Nieuwste technieken

De chauffeur werkt een veegplan voor de hele stad af, maar bepaalt daarbij wel waar het nodig is om te vegen en waar niet. Dit wordt geregistreerd waardoor de wagen gaandeweg leert waar er wanneer geveegd moet worden. Van Thiel: 'We gebruiken daarvoor de nieuwste technieken. Die meet waar we rijden en ook waar we vegen. Als de borstels aan de grond gaan, wordt de kaart op de tablet groen. Dan kunnen we altijd terugkijken waar geveegd is en waar niet. Hoe langer je dat registreert, hoe meer je weet.'

'Er is nu gewoon een afspraak om Tiel een aantal keer per jaar volledig te vegen', vult Groen aan. 'Straks gaan we veel meer per straat vegen. Dan ben je natuurlijk veel efficiënter bezig. Als ergens bijvoorbeeld veel bomen staan, zullen we daar vaker komen en op andere plekken minder.'

Minder klachten

De wagen rijdt momenteel op proef om het systeem uit te proberen. Van Thiel: 'Of het schoner is, dat laat ik aan de mensen zelf over om te beoordelen. De proef bevalt heel goed. We krijgen minder klachten en mooie reacties. Van verschillende kanten horen we wel positieve geluiden dat de stad schoner lijkt dan dat hij was.'

Sprankelend ontwerp

Momenteel is het voertuig nog wat onopvallend aanwezig, maar dat verandert vanaf de officiële ingebruikname. Groen: 'De veegwagen is nu wit met grijs. Dat leek me niet heel erg sprankelend. Dus we hebben de Tielse kinderraad gevraagd om een tekenwedstrijd te organiseren. Daaruit is een ontwerp uit gekozen. Op 28 oktober wordt de wagen onthuld met een hele mooie tekening van de Tielse kinderraad.'

Over het ontwerp wil hij tot die tijd nog niet veel kwijt. 'Ik kan alleen maar zeggen dat ik het heel erg leuk vind en ik denk dat het voor Tielenaren heel herkenbaar is.'

Beluister hier de radioreportage:

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.
 • Het hele jaar jeu de boulen, dat kan straks in het Boulodrome

  15 juni 2020
  TIEL - Jeu de Boules is populair bij oudere Tielenaren. Gewoon een balletje werpen in het park is er al lang niet meer bij. Om de fanatieke spelers ook bij slecht weer te huisvesten, bouwt vereniging De Teerling aan een modern Boulodrome. Dat gaat stap voor stap en op eigen houtje, want financiële steun van de gemeente is er niet bij.
 • Gemeentes Rivierengebied hebben nog maar nauwelijks beeld schade corona

  10 juni 2020
  TIEL - Het is voor veel gemeentes in het Rivierengebied nog lastig om een compleet beeld te krijgen van de schade voor gesubsidieerde instellingen als gevolg van de coronacrisis. Omroep Gelderland vroeg deze gemeentes of zij konden vertellen wat de schade is voor zwembaden, musea en bibliotheken die deels afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies. Ongeveer de helft van de benaderde gemeentes heeft gereageerd.
 • Tielse raad enthousiast over autoluwe stad maar bezorgd over kosten

  19 mei 2020
  TIEL - De voltallige gemeenteraad van Tiel kan zich vinden in het plan om de doorgaande routes in de binnenstad af te sluiten. Dat blijkt uit de beraadslagingen van de raadscommissie Ruimte dinsdagavond. Wel zijn er zorgen of Tiel het wel kan betalen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend